Τοπικές Ειδήσεις

O Σ. Bερύκιος αλίευσε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στα νερά της Pόδου, το ξενικό ψάρι “Sillago”

Στα νερά της Ρόδου, αλιεύτηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τον ερασιτέχνη αλιέα Σάββα Βερύκιο το ψάρι Sillago_suezensis, Silver_sillago, στη θαλάσσια περιοχή της Παναγίας Τσαμπίκας.
Στο πλαίσιο του προγράμματος #WoD’ 19, που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Vodafone, συλλέχθηκαν από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούλιο του 2019 περισσότερες από 185 καταγραφές ξενικών ειδών, μεταξύ των οποίων και το Sillago, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα νερά της Ελλάδας.
Η καταγραφή ξενικών ειδών είναι αναγκαία και συμβάλλει στην εκπλήρωση των ενωσιακών υποχρεώσεων της χώρας, καθώς με βάση τον Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1143/2014 πρέπει να υπάρχει πρόληψη και διαχείριση της εισαγωγής και εξάπλωσης των χωροκατακτικών ειδών.
Οι καταγραφές από τους επιστήμονες-πολίτες χρησιμοποιούνται από το πρόγραμμα «Σε ξενίζει… Μοιράσου το μαζί μας-Is it Alien to you? Share it!!!» ώστε να εξετάζεται η εξάπλωση των ήδη υπαρχόντων ξενικών ειδών ή ακόμα και η μελλοντική εξάπλωση ειδών σε νέες περιοχές.


Μιλώντας στην “δ” ο ερασιτέχνης αλιέας Σάββας Βερύκιος, περιέγραψε ότι είχε πάει για ψάρεμα με τον γιο του και μεταξύ των άλλων ψαριών, αλίευσε και δύο ψάρια τα οποία δεν είχε ξαναδεί, γι’ αυτό και ενδιαφέρθηκε περαιτέρω. Αρχικά, όπως δήλωσε, απευθύνθηκε σε φίλους και στο κατάστημα απ’ όπου προμηθεύεται τα είδη αλιείας αλλά κανείς δεν το είχε ξαναδεί το ψάρι αυτό. Ένας φίλος με τον οποίον συνηθίζουν να ψαρεύουν μαζί, τον ενημέρωσε για μια σελίδα στο facebook την οποία διαχειρίζονται υδροβιολόγοι, όπου και απευθύνθηκε.
Ένας από τους υδροβιολόγους της οργάνωσης “iSea”, ανταποκρίθηκε και μέσω ενός Ιταλού υδροβιολόγου, έλαβαν την απάντηση ότι πιθανότατα πρόκειται για το ψάρι Sillago.
«Οι υδροβιολόγοι μού ζήτησαν να στείλω τα ψάρια στη Θεσσαλονίκη, όπου είναι η έδρα της Οργάνωσης “iSea” για να τα εξετάσουν. Μετά από αρκετό καιρό που βγήκαν τα αποτελέσματα, με ειδοποίησαν ότι πρόκειται για ένα ξενικό ψάρι, που δεν υπάρχει στα νερά μας. Ειμαι ο πρώτος που καταγεγραμμένα σε όλη την Ελλάδα, αλίευσα αυτό το ψάρι και απ’ ότι με πληροφόρησαν είναι βρώσιμο και δεν είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο, όπως για παράδειγμα το λιονταρόψαρο που κι αυτό εισέβαλε στα νερά μας στα τελευταία χρόνια», δήλωσε στη “δ” ο κ. Σάββας Βερύκιος.

Όπως έκανε γνωστό, αλίευσε δύο ψάρια τα οποία έστειλε στην οργάνωση και μάλιστα η περίπτωση αυτή δημοσιεύθηκε προσφάτως σε ερευνητικό διεθνές επιστημονικό περιοδικό που ασχολείται με τα νέα και τις ανακαλύψεις της θαλάσσιας ζωής.
Το Sillago ανήκει στην οικογένεια ψαριών Sillaginidae. Ζουν σε ρηχά, προστατευόμενα νερά, αν και υπάρχουν εξαιρέσεις και ευδοκιμεί στην ανατολική ακτή της Αφρικής, στην Ιαπωνία και στη νότια Αυστραλία, με τα περισσότερα είδη να είναι συγκεντρωμένα γύρω από τη Νοτιοανατολική Ασία, το ινδονησιακό αρχιπέλαγος και την Αυστραλία.

 

H σχετική δημοσίευση στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό για το ξενικό ψάρι που εντοπίστηκε στη Pόδο

H “iSea”
Η iSea είναι μια Περιβαλλοντική Οργάνωση, που ιδρύθηκε το 2016 στην Θεσσαλονίκη. Κύριος στόχος της είναι η προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων της Ελλάδας και της χλωρίδας και πανίδας που διαβιούν σε αυτά μέσα από την έρευνα, την ευαισθητοποίηση και την προώθηση πολιτικών προστασίας. Η λειτουργία της iSea, στηρίζεται και τα κύριο λόγο σε δωρεές από τους υποστηρικτές της οργάνωσης αλλά και τις ετήσιες συνδρομές των μελών. Ως σκοπό έχει να να συμβάλει στην προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων ευαισθητοποιώντας την πολιτεία, τους διαχειριστές και την κοινή γνώμη για λήψη μέτρων εκεί όπου ασκούνται μη ορθολογικές δράσεις, την επαγρύπνηση και ενημέρωση για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα υδάτινα οικοσυστήματα και την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης στοχεύοντας στην κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική ευημερία.
Ως προς τα ξενικά είδη, η οργάνωση σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα, καταγράφει την εμφάνιση και την κατανομή τους όπως επίσης και των “λεσεψιανών μεταναστών” στις ελληνικές θάλασσες και παράλληλα φροντίζει για την ενημέρωση της κοινής γνώμης. Επιπλέον καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να καταγράψει, να ερμηνεύσει, να περιγράψει και να προτείνει τρόπους αξιοποίησης των ειδών που μεταφέρθηκαν στις ελληνικές θάλασσες λόγω περιβαλλοντικών αλλαγών (π.χ. λεσεψιανά είδη).
Ο ρυθμός εισόδου των “λεσεψιανών μεταναστών”, δηλαδή ψάρια, μαλάκια, γαρίδες, καβούρια από την Ερυθρά Θάλασσα μέσω της διώρυγας του Σουέζ, είναι επιταχυνόμενος, αλλά και παράλληλος με την προοδευτική αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της Μεσογείου. Κάθε χρονιά εισβάλλει στη Μεσόγειο μεγαλύτερος αριθμός ειδών απ’ ότι το προηγούμενο έτος. Τα είδη που έχουν εισβάλλει στη Μεσόγειο εξαιτίας της προοδευτικής αύξησης της θερμοκρασίας της, επεκτείνονται όλο και βορειότερα, με αποτέλεσμα τον εμπλουτισμό του Αιγαίου με συνεχώς περισσότερους “λεσεψιανούς μετανάστες”.
Οι συνέπειες, πάντως, της επέλασης των “λεσεψιανών μεταναστών” στους ντόπιους θαλάσσιους οργανισμούς είναι σήμερα άγνωστες και απαιτούν ευρύτερη επιστημονική μελέτη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου