Ειδήσεις

Τσίπρας: Φοροελαφρύνσεις 750 εκατ. και μέρισμα αλληλεγγύης

Συνετή δημοσιονομική πολιτική με λελογισμένη επέκταση υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός. Μας άφησαν άδεια ταμεία και εμείς δημιουργήσαμε μαξιλάρι 25 δισ. ευρώ. Ανατριχιαστικά αντικοινωνικές οι προτάσεις Μητσοτάκη. Νομιμοποιεί ακροδεξιό ακτιβισμό.

«Ιστορική» απόφαση που έκλεισε αμετάκλητα τον κύκλο των αξιολογήσεων και των μνημονίων χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο. Τόνισε ότι είναι μια απόφαση που δικαιούταν η Ελλάδα και η οποία αποτελεί ελάχιστη αναγνώριση στις θυσίες του ελληνικού λαού, θυσίες που δεν ήταν πάντα «δίκαιες». Υπήρξαν λάθη και γι’ αυτά έχουν ευθύνη προηγούμενες κυβερνήσεις και οι θεσμοί.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, τώρα είναι η ώρα να κοιτάξουμε μπροστά. Η επόμενη ημέρα είναι ελπιδοφόρα, γιατί τα μέτρα για το χρέος δίνουν δυνατότητα για σταθερή πρόσβαση στις αγορές χρήματος.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναλυτική αναφορά στο σύνολο του πακέτου μέτρων για το χρέος, ενώ στάθηκε και στη δημιουργία του μαξιλαριού ρευστότητας, τονίζοντας ότι «είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της ένα τέτοιο τεράστιο αποθεματικό». Επ’ αυτού βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί στην αντιπολίτευση, αναρωτώμενος «πόση διαφορά υπάρχει, αλήθεια, εδώ, με τα άδεια ταμεία και τα μηδενικά αποθέματα που άφησε πίσω της η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου; Ποια άβυσσος χωρίζει τη διαχειριστική ανεπάρκεια των προηγούμενων κυβερνήσεων με τη συνετή και υπεύθυνη διαχείριση του δημόσιου χρέους που επιτυγχάνουμε σήμερα εμείς;».

Η επόμενη ημέρα

Ο πρωθυπουργός απάντησε και στις κατηγορίες για «τέταρτο μνημόνιο», λόγω του καθεστώτος μεταμνημονιακής παρακολούθησης. «Έχουμε ακούσει για τέταρτο μνημόνιο, για αβάσταχτες δεσμεύσεις, για θηλιές και άλλα τέτοια καταστροφικά. Η αλήθεια είναι όμως εκεί για όποιον θέλει να την αναγνώσει. Η μεταμνημονιακή παρακολούθηση της Ελλάδας θα γίνεται στο γνωστό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί για όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης που εξέρχονται από πρόγραμμα. Η μόνη διαφορά είναι ότι οι εκθέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών θα είναι κατά δύο περισσότερες, με πρωταρχικό ρόλο στην Κομισιόν. Και βάση της παρακολούθησης δεν είναι κάποια νέα ή επιπλέον προαπαιτούμενα, αλλά τα κριτήρια που τέθηκαν στην απόφαση του Eurogroup».

Πετύχαμε όπου απέτυχαν

Υπεραμύνθηκε της «καθαρής εξόδου» και επιτέθηκε στην αντιπολίτευση τονίζοντας ότι «αυτοί απέτυχαν να βγάλουν τη χώρα από τα μνημόνια, μη ολοκληρώνοντας επιτυχώς ούτε το πρώτο ούτε το δεύτερο πρόγραμμα, και τώρα για να εξυπηρετήσουν προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες, επιθυμούσαν να παραμείνει η χώρα στην ομηρεία της μνημονιακής εποπτείας. Δυστυχώς για αυτούς, ευτυχώς για τη χώρα, τους διαψεύσαμε. Έχουμε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, χωρίς πιστωτικές γραμμές, χωρίς νέα προαπαιτούμενα έναντι μέτρων για το χρέος, χωρίς ασφυκτική επιτροπεία έναντι χρηματοδότησης».

Τι σημαίνει καθαρή έξοδος για τους πολίτες

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στα σχέδια της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα. Όπως είπε, δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στο παρελθόν αλλά «μια συνετή δημοσιονομική πολιτική, μια “λελογισμένη” επέκταση στη βάση των δημοσιονομικών δυνατοτήτων. Μια επέκταση με δύο στόχους: Από τη μια, τη στήριξη των πλέον αδύναμων και από την άλλη, την τόνωση της ανάπτυξης».

Περιγράφοντας τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές, ανάφερε:

• Την επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων

• Την αύξηση του κατώτατου μισθού

• Τις στοχευμένες μόνιμες φοροελαφρύνσεις 700-750 εκατ. ευρώ από τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται από το 2019 και για πρώτη φορά θα αποτυπωθούν στον επόμενο προϋπολογισμό

• Την περαιτέρω στήριξη του κοινωνικού κράτους και ειδικά της υγείας αλλά και της πρόνοιας

• Την επανάληψη και φέτος του μερίσματος κοινωνικής αλληλεγγύηςστοχευμένα σε κοινωνικές κατηγορίες που το έχουν ανάγκη

• Την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα με συγκεκριμένα θεσμικά μέτρα

• Την προσέλκυση επενδύσεων με τη δημιουργία φιλικού κλίματος για τους επενδυτές

• Τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά της προσφυγικής κρίσης, με ταυτόχρονη υιοθέτηση του μεταφορικού ισοδύναμου για όλα τα νησιά και τον διπλασιασμό των κονδυλίων από ευρωπαϊκούς πόρους για έργα ανάπτυξης στα νησιά του Αιγαίου, τα επόμενα χρόνια.

Τα διλήμματα

Ο πρωθυπουργός έσπευσε να βάλει τα διλήμματα για τους πολίτες εκτιμώντας ότι θα κληθούν να απαντήσουν «αν τάσσονται με την ανάκτηση των ρυθμίσεων υπέρ των εργαζομένων και την αύξηση του κατώτατου μισθού ή με την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και την κατάργηση του οχταώρου, με ένα δημόσιο τομέα αποτελεσματικό, ισχυρό και ανταποδοτικό στην κοινωνία, ή με τη διάλυση του δημόσιου τομέα και το γενικευμένο outsourcing που θέλει ο κος Μητσοτάκης;».

Εκτίμησε ότι αυτή την εξέλιξη φοβάται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Διότι τώρα που κατέρρευσαν ολοκληρωτικά τα κινδυνολογικά σενάρια και η μαζική τρομοκρατίαπου προσπαθούσε να εξαπολύσει τα δύο προηγούμενα χρόνια, θα πρέπει να αντιπαρατεθεί προγραμματικά. Και να κάνει ακόμη πιο σαφείς τις ανατριχιαστικά αντικοινωνικές προτάσεις του».

Η συμφωνία με πΓΔΜ

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι όμηρος της ακροδεξιάς του κόμματός του και του Αντώνη Σαμαρά. «Με αφορμή το θέμα της πΓΔΜ, ο κύριος Μητσοτάκης έβγαλε οριστικά και αμετάκλητα τη μάσκα του φιλελεύθερου κεντροδεξιού μεταρρυθμιστή και αποφάσισε να ακολουθήσει τον κο Σαμαρά στο εμπόριο του δήθεν πατριωτισμού», τόνισε συνεχίζοντας: «Με τον λόγο και τις πρακτικές που πριμοδοτεί, στην πραγματικότητα, καταφέρνει ένα και μόνο πράγμα: Να νομιμοποιήσει έναν ακροδεξιό ακτιβισμό και έναν εθνικιστικό πολιτικό λόγο που φλερτάρει πλέον ανοιχτά με τον φασισμό».

Όπως εκτίμησε, με αυτή την πολιτική επιλογή εκτρέφει τη φανατική ρητορική, τον διχασμό, αλλά και ακραίους φασιστικούς πολιτικούς σχηματισμούς που, αν και περιθωριακοί, νιώθουν τώρα πιο ασφαλείς να βγουν ξανά από τις κρυψώνες τους.

Κατά τον Αλέξη Τσίπρα, αυτή η γραμμή τον διαχωρίζει πλέον από την παραδοσιακή κεντροδεξιά. Επ’ αυτού ο πρωθυπουργός συσχέτισε τη στάση της ΝΔ με όσα φάνηκαν στη Σύνοδο Κορυφής, όπου από τη μια, υπήρξε το μέτωπο κοινής αντιμετώπισης του προσφυγικού και από την άλλη, ένα μέτωπο ακραίου λόγου. Σε αυτή την αντιπαράθεση, η αξιωματική αντιπολίτευση παίρνει το μέρος του Όρμπαν και του Κουρτς. Θύμισε δε ότι ο τελευταίος αφού κέρδισε τις εκλογές με την αντιμεταναστευτική του ρητορική, ανακοίνωσε και το νόμο για την υποχρεωτική 12ωρη εργασία.

«Αυτή είναι η νέα πολιτική οικογένεια του κου Μητσοτάκη», τόνισε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου