Ρεπορτάζ

Απορρίφθηκε αγωγή για ανάκληση δωρεάς λόγω αχαριστίας

Με απόφαση, που εξέδωσε την 29η Μαΐου 2020 το Εφετείο Δωδεκανήσου, απορρίφθηκε και σε δεύτερο βαθμό η αγωγή που άσκησε ένας κάτοικος Αθηνών κατά της Ροδίτισσας ανιψιάς του για την ανάκληση δωρεάς που της έκανε και συγκεκριμένα ενός διαμερίσματος λόγω αχαριστίας.
Κατά το άρθρο 505 ΑΚ, ο δωρητής έχει δικαίωμα να ανακαλέσει τη δωρεά, αν ο δωρεοδόχος φάνηκε με βαρύ παράπτωμα αχάριστος απέναντι στο δωρητή στο σύζυγο ή σε στενό συγγενή του και ιδίως αν αθέτησε την υποχρέωσή του να διατρέφει το δωρητή.
Ως αχαριστία, κατά την έννοια της άνω διατάξεως, δικαιολογούσα την ανάκληση της δωρεάς, νοείται η έλλειψη συναισθήματος ευγνωμοσύνης του δωρεοδόχου προς το δωρητή, που εκδηλώνεται με βαριά υπαίτια και δυνάμενη να καταλογισθεί αντικοινωνική συμπεριφορά ή διαγωγή του δωρεοδόχου προς το δωρητή ή το σύζυγο ή στενό συγγενή του και αντιβαίνει σε κανόνες δικαίου ή σε κρατούσες στην κοινωνία αντιλήψεις περί ηθικής και ευπρέπειας.
Στην προκείμενη περίπτωση ο ενάγων, μόνιμος κάτοικος Αθηνών, κατά την επίσκεψή του στη Ρόδο τον Αύγουστο του έτους 2011 υπέστη καρδιακό επεισόδιο και νοσηλεύθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου για 11 ημέρες, οπότε και έλαβε εξιτήριο.
Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του προέβη στην υπογραφή ειδικού συμβολαιογραφικού πληρεξουσίου, με το οποίο διόρισε ειδική πληρεξούσια αντιπρόσωπο και αντίκλητό του την αδελφή του, στην οποία παρέσχε ειδική εντολή και ανέκκλητη πληρεξουσιότητα με μεταθανάτια ισχύ, να συστήσει για λογαριασμό του δωρεά εν ζωή προς την εναγόμενη ανιψιά του και θυγατέρα αυτής, επί ενός ισογείου διαμερίσματος και επί της αέρινης στήλης.
Ακολούθως, μετά την έξοδο του ενάγοντος από τη νοσηλευτική μονάδα, η αδελφή του προέβη στην δωρεά, η οποία μεταγράφηκε νόμιμα στα οικεία βιβλία του Κτηματολογίου Ρόδου.
Περαιτέρω, την 8η Απριλίου του έτους 2016, ο ενάγων κοινοποίησε στην εναγόμενη εξώδικη δήλωσή του, με την οποία ανακάλεσε τη δωρεά που συστήθηκε υπέρ αυτής με την προαναφερθείσα συμβολαιογραφική πράξη και έταξε σε αυτή προθεσμία 15 ημερών, προκειμένου να προβεί σε αναμεταβίβαση των ακινήτων στον ίδιο.
Στην ανωτέρω εξώδικη δήλωσή του ο ενάγων, αφού εξέθετε το ιστορικό της νοσηλείας του και τις συνθήκες υπογραφής του πληρεξουσίου, ανέφερε ως λόγο ανάκλησης ότι οι συγγενείς του δεν τον άφηναν να μένει στο σπίτι.
Το δικαστήριο έκρινε ότι στην δήλωση του ο ενάγων δεν αναφέρει βαριά παραπτώματα της εναγόμενης έναντι αυτού, ως δωρητή. Αντιθέτως, αφενός μεν αναφέρεται σε πραγματικά περιστατικά που αφορούν το πρόσωπο των γονέων της εναγόμενης και τα οποία ουδόλως μπορούν να καταλογιστούν σε αυτή, αφετέρου δε, προβαίνει σε απλή επανάληψη των στοιχείων του νόμου, χαρακτηρίζοντας τη συμπεριφορά της εναγόμενης απέναντί του ως αδιάφορη και καταφρονητική, δίχως, ωστόσο, να επικαλείται συγκεκριμένα περιστατικά που την καθιστούν τέτοια.
Την υπόθεση χειρίστηκε ο δικηγόρος κ. Στέλιος Κιουρτζής.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου