Ειδήσεις

Ι. Σοροκάκης: Ο κόσμος πρέπει να εμπιστεύεται το Νοσοκομείο της Καλύμνου

Η λειτουργία του Τμήματος Αιμοδοσίας, η στελέχωση με έναν δεύτερο καρδιολόγο και έναν δεύτερο παιδίατρο των αντίστοιχων κλινικών και η απόκτηση σύγχρονου και επαρκούς ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, αποτελούν τρεις βασικές προτεραιότητες για τον διοικητή του νοσοκομείου Καλύμνου κ. Ιωάννη Σοροκάκη. «Προσπαθούμε καθημερινά να διορθώσουμε και να επιλύσουμε τα κακώς κείμενα του νοσοκομείου» δηλώνει ο κ. Σοροκάκης μιλώντας στο “Kalymosola” και συνεχίζει: «Υπάρχουν πολλά παράπονα από τον κόσμο για όλα τα νοσοκομεία και αυτό οφείλεται στα οικονομικά προβλήματα που έχουν. Μην ξεχνάμε ότι τα τελευταία χρόνια δεν έχουν γίνει ιδιαίτερα μεγάλες προσλήψεις ούτε νοσηλευτικού, ούτε ιατρικού προσωπικού, ούτε καν διοικητικού. Έχουμε φτάσει στο σημείο να μην έχουμε ούτε καν διοικητικούς υπαλλήλους. Γίνεται που και που κάποιος διορισμός και προσπαθούμε να καλύψουμε τις πολλές ανάγκες. Ο κόσμος όμως θα πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στο νοσοκομείο της Καλύμνου, δεδομένου ότι γνωρίζει πολύ καλά πως και οι γιατροί και το υπόλοιπο προσωπικό, ενδιαφέρονται για το πρόβλημα του κάθε ασθενούς και καταβάλλουν προσπάθειες για να το αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά. Μακάρι η πολιτεία να μας δώσει περισσότερα εργαλεία και χρήματα για να οργωνωθούμε καλύτερα. Πρέπει όμως να είμαστε αισιόδοξοι γιατί μέσα σ’ αυτή την κρίση, εμείς προσθέσαμε φέτος δυο ειδικότητες του ΩΡΛ και του οφθαλμιάτρου».

Μια ζωή στα νοσοκομεία

Ο κ. Σοροκάκης έχει σπουδάσει πάνω στη διοίκηση των νοσοκομείων και πάνω στο αντικείμενο αυτό έκανε και το μεταπτυχιακό του. Υπήρξε διοικητικό στέλεχος στα νοσοκομεία της Ρόδου και της Λέρου, διετέλεσε διοικητής του νοσοκομείου Κω για τέσσερα χρόνια και από τον περασμένο Φεβρουάριο έχει αναλάβει τη διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος της Καλύμνου. Τις τελευταίες μάλιστα ημέρες ορίστηκε από τη δημοτική αρχή της Λέρου ως αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών-χωρίς αντιμισθία- όντας πρώτος σε ψήφους δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφούσας παράταξης με την οποία είχε κατέβει στις εκλογές τον περασμένο Μάιο.

Καλή η αναλογία γιατρών-κατοίκων

«Το νοσοκομείο Καλύμνου αντιμετωπίζει τις ίδιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και τα υπόλοιπα κρατικά νοσοκομεία, δεν ανήκει όμως στην κατηγορία εκείνων με τα μεγάλα προβλήματα. Η αναλογία γιατρών και κατοίκων που έχει να εξυπηρετήσει (25.000 με 30.000 αν συμπεριλάβουμε και τους ανθρώπους της Λέρου, της Πάτμου, των Λειψών, του Αγαθονησίου και των υπολοίπων μικρών νησιών) μπορεί να μην είναι ιδανική, κατατάσσει όμως το νοσοκομείο στα καλά, σε σύγκριση πάντα με τα υπόλοιπα κρατικά. Όσον αφορά στις ειδικότητες σήμερα έχει τρεις χειρουργούς, τρεις παθολόγους, τρεις αναισθησιολόγους, δυο μικροβιολόγους, έναν ακτινολόγο, δυο μαιευτήρες, δυο γιατρούς στον θάλαμο υπερβαρικής ιατρικής, δυο ορθοπεδικούς, έναν οφθαλμίατρο και ένα ΩΡΛ, έναν καρδιολόγο, έναν παιδίατρο, έναν πνευμονολόγο, έναν οδοντίατρο. Το καλό με το νοσοκομείο της Καλύμνου, σε σύγκριση με άλλα επαρχιακά, είναι ότι έχει καθημερινά κάλυψη βασικών ειδικοτήτων. Δεν υπάρχει περίπτωση να φύγει από την Κάλυμνο ασθενής επειδή δεν έχουμε χειρουργό ή παθολόγο ή αναισθησιολόγο. Για πρώτη φορά το νοσοκομείο έχει στελεχωθεί με οφθαλμίατρο και προσπαθούμε να οργανώσουμε από το μηδέν το οφθαλμολογικό τμήμα. Ακόμη, δυστυχώς, δεν γίνονται επεμβάσεις- εκτός από την αφαίρεση ξένων σωμάτων από τους οφθαλμούς- λόγω έλλειψης των απαραίτητων εργαλείων».

Αναζητούμε δεύτερο καρδιολόγο και δεύτερο παιδίατρο. Προσπάθειά μας είναι να έχουμε δυο γιατρούς σε κάθε ειδικότητα για να μπορούν να εφημερεύουν. Αυτή τη στιγμή είναι αναγκαίο να αποκτήσουμε έναν επιπλέον καρδιολόγο και έναν επιπλέον παιδίατρο. Είμαστε σε επαφή με έναν καρδιολόγο, ο οποίος δήλωσε ενδιαφέρον να έρθει και πιστεύω ότι σύντομα θα τον έχουμε. Παιδίατρο, ψάχνουμε αλλά δεν υπάρχει ενδιαφερόμενος να έρθει στο νησί».

Έχει μείνει αρκετά πίσω όσον αφορά στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό

«Στα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, το βάρος έχει μεταφερθεί και στα νοσοκομεία. Οπότε μέσα σε αυτό το πλαίσιο βλέπουμε να έχει συρρικνωθεί ο προϋπολογισμός μας, να υπάρχουν λιγότερα διαθέσιμα χρήματα. Αυτή τη στιγμή τα χρήματα που έχουμε στο νοσοκομείο, είναι σε σύγκριση με πριν μια δεκαετία, τα μισά. Οπότε καταλαβαίνετε ότι πρέπει να υπολογίζουμε και να προγραμματίζουμε πως θα αξιοποιήσουμε μέχρι και το τελευταίο ευρώ. Ένα από τα βασικά προβλήματα του νοσοκομείου σήμερα είναι η έλλειψη επαρκούς ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Είναι ένα νοσοκομείο που έχει μείνει αρκετά πίσω. Προσπαθούμε με διάφορες κινήσεις να καλύψουμε αυτή την ανάγκη».

Μεγάλη η προσφορά των αποδήμων

«Οι Καλύμνιοι είναι ευαισθητοποιημένοι, πάνω από το μέσο όρο του Έλληνα και βοηθάνε αρκετά την πατρίδα τους και το νοσοκομείο. Υπάρχουν αρκετοί Καλύμνιοι ομογενείς της Αυστραλίας, της Αμερικής και Ευρώπης με τους οποίους έχουμε ιδιαίτερα καλή σχέση και συνεργασία. Τελευταία μας βοήθησε ο σύλλογος των Καλυμνίων της Γαλλίας ο οποίος σε τακτικές επισκέψεις, κάθε έξι μήνες περίπου, μας προμηθεύει με υγειονομικό υλικό. Είναι και κάποιοι γιατροί Καλύμνιοι που ζούσαν στη Γαλλία μέσα σε αυτόν τον σύλλογο κι γι’ αυτό, ως πιο ειδικοί, μας βοηθάνε και πιο αποτελεσματικά».

Συντήρηση του θαλάμου υπερβαρικής ιατρικής (αποσυμπίεσης)

Το «Βουβάλειο» είναι από τα ελάχιστα νοσοκομεία του ΕΣΥ στη χώρα (Κρήτη, Αθήνα, Θεσσαλονίκη) που διαθέτει θάλαμο υπερβαρικής ιατρικής. Γίνεται προσπάθεια για την πραγματοποίηση μιας πολύ καλή συντήρησης δεκαετίας του θαλάμου από ειδικούς, είτε από την Ελλάδα είτε από τη Γερμανία, αλλά και διεύρυνσης των δυνατοτήτων του. Υπεύθυνος είναι ο κ. Κουντούρης, ένας γιατρός με μεγάλη εμπειρία σ’ αυτό το αντικείμενο της ιατρικής. Οι ασθενείς δεν είναι μόνο δύτες, αλλά και άτομα που κάνουν θεραπείες για οξείες και χρόνιες παθήσεις όπως είναι οι αγγειοπάθειες».

Ασθενοφόρα

«Από τον Μάιο τα ασθενοφόρα και οι υπάλληλοι έχουν περάσει στο ΕΚΑΒ, στο οποίο έχουμε παραχωρήσει ένα χώρο για να στεγάζεται. Διαθέτουμε τέσσερα οχήματα, αλλά χρησιμοποιούμε τα δυο, εκ των οποίων το ένα είναι καινούργιο και δωρεά της οικογένειας Χαλκίτη από την Αυστραλία και επειδή είναι μικρών διαστάσεων το χρησιμοποιούμε περισσότερο, λόγω στενότητας των δρόμων. Με τα μεγαλύτερα γίνονται διακομιδές από τα χωριά, το αεροδρόμιο. Δεν είναι καινούργια, αλλά προσπαθούμε να τα συντηρούμε για να είναι λειτουργικά».

Αιμοδοσία

«Η λειτουργία του Τμήματος Αιμοδοσίας είναι ένα χρόνιο πρόβλημα που έχει κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Ελπίζω ότι τους επόμενους μήνες θα λειτουργήσει. Γιατί έχουμε τον εξοπλισμό εδώ και αρκετά χρόνια, απλά μας λείπει η απαραίτητη αδειοδότηση από το κράτος. Είναι σημαντικό για το νησί να λειτουργεί το συγκεκριμένο τμήμα. Γιατί υπάρχουν πολλοί αιμοδότες και αυτό το βλέπουμε όταν έρχεται η κινητή μονάδα από την Αθήνα και μέσα σε δύο μέρες συγκεντρώνουμε 350 περίπου φιάλες. Υπάρχει μια δυναμική σ’ αυτόν τον τομέα και πρέπει να τη στηρίξουμε».

Συνεργασία με την Ομάδα Διάσωσης

«Πρόσφτατα συναντηθήκαμε με την Ομάδα Διάσωσης με την οποία συζητήσαμε πως μπορούμε να συνεργαστούμε, λόγω της συνεχούς αύξησης και ανάπτυξης του αναρριχητικού τουρισμού στο νησί. Τα μέλη της εξέφρασαν την επιθυμία να τους εκπαιδεύσουν οι γιατροί μας, ώστε να μπορούν αποτελεσματικά να παρέμβουν αν συμβεί κάποιο ατύχημα στο βουνό. Έχουν κάποια εκπαίδευση, αλλά θέλουν να εκπαιδευτούν επιπλέον και επιδιώκουν να βελτιώνουν συνεχώς τις γνώσεις και τις δυνατότητές τους. Είναι θετικό να εκπαιδεύσουμε όσο μπορούμε τους διασώστες, γιατί αυτοί έχουν την ικανότητα να φτάσουν πρώτοι στο βουνό και είναι χρήσιμο να βρεθούν στο σημείο του εκάστοτε περιστατικού τα πρώτα λεπτά και η επέμβασή τους να είναι αποτελεσματική».

kalymnosola.com

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου