Η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί για τις περιοχές  σε «κόκκινο συναγερμό», λόγω υψηλού κινδύνου.

Η Γενική Γραμματεία  έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους  περιοχών αυτών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Φοβούνται φαινόμενο Πορτογαλίας

«Ο καύσωνας αφαιρεί την υγρασία και αυξάνει την καύσιμη ύλη στα δάση. Αυτό σε συνδυασμό με τις ελλείψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα δημιουργεί ένα εκρηκτικό μίγμα. Ας ελπίσουμε να μην κληθούμε να αντιμετωπίσουμε κάτι ανάλογο με αυτό που συνέβη στην Πορτογαλία». Η φράση ανήκει σε αξιωματικό του Πυροσβεστικού Σώματος τον οποίο επικαλείται ο Ελεύθερος Τύπος.

Ο ίδιος προσθέτει ότι η Αττική, δέκα χρόνια μετά τον πύρινο όλεθρο στην Πάρνηθα, είναι πιο αποψιλωμένη σε πυροσβεστικό προσωπικό από οποιαδήποτε άλλη χρονιά. Η πύρινη λαίλαπα στην Πορτογαλία, που στοίχισε τη ζωή σε 64 ανθρώπους και προκάλεσε τον τραυματισμό 204, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στις πυροσβεστικές υπηρεσίες όλης της Ευρώπης.

Πυρκαγιές χθες

Χθες μεγάλη φωτιά που ξέσπασε γύρω στις 4:30 έκαιγε την περιοχή του Καρα Τεπέ, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της πόλης της Μυτιλήνης και τελικά το βράδυ κατασβέστηκε.

Επίσης φωτιά εκδηλώθηκε λίγο πριν από τις 4.30 χθες απόγευμα στην περιοχή Πέτα στην Κερατέα Αττικής. Ξεκίνησε κοντά στο τέρμα της οδού Ομήρου, σε αγροτοδασική έκταση. Ευτυχώς το μέτωπο κινήθηκε προς την κορυφή ενός λόφου και όχι προς την κατοικημένη περιοχή.

Επι τόπου έσπευσαν 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και ένα ελικόπτερο.

Φωτιές είχαμε το πρωί και στη Μάνη, στην περιοχή Πύριχος σε βραχώδη περιοχή, στη Νιγρίτα, το Αγρίνιο, τη Μεγαλόπολη που αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά από τις πυροσβεστικές δυνάμεις

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ