Στις 7-11 Απριλίου 2025 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη ομαδική κινητικότητα μαθητών του 4ου ΓΕΛ Ρόδου στην Ισπανία, στο πλαίσιο του σχεδίου Διαπίστευσης Erasmus+, που υλοποιείται στο σχολείο κατά το τρέχον σχολικό έτος. Η κινητικότητα συνδέθηκε με τον στόχο του σχεδίου που αναφέρεται στην καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης στους μαθητές. Οι Έλληνες μαθητές παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα, οργανωμένο από το ισπανικό σχολείο υποδοχής CENTRO SAN VIATOR, Sopuerta με θέμα την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Η πρώτη μέρα της κινητικότητας των μαθητών του 4ου ΓΕΛ Ρόδου στη Sopuerta ήταν γεμάτη ενθουσιασμό και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Οι μαθητές των δύο συνεργαζόμενων σχολείων παρουσίασαν τα σχολεία και τις πόλεις τους μέσω εργασιών powepoint και βίντεο. Στη συνέχεια το πρόγραμμα περιελάμβανε δημιουργία φυτωρίου για καλλωπιστικά φυτά, εργασία σε χώρο θερμοκηπίου και μελέτη σχολικού κήπου. Συγκεκριμένα, οι μαθητές του 4ου ΓΕΛ Ρόδου συνεργάστηκαν με τους μαθητές του ισπανικού σχολείου σε θέματα Βιολογίας, Κηπουρικής, συμμετείχαν σε συζητήσεις, απέκτησαν βελτιωμένες γνώσεις σχετικά με το φύτρωμα των σπόρων, την προετοιμασία του εδάφους, την καλλιέργεια των φυτών, τη διαχείριση του θερμοκηπίου και τις τεχνικές φροντίδας των φυτών. Καλλιέργησαν μια φιλική προς το περιβάλλον στάση μαθαίνοντας βιώσιμες πρακτικές κηπουρικής, όπως η μείωση των αποβλήτων, η χρήση οργανικών υλικών και η προώθηση της βιοποικιλότητας στην κηπουρική.
Η δεύτερη μέρα του προγράμματος περιελάμβανε την περιήγηση στο Urdaibai η οποία συνδύαζε την εξερεύνηση στην ύπαιθρο με την ιστορική και περιβαλλοντική μάθηση. Το Urdaibai είναι ένα φυσικό περιβάλλον εξαιρετικής ομορφιάς και ποικιλομορφίας και έχει καταχωρηθεί από την UNESCΟ ως προστατευόμενη περιοχή. Οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν βασικά φυσικά και πολιτιστικά ορόσημα, όπως το εμβληματικό Gaztelugatxe, το Bermeo και το Mundaka. Κατά τη διάρκεια της περιήγησης, οι μαθητές έμαθαν πληροφορίες για την ιστορική, οικολογική και πολιτιστική σημασία αυτών των τοποθεσιών και συμμετείχαν σε δραστηριότητες όπως πεζοπορία, περιήγηση στα αξιοθέατα και συζητήσεις σχετικές με τη φυσική ομορφιά του τοπίου, τη βιοποικιλότητα της περιοχής, τη διατήρηση και τη βιωσιμότητά της και για τα μοναδικά οικοσυστήματα πτηνών που υπάρχουν στη Mundaka.
Την τρίτη ημέρα οι μαθητές περιηγήθηκαν στο Μπιλμπάο και επισκέφθηκαν διάφορα ιστορικά και πολιτιστικά αξιοθέατα της πόλης. Έμαθαν για τις παραδόσεις της Χώρας των Βάσκων και τη στενή σύνδεσή της με τους φυσικούς πόρους. Επισκέφθηκαν το Itsasmuseum και έμαθαν για τη ναυτική κληρονομιά και τον πολιτισμό του Μπιλμπάο.
Η τέταρτη μέρα ξεκίνησε με εργαστηριακές ασκήσεις, οι οποίες αφορούσαν στην ανατομία ενός άνθους και στην αναγνώριση των αρσενικών και των θηλυκών αναπαραγωγικών δομών του, στην κατανόηση των λειτουργιών τους και του τρόπου με τον οποίο συμβάλλουν στην αναπαραγωγή των φυτών. Στη συνέχεια οι μαθητές πήγαν στο θερμοκήπιο του σχολείου και έμαθαν πώς να παίρνουν μοσχεύματα από καλλωπιστικά φυτά και πώς τα πολλαπλασιάζουν υπό ελεγχόμενες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας, μιας και αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν τη διαδικασία ριζοβολίας. Τέλος συμμετείχαν σε ένα debate με θέμα την επίδραση του ανθρώπινου παράγοντα στο περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Την πέμπτη μέρα οι μαθητές συμμετείχαν σε πεζοπορία στην περιοχή της Sopuerta Green Mile αποκτώντας έτσι γνώση της τοπικής χλωρίδας και πανίδας και των οικολογικών χαρακτηριστικών της περιοχής. Τέλος, συμμετείχαν σε παραδοσιακό bowling των Βάσκων στην ύπαιθρο.
Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να βελτιώσουν τις γνώσεις τους στην αγγλική γλώσσα και να συσφίξουν τις σχέσεις τους με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του σχολείου υποδοχής. Γνώρισαν επίσης την κουλτούρα και τον πολιτισμό της Ισπανίας και ανέπτυξαν το αίσθημα της ευρωπαϊκής ταυτότητας.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους οι μαθητές του 4ου ΓΕΛ Ρόδου και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί έκαναν επίσης στάση στη Μαδρίτη, έχοντας την ευκαιρία να περιηγηθούν στο ιστορικό της κέντρο, να επισκεφθούν το μουσείο μοντέρνας τέχνης Reina Sofia και να δουν από κοντά ήθη και έθιμα των καθολικών την Κυριακή των Βαΐων.
Στην κινητικότητα συμμετείχαν οι μαθητές Παπαδόπουλος Κοσμάς, Αμπελά Ευδοκία, Ανάσοβιτς Αλίνα, Ντελλάκη Γαβριέλλα, Μαστροσαββάκη Άννα, Ντουραλή Ναρίν, Ζαμαντάκη Σελίν, Σανσόγλου Σέιγια, Σιδηροπούλου Αλεξάνδρα, Γεωργακόπουλος Σωτήριος, Λιβανοπούλου Μυρτώ με συνοδούς εκπαιδευτικούς τις κ. Αναστασιάδη Αναστασία και Λυριστή Ευγενία.
Το πρόγραμμα Διαπίστευσης Erasmus+ επιχορηγείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών είναι η Εθνική Μονάδα Συντονισμού.