Ειδήσεις

Συγκλονίζουν τα στοιχεία για τη χρήση ναρκωτικών!

Συγκλονίζουν τα στοιχεία και οι αριθμοί που έδωσε πρόσφατα στην δημοσιότητα το ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ για την Ρόδο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, που ήταν στις 26 Ιουνίου.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του τμήματος Έρευνας του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ, οι χρήστες που προσέγγισαν το Συμβουλευτικό Κέντρο Ρόδου έχουν αγγίξει τους 140 και οι έμμεσα εξυπηρετούμενοι (γονείς, αδέρφια, σύντροφοι) τους 200.
Ειδικότερα, για το 2016 – 2017 οι χρήστες που δέχτηκαν υπηρεσίες ήταν στην πλειοψηφία τους άντρες (σε ποσοστό 81,5%), άνεργοι (σε ποσοστό 59,3%) και διαμένουν με τη γονεϊκή τους οικογένεια (σε ποσοστό 53,1%). Η κύρια ουσία χρήσης τους είναι η ηρωίνη.
Σε σχέση με την ηλικία έναρξης της χρήσης, αυτή κυμαίνεται από 13 έως 16 σε ποσοστό 74,1% με ουσία έναρξης την κάνναβη στο 85,2% των περιπτώσεων. Υπήρξαν αναφορές έναρξης της παράνομης ουσίας στην ηλικιακή ομάδα από τα 9 έως 12 έτη σε ποσοστό 8,6%. Τα συγκλονιστικά αυτά στοιχεία, σε συνδυασμό με το γεγονός της έναρξης της κύριας ουσίας χρήσης από τα 10 έως τα 17 τους χρόνια, καθιστά απαραίτητο το σχεδιασμό και υλοποίηση δράσεων έγκαιρης παρέμβασης που θα ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες αυτές ανάγκες των εφήβων και των οικογενειών τους.
Σε δηλώσεις της στην «δ» η υπεύθυνη του ΚΕΘΕΑ Ρόδου κα Ευδοκία Ζάχου, υπογράμμισε μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Αυτό που έχω δει στην Ρόδο στον ένα χρόνο επαναλειτουργίας του Συμβουλευτικού Κέντρου ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε, φαίνεται ότι μας επισκέπτονται περισσότερο άνδρες. Αυτό δεν είναι τυχαίο, οι άνδρες πηγαίνουν πιο εύκολα να παρακολουθήσουν προγράμματα (για διάφορους λόγους), συνήθως είναι άνεργοι, διαμένουν με την γονεϊκή του οικογένεια και έχουν αφήσει το σχολείο –ως επί το πλείστον δεν έχουν ολοκληρώσει είτε το γυμνάσιο είτε το λύκειο. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν ξεκινήσει την χρήση κάνναβης από τα 13 έως τα 16 έτη. Υπήρξαν περιστατικά όπου η χρήση ξεκίνησε από την ηλικία των 9 ετών. Αυτό που φαίνεται ακόμη, είναι ότι η αλλαγή της ουσίας (διότι η χρήση έχει στάδια) γίνεται γύρω στα 15 – 16 ετών. Η κύρια χρήση ναρκωτικών ουσιών των ατόμων που μας επισκέφθηκαν, ήταν η ηρωίνη».
Σημειώνεται πως το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο υπηρεσιών απεξάρτησης και επανένταξης στην Ελλάδα. Διατηρεί μονάδες σε όλη την επικράτεια και τα προγράμματα που προσφέρει είναι δωρεάν και χωρίς λίστες αναμονής, και τα προγράμματά του αντιμετωπίζουν ολοκληρωμένα την εξάρτηση από τις νόμιμες και τις παράνομες ουσίες καθώς και τα προβλήματα που συνδέονται με αυτή.
«Πρόκειται για τα λεγόμενα ‘στεγνά’ προγράμματα, δηλαδή δεν χορηγείται κανενός είδους υποκατάστατο και δεν έχουμε λίστες αναμονής, που σημαίνει πως αν κάποιος άνθρωπος έχει ανάγκη εμείς θα τον δεχτούμε άμεσα. Το πιο ανησυχητικό όμως, είναι το γεγονός πως κάθε χρόνο πέφτει η ηλικία έναρξης της χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Η χρήση δηλαδή σύμφωνα με τα στοιχεία ξεκινάει γύρω στα 13 – 14 έτη. Οπότε κι εμείς, αυτό που προσπαθούμε είναι να εστιάσουμε σε προγράμματα που αφορούν είτε την πρόληψη είτε την έγκαιρη παρέμβαση σε αυτές τις ηλικίες. Στο νησί της Ρόδου, έχουμε συνεργασία και επαφές με πολλά σχολεία μέσω της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου. Προσπαθούμε να ενημερώνουμε τους μαθητές ενώ ενημερώνουμε, ευαισθητοποιούμε και εκπαιδεύουμε τους καθηγητές και εκπαιδευτικούς στο να μπορούν να διαχειριστούν περιστατικά. Φυσικά, ενημερώνουμε και τους γονείς για το τι σημαίνει ‘εξάρτηση’. Ειδικά από το νέο σχολικό έτος, έχουμε συμφωνήσει με την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Δωδεκανήσου ότι θα ξεκινήσουμε μια καινούργια συνεργασία η οποία θα είναι ‘εστιασμένη’ στα περιστατικά χρήσης ναρκωτικών ουσιών», λέει η κα Ζάχου.
Σε ερώτηση τι ωθεί τα παιδιά σε τόσο τρυφερές ηλικίες να ξεκινήσουν την χρήση ναρκωτικών, εξήγησε: «Δυστυχώς δεν υπάρχει μια απάντηση. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι η χρήση είναι πολύ-παραγοντικό φαινόμενο. Τα αίτια της χρήσης είναι όσα και οι ίδιοι οι χρήστες. Αυτό που συμβαίνει στην εφηβεία είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλές αλλαγές στους εφήβους, και σε βιολογικό και σε ψυχολογικό αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο. Οπότε, μέσα από αυτή την διαδικασία, μία από τις επιλογές που κάνει ο έφηβος, είναι και να δοκιμάσει την χρήση ναρκωτικών ουσιών. Προσπαθούμε να συνεργαζόμαστε και με τους γονείς ώστε να υπάρχουν κάποια όρια και να μην προχωρούν παραπέρα. Και φυσικά, από την οικογένεια εξαρτώνται πάρα πολλά. Η οικογένεια μπορεί να είναι μέρος του προβλήματος, αλλά είναι και αυτή η οοία θα μπορέσει να δώσει την λύση».
Τι λένε τα στοιχεία για την χρήση κάνναβης
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ζητούν από το ΚΕΘΕΑ θεραπεία για την εξάρτηση από την κάνναβη. Αν και 1 στους 2 χρήστες που απευθύνονται στο ΚΕΘΕΑ είναι κυρίως χρήστες ηρωίνης, τα τελευταία χρόνια το ποσοστό των εξαρτημένων που αναφέρουν ως κύρια ουσία χρήσης την κάνναβη αυξάνεται. Το 2016 αφορούσε 9 στους 10 εφήβους και 1 στους 4 ενήλικες από όσους απευθύνθηκαν στο ΚΕΘΕΑ. Κατά κανόνα, επίσης, η κάνναβη αναφέρεται (από το 85%) ως η πρώτη παράνομη ουσία που χρησιμοποίησαν στην ηλικία των 16 ετών.
H πλειονότητα των χρηστών που προσέγγισαν το ΚΕΘΕΑ είναι άνδρες ελληνικής υπηκοότητας. Τα στοιχεία δείχνουν ανάγλυφα πώς η κατάχρηση και η εξάρτηση, ιδίως όταν είναι μακροχρόνιες, επηρεάζουν αρνητικά πολλές πτυχές της ζωής του ατόμου, όπως η υγεία, η εκπαιδευτική πορεία, η επαγγελματική εξέλιξη και η σχέση με τον νόμο: 1 στους 3 έχει διακόψει το σχολείο σε ηλικία 15 περίπου ετών. Οι περισσότεροι δεν έχουν σταθερό εισόδημα, 1 στους 2 είναι άνεργος, ενώ σταθερή απασχόληση δηλώνει 1 στους 5.
Πάνω από τους μισούς αναφέρουν προβλήματα σωματικής ή/και ψυχικής υγείας, με επικρατέστερα την ηπατίτιδα C, τα ορθοπεδικά προβλήματα και την κατάθλιψη. Επίσης, τη στιγμή που ζητούν θεραπεία, 4 στους 10 έχουν δικαστικές εκκρεμότητες, ενώ 3 στους 4 έχουν συλληφθεί τουλάχιστον μία φορά κατά το παρελθόν, 4 στους 10 έχουν καταδικαστεί τουλάχιστον μία φορά και 1στους 4 έχει φυλακισθεί.
«Βαριά» και «ελαφριά» ναρκωτικά
Και τι γίνεται με τα βαριά ναρκωτικά; Πώς μεταβαίνει κάποιος χρήστης σε άλλο επίπεδο; Σύμφωνα με την κα Ζάχου: «Δεν θα ξεχώριζα βαριά ή ελαφριά ναρκωτικά. Αυτό που θα έλεγα είναι ότι υπάρχουν νόμιμες και παράνομες ουσίες. Για παράδειγμα, το αλκοόλ που είναι νόμιμη ουσία, είναι και η πρώτη αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ η απεξάρτηση από αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολη. Όσο δύσκολο είναι για έναν άνθρωπο να απεξαρτηθεί από την ηρωίνη, άλλο τόσο δύσκολο είναι και για έναν έφηβο να απεξαρτηθεί από την χρήση κάνναβης και που δεν έχει κίνητρο για να αλλάξει αυτός ο ίδιος την ζωή του. Η ηρωίνη μετά τα 25 έχει ήδη δημιουργήσει προβλήματα τόσο στην ζωή όσο και στην υγεία ενός ανθρώπου –πιθανόν και νομικής φύσης. Για έναν έφηβο όμως αυτό μπορεί να είναι μοιραίο και να λέει ότι ‘εγώ απλά περνάω καλά’ –κάτι που δεν ισχύει. Δυστυχώς, υπάρχει και μία τάση στην Ελλάδα, να μην κινητοποιείται η οικογένεια μέχρις ότου διαπιστωθεί σοβαρή πλέον εξάρτηση».
Το ΚΕΘΕΑ σε Ρόδο
και Κάλυμνο
Το θεραπευτικό πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ αποτελεί το δίκτυο υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ που δραστηριοποιείται στην Κρήτη, στην Ρόδο και στην Κάλυμνο για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων. Απευθύνεται σε ενήλικους, έφηβους, εργαζόμενους, κρατούμενους και αποφυλακισμένους χρήστες παράνομων (ναρκωτικά) και νόμιμων εξαρτήσεων (αλκοόλ, τζόγο, διαδίκτυο) και τις οικογένειές τους. Παράλληλα αναπτύσσει δράσεις ενημέρωσης και πρόληψης σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες όπως μαθητές, καθηγητές και γονείς.
· Το Συμβουλευτικό Κέντρο Ρόδου στεγάζεται προσωρινά στο χώρο του Δωδεκανησιακού Συλλόγου γονέων & φίλων εξαρτημένων ατόμων, στην οδό Ερυθρού Σταυρού 3, με τηλέφωνο επικοινωνίας το 22410 33240.
Στην Κάλυμνο, το Πολυδύναμο Κέντρο του ΚΕΘΕΑ για την πρόληψη και τη θεραπεία των εξαρτήσεων άνοιξε τις πόρτες του, με την υποστήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης και του Καλύμνιου ομογενή Γιάννη Χαλίκου. Η δημιουργία του Κέντρου είναι αποτέλεσμα πρωτοβουλίας της τοπικής κοινωνίας και της στενής συνεργασίας της με το ΚΕΘΕΑ, προκειμένου να εξασφαλιστούν, σε μια δύσκολη περίοδο, οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία προγράμματος στην περιοχή.
Ανταποκρινόμενο στα αιτήματα του συλλόγου Φίλων ΚΕΘΕΑ Καλύμνου και της δημοτικής αρχής, το ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ, υποστηρίζει τα τελευταία πέντε χρόνια χρήστες ουσιών και οικογένειες στο νησί, οργανώνοντας τακτικές επιτόπιες επισκέψεις του προσωπικού του.
Οι υπηρεσίες του Πολυδύναμου Κέντρου του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ στο νησί της Καλύμνου, θα αναπτυχθούν στο επόμενο διάστημα μέσα από την οργάνωση ενός προγράμματος έρευνας δράσης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Η έρευνα δράσης είναι μια εναλλακτική ερευνητική μέθοδος για τη μελέτη των τοπικών κοινωνικών αναγκών και την προσαρμογή ή βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών, ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα σε αυτές τις ανάγκες.
· Στοιχεία επικοινωνίας του Πολυδύναμου Κέντρου ΚΕΘΕΑ Καλύμνου: Ενορία Χριστού, Κτίριο ΚΑΠΗ, Τηλέφωνο: 22430 24167.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου