Ειδήσεις

AstraZeneca : Συνεχίζουμε κανονικά τους εμβολιασμούς, λένε Κικίλιας και Επιτροπή

Η χώρα μας θα συνεχίσει κανονικά τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της AstraZeneca, όπως δήλωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Όταν ρωτήθηκε εάν οι πολίτες, που έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca, μπορούν να κάνουν τη δεύτερη δόση με εμβόλιο άλλης φαρμακευτικής εταιρείας, η κυρία Παπαευαγγέλου δήλωσε ότι η Επιτροπή, μετά και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), έχει αποφασίσει «να παραμείνουμε σταθεροί», όπως είπε, και να συνεχιστεί ο εμβολιασμός με τη χορήγηση της δεύτερης δόσης κανονικά, με το ίδιο εμβόλιο.

Παρά το γεγονός ότι όλο και περισσότερες χώρες – ανάμεσά τους η Γερμανία και η Ολλανδία – αποφασίζουν να σταματήσουν τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της AstraZeneca για τους κάτω των 60 ετών, μετά από περιστατικά θρομβώσεων, ακόμη και θανάτων, η κυρία Παπαευαγγέλου έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου έχουν ήδη χορηγηθεί πάνω από 18 εκατ. δόσεις με το εν λόγω εμβόλιο και συνεχίζονται κανονικά.

Κικίλιας: Κλείσαμε τα αυτιά μας στις σειρήνες κρατών ή συμφερόντων
Το θέμα είχε σχολιάσει νωρίτερα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο MEGA, ο οποίος σημείωσε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca φέρει την έγκριση του EMA και η κυβέρνηση έκλεισε τα αυτιά της στις σειρήνες κρατών, επιστημόνων ή συμφερόντων, που μίλησαν για το συγκεκριμένο εμβόλιο.

«Εμείς θα ακολουθήσουμε πιστά τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Έχουμε ένα πολύ αυστηρό και οργανωμένο πρόγραμμα φαρμακοεπαγρύπνησης στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου (ΕΟΦ), μια ομάδα εξαιρετικών επιστημόνων που δουλεύουν εκεί καθημερινά και την Εθνική Αρχή Εμβολιασμών – μια άλλη ομάδα επιστημόνων, που συνεδριάζουν από κοινού. Έτσι θα προχωρήσουμε, με υπεύθυνη ενημέρωση», υποστήριξε ο Βασίλης Κικίλιας, υπογραμμίζοντας ότι τα οφέλη των εμβολίων που έχουν λάβει έγκριση είναι μεγαλύτερα από τους κινδύνους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου