ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γολγοθάς κάθε χρόνο για τους γονείς η εξασφάλιση σχολικού νοσηλευτή για το παιδί τους

Μαίρη Φώτη 4 λεπτά ανάγνωση
ΓΙΑΤΡΟΣ

• Πρό­κει­ται για μια δια­δι­κα­σία που επα­να­λαμ­βά­νε­ται κάθε χρόνο από την αρχή κάθε τέλος της σχο­λι­κής χρο­νιάς • Στη Ρόδο, όλα τα απα­ραί­τη­τα ια­τρι­κά έγ­γρα­φα πρέ­πει να εκ­δο­θούν απο­κλει­στι­κά από το Νο­σο­κο­μείο

Κάθε χρόνο, μέσα στον Μάιο και τον Ιού­νιο, δε­κά­δες γο­νείς στη Ρόδο ξε­κι­νούν έναν αγώνα δρό­μου για να προ­λά­βουν τις προ­θε­σμί­ες που αφο­ρούν στην αί­τη­ση για σχο­λι­κό νο­ση­λευ­τή που θα επι­βλέ­πει τα παι­διά τους κατά τη διάρ­κεια της φοί­τη­σης στο σχο­λείο.

Πρό­κει­ται για μια δια­δι­κα­σία που επα­να­λαμ­βά­νε­ται κάθε χρόνο από την αρχή κάθε τέλος της σχο­λι­κής χρο­νιάς, ανε­ξάρ­τη­τα από τη φύση ή τη διάρ­κεια της πά­θη­σης που αντι­με­τω­πί­ζει το παιδί.

Οι γο­νείς κα­λού­νται να συ­γκε­ντρώ­σουν ξανά όλα τα απαι­τού­με­να έγ­γρα­φα. Νέα γνω­μά­τευ­ση από το Νο­σο­κο­μείο Ρόδου, υπεύ­θυ­νες δη­λώ­σεις, πί­να­κες, βε­βαιώ­σεις φοί­τη­σης… Τί­πο­τα από τα περ­σι­νά δεν ισχύ­ει. Η γρα­φειο­κρα­τία ξε­κι­νά από την αρχή, ακόμη κι αν πρό­κει­ται για δια­πι­στω­μέ­νες, χρό­νιες κα­τα­στά­σεις όπως ο δια­βή­της τύπου 1, η επι­λη­ψία ή σο­βα­ρές αλ­λερ­γί­ες με κίν­δυ­νο ανα­φυ­λα­ξί­ας.

Στη Ρόδο, όλα τα απα­ραί­τη­τα ια­τρι­κά έγ­γρα­φα πρέ­πει να εκ­δο­θούν απο­κλει­στι­κά από το Νο­σο­κο­μείο Ρόδου. Δεν προ­βλέ­πε­ται η δυ­να­τό­τη­τα βε­βαιώ­σε­ων από ιδιώ­τες για­τρούς ούτε ανα­γνω­ρί­ζε­ται η βε­βαί­ω­ση άλλες δη­μό­σιες δομές υγεί­ας!

Αυτό έχει ως απο­τέ­λε­σμα η πίεση να με­τα­φέ­ρε­ται στο νο­σο­κο­μείο, που κα­λεί­ται να δια­χει­ρι­στεί δε­κά­δες αι­τή­μα­τα σε πολύ σύ­ντο­μο χρο­νι­κό διά­στη­μα, όσο δη­λα­δή η προ­θε­σμία που δίνει το Υπουρ­γείο. Και μπο­ρεί αυτό υπό κα­νο­νι­κές συν­θή­κες να μην είναι πρό­βλη­μα, όμως σε ένα υπο­στε­λε­χω­μέ­νο Νο­σο­κο­μείο όπως αυτό της Ρόδου είναι πρό­βλη­μα και μά­λι­στα σο­βα­ρό. Φέτος, λίγο έλ­λει­ψε να τι­να­χθεί στον αέρα η δια­δι­κα­σία καθώς το Νο­σο­κο­μείο λόγω της υπο­στε­λέ­χω­σης και φόρ­του ερ­γα­σί­ας, αδυ­να­τού­σε να χο­ρη­γή­σει τις σχε­τι­κές βε­βαιώ­σεις και πα­ρέ­πεμ­ψε τους εν­δια­φε­ρό­με­νους γο­νείς στο Κέ­ντρο Υγεί­ας Ρόδου.

Όμως οι σχε­τι­κές ια­τρι­κές βε­βαιώ­σεις/γνω­μα­τεύ­σεις στο πεδίο Μο­νά­δα Υγεί­ας δεν έφε­ραν τη στρογ­γυ­λή σφρα­γί­δα της ΕΛ­ΛΗ­ΝΙ­ΚΗΣ ΔΗ­ΜΟ­ΚΡΑ­ΤΙΑΣ (!) και τη σφρα­γί­δα και υπο­γρα­φή του Παι­διά­τρου που τις είχε εκ­δώ­σει και που ήταν και ο διευ­θυ­ντής και απορ­ρί­φθη­καν όλες με τις προ­θε­σμί­ες να πιέ­ζουν ασφυ­κτι­κά!

Ο προϊ­στά­με­νος της Πρω­το­βάθ­μιας Εκ­παί­δευ­σης κ. Χα­ρά­λα­μπος Ψαράς ενη­μέ­ρω­σε σχε­τι­κά τον προϊ­στά­με­νο της Πε­ρι­φε­ρεια­κής Διεύ­θυν­σης Πρω­το­βάθ­μιας και Δευ­τε­ρο­βάθ­μιας Εκ­παί­δευ­σης κ. Γιάν­νη Πα­πα­δο­μαρ­κά­κη ο οποί­ος και δια­με­σο­λά­βη­σε για να μη χα­θούν οι προ­θε­σμί­ες μέχρι να πά­ρουν οι γο­νείς στα χέρια τους τις νέες γνω­μα­τεύ­σεις αλλά και για να βρε­θεί τρό­πος να διεκ­πε­ραιω­θεί η δια­δι­κα­σία από το Νο­σο­κο­μείο της Ρόδου.

Κάθε χρόνο όμως η αγω­νία είναι ίδια. Μήπως δεν προ­λά­βουν τις ημε­ρο­μη­νί­ες ή μήπως κά­ποιο έγ­γρα­φο δεν είναι σωστά συ­μπλη­ρω­μέ­νο.

Η δυ­να­τό­τη­τα υπο­βο­λής αί­τη­σης για σχο­λι­κό νο­ση­λευ­τή δί­νε­ται σε όλες τις οι­κο­γέ­νειες παι­διών που φοι­τούν σε δη­μό­σια σχο­λεία, από το νη­πια­γω­γείο μέχρι και το λύ­κειο, και που αντι­με­τω­πί­ζουν προ­βλή­μα­τα υγεί­ας τα οποία κα­θι­στούν ανα­γκαία την κα­θη­με­ρι­νή πα­ρου­σία νο­ση­λευ­τή.

Δεν υπάρ­χει λίστα πα­θή­σε­ων, όμως οι πιο συ­χνές πε­ρι­πτώ­σεις πε­ρι­λαμ­βά­νουν:

– δια­βή­τη τύπου 1,

– επι­λη­ψία,

– σο­βα­ρές αλ­λερ­γί­ες που απαι­τούν τη δυ­να­τό­τη­τα χο­ρή­γη­σης αδρε­να­λί­νης,

– ανά­γκη για γα­στρο­στο­μία ή ρι­νο­γα­στρι­κή σί­τι­ση,

– ανα­πνευ­στι­κά προ­βλή­μα­τα με κρί­σεις,

– ογκο­λο­γι­κά πε­ρι­στα­τι­κά σε φάση θε­ρα­πεί­ας ή πα­ρα­κο­λού­θη­σης,

– καρ­διο­λο­γι­κά νο­σή­μα­τα με κίν­δυ­νο λι­πο­θυ­μι­κών επει­σο­δί­ων.

Αυτό που ζη­τεί­ται είναι μια πρό­σφα­τη ια­τρι­κή γνω­μά­τευ­ση (εντός εξα­μή­νου) από δη­μό­σιο νο­σο­κο­μείο, στην οποία να ανα­φέ­ρε­ται ρητά η ανά­γκη πα­ρου­σί­ας σχο­λι­κού νο­ση­λευ­τή. Χωρίς αυτή τη δια­τύ­πω­ση, ο φά­κε­λος δεν εξε­τά­ζε­ται. Μαζί με τη γνω­μά­τευ­ση, ο γο­νέ­ας προ­σκο­μί­ζει υπεύ­θυ­νη δή­λω­ση, όλα τα απα­ραί­τη­τα δι­καιο­λο­γη­τι­κά και βε­βαί­ω­ση φοί­τη­σης του παι­διού από τη σχο­λι­κή μο­νά­δα.

Το αί­τη­μα υπο­βάλ­λε­ται δια ζώσης στο σχο­λείο και ακο­λου­θεί συ­γκε­κρι­μέ­νο χρο­νο­διά­γραμ­μα: η Α’ φάση ολο­κλη­ρώ­νε­ται συ­νή­θως τέλη Ιου­νί­ου, ενώ η Β’ φάση ξε­κι­νά από τον Σε­πτέμ­βριο για έκτα­κτες ή νέες πε­ρι­πτώ­σεις.

Ωστό­σο, μόνο οι αι­τή­σεις της Α’ φάσης δια­σφα­λί­ζουν την πα­ρου­σία νο­ση­λευ­τή από την αρχή της χρο­νιάς. Όσοι χά­σουν την προ­θε­σμία, πε­ρι­μέ­νουν την εξέ­τα­ση του αι­τή­μα­τος και, εφό­σον εγκρι­θεί, την το­πο­θέ­τη­ση προ­σω­πι­κού, η οποία μπο­ρεί να κα­θυ­στε­ρή­σει ση­μα­ντι­κά.

Η μι­σθο­δο­σία των νο­ση­λευ­τών κα­λύ­πτε­ται κατά κύριο λόγο από τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό, ενώ σε αρ­κε­τές πε­ρι­πτώ­σεις αξιο­ποιού­νται και ευ­ρω­παϊ­κά κον­δύ­λια.

Πα­ρό­λα αυτά, οι οι­κο­γέ­νειες ζη­τούν αλ­λα­γές. Ζη­τούν έναν βα­σι­κό δια­χω­ρι­σμό με­τα­ξύ των πε­ρι­πτώ­σε­ων που είναι στα­θε­ρές και μη ανα­στρέ­ψι­μες, όπως ο δια­βή­της, και εκεί­νων που ίσως απαι­τούν επα­νε­ξέ­τα­ση.

Προ­τεί­νουν να έχει η γνω­μά­τευ­ση με­γα­λύ­τε­ρη διάρ­κεια ισχύ­ος, να μην χρειά­ζε­ται επα­νυ­πο­βο­λή κάθε χρόνο, και να επι­τρέ­πε­ται η έκ­δο­σή της και από άλλες δη­μό­σιες δομές υγεί­ας, ώστε να μειω­θεί ο φόρ­τος στο νο­σο­κο­μείο και η πίεση στις ίδιες τις οι­κο­γέ­νειες.

Η στή­ρι­ξη ενός παι­διού στο σχο­λείο δεν μπο­ρεί να εξαρ­τά­ται κάθε χρόνο από προ­θε­σμί­ες, ρα­ντε­βού και διοι­κη­τι­κά εμπό­δια. Οι οι­κο­γέ­νειες δεν ζη­τούν διευ­κο­λύν­σεις. Ζη­τούν μια πιο αν­θρώ­πι­νη και λο­γι­κή δια­χεί­ρι­ση για τις πε­ρι­πτώ­σεις που η ασθέ­νεια δεν θε­ρα­πεύ­ε­ται.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.