Ειδήσεις

Handelsblatt: Πρόσθετη βοήθεια στην Τουρκία για πρόσφυγες

Ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας με αποκλειστικές πληροφορίες και εκτιμήσεις για το ταξίδι Ζεεχόφερ στην Τουρκία και κατόπιν στην Ελλάδα. Συνέντευξη του Γ. Κουμουτσάκου στη SZ για το νέο νόμο περί ασύλου που ετοιμάζει η ΝΔ.

Με αφορμή την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στα προσφυγικά κέντρα των νησιών του Αιγαίου τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της νέας αύξησης στον αριθμό των αφίξεων και λίγο πριν την επικείμενη επίσκεψη του Γερμανού υπ. Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ σε Τουρκία και Ελλάδα μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του Κριστόφ Καστανέρ και τον Επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο, η Handelsblatt διερωτάται «Απειλείται το Αιγαίο με το ξέσπασμα μιας νέας προσφυγικής κρίσης;» και «καταρρέει η προσφυγική συμφωνία;».

Όπως σημειώνει «ο Γερμανός υπ. Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ έχει σημάνει συναγερμό. Μιλά για αυξανόμενη ‘μεταναστευτική πίεση’ που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί μόνο με μια ‘ευρωπαϊκή λύση’ (…) Στο παρασκήνιο γίνονται ήδη συζητήσεις για νέα χρηματική βοήθεια προς την Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Handesblatt κατά την προσεχή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα μέσα Οκτωβρίου θα τεθεί το θέμα. Ωστόσο το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών σιωπά για τις λεπτομέρειες. Ο Ζεεχόφερ δεν θέλει πριν από το ταξίδι του να καλλιεργήσει προσδοκίες».

Πιέσεις SPD για περισσότερες μετεγκαταστάσεις

Στη συνέχεια η HB αναφέρει:«Γι αυτό η κοινοβουλευτική ομάδα του SPD ασκεί πίεση. Θέλει προσέγγιση με την Τουρκία. Η χώρα ‘έχει δεχτεί περισσότερους πρόσφυγες σε σχέση με όλες τις χώρες της ΕΕ μαζί’ αναφέρει ψήφισμα της oμάδας εργασίας για τη Μετανάστευση προς τον πολιτικό του SPD Λαρς Καστελούτσι.

Το έγγραφο έχει στη διάθεσή της η HB. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει ότι η ΕΕ θα πρέπει να προσφέρει τη μεταφορά περισσότερων Σύρων προσφύγων από την Τουρκία στην Ευρώπη. To έγγραφο αναφέρει: ‘H EE υποσχέθηκε για τη χρονική περίοδο 2017 – 2019 τη μετεγκατάσταση συνολικά 50.000 ανθρώπων. Αυτός ο αριθμός θα πρέπει να διπλασιαστεί την επόμενη περίοδο και η Γερμανία να αυξήσει τον αριθμό που υποσχέθηκε στις 20.000».

Όπως παρατηρεί η HB «υπάρχουν περιθώρια για κάτι τέτοιο» και σημειώνει ότι ο στόχος της προγραμματικής συμφωνίας του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού προέβλεπε άλλωστε την παροχή προστασίας σε 180.000 έως 220.000 άτομα, αριθμός που δεν έχει ξεπεραστεί.

Ωστόσο όπως ανέφερε στην ίδια εφημερίδα ο Άρμιν Σούστερ από το CDU «ο αριθμός των 220.000 ατόμων δεν αποτελεί για εμάς στόχο αλλά ανώτατο όριο». Εντούτοις η εφημερίδα παρατηρεί ότι «και εντός της Χριστιανικής Ένωσης κάποιοι βλέπουν με συμπάθεια την ιδέα της αύξησης των ποσοστώσεων για τις μετεγκαταστάσεις. Και ο ίδιος ο Σούστερ ανέφερε πάντως ότι η εισδοχή νεοαφιχθέντων μέσω τακτικών προγραμμάτων μετεγκατάστασης είναι καλύτερη από τις παράτυπες αφίξεις.

Συνέντευξη Γ. Κουμουτσάκου στην SZ

Δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμη οι ασφαλείς χώρες προέλευσης, σύμφωνα με τον Γ. Κουμουτσάκο
Συνέντευξη στη Süddeutsche Zeitung παραχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος. Σε ερώτηση σχετικά με τη σύσταση «λίστας ασφαλών χωρών προέλευσης» ο Γ. Κουμουτσάκος απαντά: «Η λίστα αυτή βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία. Αλλά μέσα στις επόμενες 20 μέρες θα παρουσιάσουμε το νέο νόμο.»

Αναφορικά με τις επαναπροωθήσεις 10.000 μεταναστών μέχρι το 2020 στην Τουρκία ο Γιώργος Κουμουτσάκος αναφέρει: «Για την Τουρκία υπάρχουν πολλές απόψεις. Θα συζητήσουμε και θα συντονίσουμε τα πάντα στενά μαζί με τους ευρωπαίους εταίρους. Αυτό ισχύει και για τις απελάσεις σε τρίτες χώρες. Μελλοντικά στο πεδίο αυτό οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να συνεργαστούν στενότερα ώστε να οργανώσουν κοινές επαναπροωθήσεις. Με ένα αεροπλάνο πχ. Σουηδία, Γερμανία και Ελλάδα. Τότε θα γίνει κατανοητό όλο αυτό ως κοινό ευρωπαϊκό μέτρο». Σε άλλο σημείο της συνέντευξης αναφέρει ότι η συμφωνία με την Τουρκία παραμένει για την Ελλάδα σημαντική και όπως τονίζει «μπορεί να γίνει κριτική στη συμφωνία αλλά είναι το μοναδικό μέσο που διαθέτουμε. Πρέπει να επιμείνουμε σε αυτό και να το καταστήσουμε πιο αποτελεσματικό. Πρέπει να πούμε στην Τουρκία ότι οφείλει να ανακόψει τις νέες διαδρομές των διακινητών».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου