Επικίνδυνη πυρκαγιά ξέσπασε χθες στη 1.30 το μεσημέρι στις Κάτω Πέτρες, η οποία λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν εκείνη την ώρα, επεκτάθηκε ταχύτατα μέχρι και το Λόφο του Μόντε Σμιθ, απειλώντας ακόμα και σπίτια!
Πυκνά μαύρα σύννεφα απλώθηκαν πάνω από την ευρύτερη περιοχή των Κρητικών και ήταν ορατά από κάθε σημείο της πόλης. Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική και οι λουόμενοι στις κεντρικές παραλίες και οι περαστικοί παρακολουθούσαν με αγωνία τα όσα συνέβαιναν.
Για την κατάσβεση της Πυρκαγιάς κινητοποιήθηκε μεγάλη δύναμη της ΠΥΡ, ενώ καθοριστική ήταν η συμβολή της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ και του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που για μία ακόμη φορά απέδειξε τα γρήγορα αντανακλαστικά του και που με την καθοδήγηση και το συντονισμό του αρμόδιου περιφερειακού συμβούλου κ. Χρήστου Ευστρατίου βοήθησε ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του συμβάντος. Το έργο της πυρόσβεσης συνέδραμαν επίσης ο Δήμος Ρόδου και οι εθελοντικές πυροσβεστικές ομάδες. Ρίψεις νερού πραγματοποιούσε συνεχώς και το πυροσβεστικό ελικόπτερο, το οποίο εδώ και λίγο καιρό σταθμεύει στο αεροδρόμιο των Μαριτσών.
Με τις συντονισμένες προσπάθειες όλων των πυροσβεστικών δυνάμεων, η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο γύρω στις 4.30 το απόγευμα, έχοντας όμως φθάσει στην οδό Διαγοριδών! Ευτυχώς αποφεύχθηκε να φθάσει μέχρι το αρχαίο στάδιο, ενώ γλίτωσαν και τα σπίτια που βρίσκονται δίπλα στις κεραίες, τα οποία κυριολεκτικά, είχαν γλείψει οι φλόγες.
Έντρομος ηλικιωμένος ένοικος μίας από τις κατοικίες που απειλήθηκαν από την Πυρκαγιά, ο κ. Γιαννούρης, δήλωσε ότι ενώ ζητούν συνέχεια από την Αρχαιολογία και το Δήμο να μεριμνήσουν για την αποψίλωση των ξερών χόρτων, κανείς ποτέ δεν τους ακούει. «Μένω εδώ πάνω από 40 χρόνια. Πάντα φοβόμουν για τη στιγμή που θα εκδηλωνόταν εδώ πυρκαγιά, καθώς είμαστε εκτεθειμένοι. Ζητούμε συνεχώς από τον Δήμο και την Αρχαιολογία να έρθουν και να κόψουν αυτά τα ξερά χόρτα αλλά ποτέ κανείς δεν μας ακούει. Αν καταστραφεί το σπίτι μου, δεν έχω πού να πάω. Προφανώς όμως θέλουν να μας διώξουν από εδώ», δήλωσε ο κ. Γιαννούρης στη «δημοκρατική».
Τα αίτια της πυρκαγιάς ερευνώνται από το ανακριτικό τμήμα της ΠΥΡ. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν μαρτυρίες από αυτόπτες μάρτυρες οι οποίες αναφέρουν ότι είδαν να σταματούν στις Κάτω Πέτρες δύο γυναίκες οι οποίες επέβαιναν σε σκούτερ μικρού κυβισμού. Οι κινήσεις τους φάνηκαν ύποπτες στους διερχόμενους, καθώς λίγη ώρα μετά τη στάση τους στο συγκεκριμένο σημείο ξεκίνησε η φωτιά. Βέβαια, οι αρμόδιες αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ξεκίνησε το συμβάν από τη ρίψη αποτσίγαρου από κάποιο διερχόμενο όχημα. Όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν πάντως ανοιχτά και ερευνώνται από τις ανακριτικές αρχές.
Με δηλώσεις του στη «δημοκρατική» ο διοικητής της ΠΥΡ, κ. Ηλίας Τσαπούρας ευχαριστεί όλους, όσους συνέδραμαν στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, λέγοντας: «Ο απολογισμός του συμβάντος είναι 30 στρέμματα κατεστραμμένης θαμνώδους έκτασης. Ευτυχώς με τον άψογο συντονισμό όλων των επίγειων δυνάμεων, αλλά και με τη συνδρομή του πυροσβεστικού ελικοπτέρου καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε το συμβάν πριν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Ευχαριστώ ιδιαίτερα το αρμόδιο τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, όλες τις εθελοντικές ομάδες και βέβαια το Δήμο της Ρόδου, που λειτούργησαν άψογα για μία ακόμη φορά».
Κάποιοι συσχετίζουν τη χθεσινή πυρκαγιά με αυτή που εκδηλώθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στην περιοχή ανάμεσα σε Προφύλια και Βάτι, αναφέροντας ότι δεν είναι τυχαίο που η φωτιά μπήκε πάλι όταν επικρατούσαν επικίνδυνες καιρικές συνθήκες για την εκδήλωση πυρκαγιάς. Σε κάθε περίπτωση οι αρμόδιες ανακριτικές αρχές, θα αποφανθούν για τα αίτια της εκδήλωσης της πυρκαγιάς.
Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις παρέμεναν στην περιοχή όλη τη διάρκεια της νύχτας για να αντιμετωπίσουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

ΥΨΗΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ
Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να σημειωθεί ότι χθες ήταν υψηλός ο κίνδυνος για την εκδήλωση πυρκαγιών στα νησιά της Δωδ/σου.
Σύμφωνα με τον χάρτη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο δείκτης επικινδυνότητας ήταν στο 3, δηλαδή υψηλός.
«Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί» δήλωσε χθες -μιλώντας στην ΕΡΤ Ρόδου- ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ηλίας Τσαπούρας.
«Τα κλιμάκιά μας, είπε, βρίσκονται στα δάση, προσπαθώντας ν’ αποτρέψουν κάθε κακόβουλη ενέργεια».
Αναφερόμενος στις τρεις πυρκαγιές, που εκδηλώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, τόνισε ότι τόσο ο χρόνος, όσο και ο τόπος κινούν υποψίες.

Φωτορεπορτάζ:

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ