Ρεπορτάζ

Εισαγγελέας: Να απορριφθεί η προσφυγή αμφισβήτησης ταυτότητας του Ισραηλινού που συνελήφθη για διακίνηση κοκαΐνης από το Περού!

Να γίνει τυπικά δεκτή και να απορριφθεί στην ουσία της η προσφυγή αμφισβήτησης ταυτότητας του εκζητουμένου Ισραηλινού κατά της αγγελίας Διεθνών Αναζητήσεων της interpol Περού αλλά και η αίτηση αντικαταστάσεως της επιβληθείσας κράτησής του εισηγήθηκε στο Συμβούλιο Εφετών Δωδεκανήσου η Αντεισαγγελέας Εφετών Δωδεκανήσου.
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», ο προσωρινά κρατούμενος στην Κω 52χρονος Ισραηλινός, που συνελήφθη από αστυνομικούς του ΑΤ Αερολιμένα Κω την 22α Ιουνίου 2022 καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε ερυθρά αγγελία αναζητήσεων της Interpol για διακίνηση ναρκωτικών από το Περού στη Ρωσία προ 15ετίας αρνείται ότι είναι το πρόσωπο που καταζητούν οι αρχές.
Αστυνομικός του ΑΤ Αερολιμένα Κω κατέθεσε ότι καταζητείται για διακίνηση ναρκωτικών στην Λίμα Περού και ότι όταν ρώτησε τον 52χρονο αν έχει πάει στο Περού του απάντησε ότι είχε μεταβεί εκεί πριν από 15 έτη.
Σύμφωνα με το ένταλμα, αποτελεί μέλος μιας διεθνούς οργάνωσης διακίνησης ναρκωτικών από το Περού στην Ρωσία. Η οργάνωση έστελνε τα ναρκωτικά αεροπορικώς στην Ρωσία και εξαρθρώθηκε από αστυνομικό πράκτορα ο οποίος την 16η Ιουνίου 2012 είχε συνάντηση σε εστιατόριο με μια γυναίκα παρουσία του 52χρονου γνωστού ως El Doc. Toυ αποδίδεται ότι συναντήθηκε με τον πράκτορα και του παρέδωσε 4 τούβλα με υδροχλωρική κοκαΐνη βάρους 4.200 γραμμαρίων. Στην Ρωσία συνελήφθησαν δύο άτομα που τους είχε παραδώσει κοκαΐνη ο εκζητούμενος στην Λίμα.
Κι ενώ έτσι είχαν τα πράγματα το Ισραήλ κάλεσε την Ελλάδα να απελευθερώσει τον Ισραηλινό υποστηρίζοντας ότι η ελληνική αστυνομία συνέλαβε λάθος άτομο λόγω σύγχυσης σχετικά με την ταυτότητά του.
Η οικογένειά του έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι κρατήθηκε κατά λάθος.
Η Εισαγγελέας επισημαίνει στην εισήγησή της στο δευτεροβάθμιο δικαστικό συμβούλιο πως η διαδικασία της έκδοσης κατατείνει στην υποστήριξη μιας αλλοδαπής ποινικής διαδικασίας, στην υποστήριξη της ποινικής δίωξης που έχει ασκηθεί σε ένα άλλο κράτος ή στη διευκόλυνση της εκτέλεσης της ποινής που επιβλήθηκε ήδη σε αυτό, εντός των ορίων που χαράσσει το ελληνικό σύνταγμα, προωθώντας ταυτοχρόνως τη διεθνή αλληλεγγύη στην καταπολέμηση του εγκλήματος.
Επισημαίνει παραπέρα ότι ως αμφισβήτηση της ταυτότητας του συλληφθέντος νοείται η φυσική ταυτότητα αυτού, το γεγονός δηλαδή ότι ο εκζητούμενος ταυτίζεται φυσικά με τον προσωρινώς συλληφθέντα προς έκδοση.
Επισημαίνει παραπέρα ότι κατά την παράστασή του ενώπιον της, παρουσία διερμηνέα και του συνηγόρου του, σε σχετικές ερωτήσεις προς διακρίβωση της ταυτότητάς του, όπως αυτές διατυπώνονται στην έκθεση προσαγωγής δήλωσε ότι αρνείται την τέλεση των πράξεων που του αποδίδονται και αμφισβήτηρσε την ταυτότητα που του αποδίδεται ως κατόχου Διαβατηρίου Αζερμπαϊτζάν.
Όσον αφορά στο διαβατήριο Αζερμπαϊτζάν, από τη σχετική αλληλογραφία φέρεται να έχει εκδοθεί για άτομο γεννηθέντα στις 13.01.1985, ενώ σύμφωνα με τις αρχές του Ισραήλ ο εκζητούμενος δεν ήταν κάτοχος του διαβατηρίου Ισραήλ που συνοδεύει την καταχώρηση της αγγελίας Διεθνών Αναζητήσεων.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε βεβαίως την ανάγκη περαιτέρω διευκρινίσεων όσον αφορά στην ταυτοποίησή του από τις αρμόδιες αρχές του Περού, οπότε και ζητήθηκαν οι σχετικές διευκρινίσεις από τις αλλοδαπές αρχές, που όμως δεν έχουν ακόμη παρασχεθεί.
Ο εκζητούμενος όμως, κατά το χρόνο της προσαγωγής του, στις σχετικές ερωτήσεις της Εισαγγελίας προχώρησε στην επιβεβαίωση, όχι μόνο των στοιχείων που αναγράφονται στο νόμιμό του διαβατήριο Ισραήλ, αλλά επιβεβαίωσε τα πλήρη στοιχεία που έφερε η αγγελία, ειδικότερα το πατρώνυμο και την ημερομηνία γεννήσεως.
Κατ’ ακολουθία των ανωτέρω, όπως τονίζει η Εισαγγελέας, δεν καταλείπεται αμφιβολία όσον αφορά στη φυσική ταυτότητα, η οποία φέρεται να ταυτίζεται πλήρως με τα στοιχεία του εκζητούμενου, ασχέτως αν αυτός στην αγγελία εμφανίζεται με διαφορετικούς αριθμούς διαβατηρίου ξένων αρχών.
Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Γιώργος Λαμπαδάκης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου