Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου

Την πεποίθηση ότι «οι πολίτες θα εμπιστευτούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τα στελέχη της ΝΔ και την πολιτική της, γεγονός που θα αποτυπωθεί τόσο στις δημαρχιακές και περιφερειακές εκλογές, όσο και στο συνολικό αριθμό εδρών που θα έχει η ΝΔ στην επόμενη Βουλή», εκφράζει σε συνέντευξή της στην «δ» η πρώην βουλευτής και νυν πολιτευτής της Ν.Δ. κα Μίκα Ιατρίδη. Επιπλέον, μιλάει για την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και για το Μεταφορικό Ισοδύναμο, ενώ δηλώνει πως «Πιστεύω ότι έχουμε τη μεγάλη τύχη να διαθέτουμε τέτοιους ανθρώπους εδώ στα Δωδεκάνησα, όπως ο Γιώργος Χατζημάρκος και ο Αντώνης Καμπουράκης» -υποψηφίους για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Ρόδου.
Η συνέντευξη αναλυτικά:

• Κυρία Ιατρίδη, θα ήθελα κατ’ αρχήν μια πρώτη εκτίμηση από εσάς όσον αφορά τις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Η Νέα Δημοκρατία κατά την άποψή σας, μπορεί να ανεβάσει τα ποσοστά της στα Δωδεκάνησα και να διεκδικήσει επάξια περισσότερες βουλευτικές έδρες;
Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται τρία χρόνια από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Αυτά τα τρία χρόνια οι νησιώτες και οι νησιώτισσες είδαν τις ζωές τους να μπαίνουν στο περιθώριο. Είδαν, στην πράξη, ότι όλες οι υποσχέσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ είχαν σκοπό την κατάληψη της εξουσίας και μόνον την κατάληψη της εξουσίας.
Υπάρχει, αλήθεια, κάποια από τις υποσχέσεις του κ. Τσίπρα, ή του κ. Καμμένου που να τηρήθηκε; Έχει καλυτερεύσει η ζωή των νησιωτών με τη διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ; Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη και δείχνει ότι τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα, με αποκορύφωμα το κατάπτυστο μέτρο της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας.
Συνεπώς, πιστεύω ότι οι πολίτες, έχοντας πλήρη γνώση των ψεμάτων που έλεγε και συνεχίζει, απροκάλυπτα, να λέει αυτή η κυβέρνηση θα δώσουν την κατάλληλη απάντηση και θα στηρίξουν τη ΝΔ. Θα μας στηρίξουν, γιατί τώρα υπάρχει σαφές μέτρο σύγκρισης και, πέρα από κάθε αμφιβολία, αποδείχτηκε ότι η ΝΔ είναι η μόνη υπεύθυνη πολιτική δύναμη στη χώρα.
Σε σχέση με τα νησιά μας, οι Δωδεκανήσιοι έχουν διαπιστώσει πολλές φορές ότι η ΝΔ είναι δίπλα τους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει έρθει στον τόπο μας πολλές φορές, γιατί γνωρίζει ότι οι νησιώτες έχουμε δοκιμαστεί σκληρά από την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ουσιαστικά, ο ίδιος με τη συνεχή παρουσία του δείχνει ότι για τη ΝΔ τα Δωδεκάνησα και η νησιωτική Ελλάδα αποτελούν βασική προτεραιότητα.
Εκτιμώ, λοιπόν, ότι οι πολίτες θα εμπιστευτούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τα στελέχη της ΝΔ και την πολιτική της, γεγονός που θα αποτυπωθεί τόσο στις δημαρχιακές και περιφερειακές εκλογές, όσο και στο συνολικό αριθμό εδρών που θα έχει η ΝΔ στην επόμενη Βουλή.
• Φαίνεται ότι εσείς παραμένετε στις επάλξεις και δεν έχετε σταματήσει να κινείστε δραστήρια στην περιοχή μας. Σας ενδιαφέρει να είστε ξανά υποψήφια είτε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είτε στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στα Δωδεκάνησα;
Πιστεύω ότι σε όλη μου την πολιτική διαδρομή δεν έχω σταματήσει να είμαι κοντά στους συμπατριώτες μου και να κάνω το καλύτερο που μπορώ για τα νησιά μας. Έχω πει πολλές φορές ότι αυτός ο τόπος είναι ευλογημένος, ότι από τα νησιά μας ξεκινά η Ελλάδα μας, συνεπώς δεν θα μπορούσα να μην παραμείνω στις επάλξεις.
Εφόσον ο πρόεδρος μας κρίνει ότι μπορώ να προσφέρω, σε αυτήν τη συγκυρία, και μου εμπιστευθεί μια θέση στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στα Δωδεκάνησα στις επικείμενες εκλογές, θα είναι χαρά και τιμή μου να ανταποκριθώ σε αυτήν την εμπιστοσύνη.
Σε κάθε περίπτωση, επειδή οι επόμενες εκλογές είναι κρίσιμες για τον τόπο μας, στο μέτρο που με αφορά, θα κάνω ό,τι μπορώ, ώστε η ΝΔ να βγει πιο δυνατή, πιο έτοιμη και πιο αποφασιστική στην αντιμετώπιση των πολλών προβλημάτων που θα κληθεί να λύσει. Προσωπικά, αυτό που με ενδιαφέρει πάντα είναι να είμαι χρήσιμη και αποτελεσματική για τα Δωδεκάνησα.
• Η κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη επειδή βγήκαμε από τα μνημόνια και υπόσχεται επιστροφή στην «κανονικότητα». Είναι όμως έτσι αφού αναμένονται νέα μέτρα από την 1η Ιανουαρίου 2019;
Η «έξοδος» από τα μνημόνια είναι μια ακόμη «γιρλάντα» στο «γαϊτανάκι των ψεμάτων» που επιφυλάσσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τους Έλληνες πολίτες. Μην ξεχνάμε ότι ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση του έχουν υπογράψει πολύ σκληρά μέτρα, τα οποία έχουν δεσμεύσει τη χώρα για πολλά χρόνια.
Αυτό αναφέρουν σε όλους τους τόνους και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας. Αν και το πιο ανησυχητικό στο σημείο αυτό, είναι ότι άλλα στελέχη της κυβέρνησης αναφέρουν ότι θα προχωρήσουν μονομερώς και θα εφαρμόσουν την πολιτική που θέλουν και άλλα στελέχη της ίδιας κυβέρνησης λένε ότι θα προχωρήσουν στα μέτρα που θέλουν, αλλά σε συμφωνία με τους δανειστές. Αντιλαμβάνεστε ότι ούτε και οι ίδιοι μέσα στην κυβέρνηση δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους.
Αυτό που έχει σημασία, και δεν πρέπει να το ξεχνάμε σε καμία περίπτωση, είναι ότι η Ελλάδα το 2014 ήταν σε φάση εξόδου από τα μνημόνια. Η ουσία είναι ότι έχουμε τώρα τρία χρόνια χαμένα, υπογράφτηκε ένα νέο και πιο σκληρό και αχρείαστο μνημόνιο και η κυβέρνηση μιλά τώρα για «έξοδο», όταν τα capital controls εξακολουθούν και ισχύουν, υπάρχουν ψηφισμένα μέτρα και οι πιστωτές εξακολουθούν και έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο.
• Πώς είδατε την ανακοίνωση της στήριξης της Ν.Δ. στους κ.κ. Αντώνη Καμπουράκη για τον Δήμο Ρόδου και Γιώργο Χατζημάρκο για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου;
Κοιτάξτε, ο πρόσφατος ανασχηματισμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έδειξε ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει στελέχη για να αξιοποιήσει και στράφηκε σε άλλες, εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, δεξαμενές στελεχών.
Ευτυχώς, η ΝΔ είναι η παράταξη των μεγάλων επιλογών, είναι η παράταξη η οποία διαθέτει στελέχη και πολίτες που είναι κοντά στις ιδέες της και τις πολιτικές της, που έχουν δοκιμαστεί στην κοινωνία και στην οικονομία και έχουν επιτύχει σημαντικά πράγματα, προτού αποφασίσουν να ασχοληθούν με τα κοινά.
Πιστεύω ότι έχουμε τη μεγάλη τύχη να διαθέτουμε τέτοιους ανθρώπους εδώ στα Δωδεκάνησα, όπως ο Γιώργος Χατζημάρκος και ο Αντώνης Καμπουράκης.
Για τον εν ενεργεία περιφερειάρχη μας, τι να πω; Πιστεύω ότι μιλά από μόνο του το έργο του, οι καίριες παρεμβάσεις του και η συνεχής παρουσία του δίπλα σε όλους τους νησιώτες και όλες τις νησιώτισσες. Και όλα αυτά, σε μια δύσκολη συγκυρία με τη γνωστή δύσκολη οικονομική κατάσταση. Όμως, ο Γιώργος Χατζημάρκος και οι συνεργάτες του έχουν δείξει ότι έχουν το όραμα και την εμπειρία να αξιοποιήσουν όλους τους διαθέσιμους πόρους αποτελεσματικά και αποδοτικά για όλα τα νησιά μας.
Ο Αντώνης Καμπουράκης είναι μια εξαιρετική προσωπικότητα του τουρισμού, της οποίας η εμβέλεια ξεπερνά κατά πολύ τα σύνορά μας. Η τεχνογνωσία του, η επιχειρηματική του οξυδέρκεια και το γεγονός ότι πάντα ενδιαφέρονταν για τον τόπο του, με καίριες παρεμβάσεις από όσες θέσεις φορέων του τουρισμού πρόσφερε, τον καθιστά τον ιδανικότερο δήμαρχο για το νησί μας.
Στηρίζοντας αυτές τις δυο προσωπικότητες, η ΝΔ αποδεικνύει ότι γνώμονάς της είναι η ανάπτυξη των νησιών μας, η πρόοδος του τόπου μας και από τις πρώτες επαφές που έχω με τους συμπολίτες μου, είμαι πεπεισμένη ότι στις επικείμενες εκλογές θα εμπιστευθούν τον Γιώργο Χατζημάρκο και τον Αντώνη Καμπουράκη.
• Τελικά το Μεταφορικό Ισοδύναμο είναι γεγονός. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θα αποτελέσει το αντιστάθμισμα στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά. Είστε αισιόδοξη ότι θα είναι όμως έτσι στην πράξη;
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μας έχει συνηθίσει στην ευφάνταστη χρήση των λέξεων. Θυμίζω ότι τη μείωση των συντάξεων τη βάφτισαν «αναπλαισίωση», την τρόικα την μετονόμασαν σε «θεσμούς» κλπ.
Η ουσία είναι μια. Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρέδωσαν αμαχητί το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Τσίπρα που έδωσε εδώ στη Ρόδο για το αντίθετο και του κ. Καμμένου στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Παρέδωσαν χωρίς καμία αντίσταση ένα μέτρο που ως στόχο είχε την τήρηση της αρχής της νησιωτικότητας, αρχή που προστατεύεται από το ίδιο το Σύνταγμα μας. Παρέδωσαν με απόφαση τους ένα μέτρο το οποίο στήριξε συνολικά τους νησιώτες και τις νησιώτισσες.
Και, βέβαια, κατά την προσφιλή τους συνήθεια προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι με μια επικοινωνιακή φούσκα που, χωρίς ντροπή, την ονόμασαν «μεταφορικό ισοδύναμο» και η οποία, ουσιαστικά δεν αφορά όλους τους νησιώτες και όσους επισκέπτονται τα νησιά μας, δεν αφορά όλες τις επιχειρήσεις και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις τραγικές απώλειες όλων των νησιωτών, ανεξαιρέτως, από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ