ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρόταση Γάκη για εκλογή των τοπικών συμβουλίων των κοινοτήτωνμε απλή αναλογική

news room 3 λεπτά ανάγνωση
Γάκης Δημήτρης

Για τη ση­μα­σία και το ρόλο της συμ­με­το­χι­κής δια­δι­κα­σί­ας των κα­τοί­κων των μι­κρών κοι­νο­τή­των στα το­πι­κά Συμ­βού­λια και για τη διά­στα­ση της «νη­σιω­τι­κό­τη­τας» στις αυ­το­τε­λείς υπη­ρε­σί­ες επο­πτεί­ας στην Απο­κε­ντρω­μέ­νη Διοί­κη­ση, ανα­φέρ­θη­κε ο βου­λευ­τής Δ/νήσου Δη­μή­τρης Γάκης, στη συ­ζή­τη­ση επί του Σχε­δί­ου Νόμου περί «επει­γου­σών ρυθ­μί­σε­ων αρ­μο­διό­τη­τας υπουρ­γεί­ου Εσω­τε­ρι­κών», στην αρ­μό­δια επι­τρο­πή της βου­λής, τη Δευ­τέ­ρα 31.03.14.

Ο βου­λευ­τής του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, ανέ­πτυ­ξε την πρό­τα­σή του για ου­σια­στι­κή το­πι­κή αυ­το­διοί­κη­ση με σε­βα­σμό στη δη­μο­κρα­τία με την εκλο­γή των συμ­βου­λί­ων των δη­μο­τι­κών κοι­νο­τή­των στη βάση της πραγ­μα­τι­κής λαϊ­κής έκ­φρα­σης, με χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό πα­ρά­δειγ­μα τις μι­κρές κοι­νό­τη­τες στο νησί της Ρόδου.

Για το πα­ρα­πά­νω θέμα, ο βου­λευ­τής του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ έχει ανα­λά­βει πρω­το­βου­λία για να κα­τα­τε­θεί εμπρό­θε­σμα τρο­πο­λο­γία – προ­σθή­κη που θα βελ­τιώ­νει το ισχύ­ον κα­θε­στώς, σε σχε­τι­κό νο­μο­σχέ­διο που θα εξε­τα­στεί στη Βουλή.

Ακο­λου­θεί η το­πο­θέ­τη­ση του Δη­μή­τρη Γάκη στη συ­νε­δρί­α­ση της Επι­τρο­πή Δη­μό­σιας Διοί­κη­σης, Δη­μό­σιας Τάξης και Δι­καιο­σύ­νης, στη συ­ζή­τη­ση επί του σχε­δί­ου νόμου: «Επεί­γου­σες ρυθ­μί­σεις αρ­μο­διό­τη­τας Υπουρ­γεί­ου Εσω­τε­ρι­κών».

«Κύ­ριοι Υπουρ­γοί, κυ­ρί­ες και κύ­ριοι συ­νά­δελ­φοι, θέλω να σας πε­ρι­γρά­ψω τη δομή που υπάρ­χει σή­με­ρα στον Δήμο της Ρόδου. Ο Δήμος της Ρόδου προ­ήλ­θε από συ­νέ­νω­ση δέκα Κα­πο­δι­στρια­κών δήμων. Αυτοί οι πρώην δήμοι σή­με­ρα χα­ρα­κτη­ρί­ζο­νται ως Δη­μο­τι­κές Ενό­τη­τες, από τις οποί­ες, ανά­λο­γα με τον πλη­θυ­σμό τους, εκλέ­γο­νται τα μέλη του Δη­μο­τι­κού Συμ­βου­λί­ου του Δήμου σύμ­φω­να με το υπάρ­χον ενι­σχυ­μέ­νο εκλο­γι­κό σύ­στη­μα βάσει του οποί­ου τα 3/5 των συμ­βού­λων εκλέ­γο­νται από την πλειο­ψη­φού­σα πα­ρά­τα­ξη.

Όμως, από εκεί και κάτω, υπάρ­χουν άλλες δύο δομές: Οι Δη­μο­τι­κές Κοι­νό­τη­τες – χωριά και πό­λεις πάνω από 1.000 κα­τοί­κους – και οι Το­πι­κές Κοι­νό­τη­τες – χωριά και πό­λεις κάτω από 1000 κα­τοί­κους λόγω της ιδιαι­τε­ρό­τη­τας της νη­σιω­τι­κό­τη­τας ενώ στην υπό­λοι­πη χώρα το όριο δια­χω­ρι­σμού είναι οι 3.000 κά­τοι­κοι. Αυτός ο πλη­θυ­σμια­κός δια­χω­ρι­σμός και η δια­φο­ρε­τι­κό­τη­τα από τις ηπει­ρω­τι­κές πε­ριο­χές δη­μιουρ­γεί σή­με­ρα τε­ρά­στια προ­βλή­μα­τα στην πε­ριο­χή μας.

Από τις 43 Κοι­νό­τη­τες στο νησί της Ρόδου οι 20 είναι Δη­μο­τι­κές Κοι­νό­τη­τες και οι 23 Το­πι­κές Κοι­νό­τη­τες. Οι Δη­μο­τι­κές Κοι­νό­τη­τες πλη­θυ­σμια­κά κα­λύ­πτουν το 96% ενώ οι Το­πι­κές μόνο το 4% του συ­νο­λι­κού πλη­θυ­σμούς. Δεν μπορώ να κα­τα­νο­ή­σω γιατί να συ­νε­χί­ζει να υπάρ­χει αυτός ο δια­χω­ρι­σμός. Οι επι­θυ­μί­ες που ήθελε να ικα­νο­ποι­ή­σει η συ­νέ­νω­ση των κα­πο­δι­στρια­κών δήμων έχουν εκλεί­ψει, επο­μέ­νως, ένας πρέ­πει να είναι ο ορι­σμός: «Κοι­νό­τη­τα».

Αυτός ο δια­χω­ρι­σμός, αλλά και το εκλο­γι­κό σύ­στη­μα, δη­μιουρ­γούν στρε­βλώ­σεις και ταυ­τό­χρο­να τε­ρά­στια προ­βλή­μα­τα στην κοι­νω­νία του νη­σιού. Για να συ­γκρο­τή­σει σή­με­ρα ένας συν­δυα­σμός ένα πλή­ρες ψη­φο­δέλ­τιο στην πε­ριο­χή μας θέλει 292 άτομα. Οι συν­δυα­σμοί είναι πε­ρί­που 5 και, επο­μέ­νως, πρέ­πει να βρε­θούν δια­θέ­σι­μα πε­ρί­που 1.500 άτομα για να συ­γκρο­τή­σουν ψη­φο­δέλ­τια. Αυτό δη­μιουρ­γεί « κοι­νω­νι­κά σχί­σμα­τα» και προ­βλή­μα­τα σχέ­σε­ων στις μι­κρές κοι­νω­νί­ες των χω­ριών.

Σε ένα χωριό δηλ 200 – 300 αν­θρώ­πων θα πρέ­πει να σχη­μα­τι­στούν 4 και 5 ψη­φο­δέλ­τια προ­κα­λώ­ντας κοι­νω­νι­κές ανα­τα­ρα­χές και οι­κο­γε­νεια­κές συ­γκρού­σεις. Πρό­τα­σή μας είναι να δια­χω­ρι­στεί η εκλο­γή των κοι­νο­τή­των, δη­μο­τι­κών ή το­πι­κών, από το κε­ντρι­κό κορμό του ψη­φο­δελ­τί­ου.

Ας αφή­σου­με τις το­πι­κές κοι­νω­νί­ες να δια­μορ­φώ­σουν τη δυ­να­μι­κή που αυτές έχουν και να συ­γκρο­τή­σουν ψη­φο­δέλ­τια όπως αυτές θέ­λουν ( ενιαία ή πα­ρα­τα­ξια­κά). Να αφή­σου­με, δη­λα­δή, την εκλο­γή του Δη­μο­τι­κού Συμ­βου­λί­ου όπως γί­νε­ται σή­με­ρα, σε επί­πε­δο Δη­μο­τι­κών Ενο­τή­των – με τις επι­φυ­λά­ξεις που έχου­με εμείς για το εκλο­γι­κό σύ­στη­μα – αλλά οι κοι­νό­τη­τες, Δη­μο­τι­κές και Το­πι­κές, να εκλέ­γουν τους δι­κούς τους άρ­χο­ντες ανά­λο­γα με τις ανά­γκες τους, με τα δικά τους δια­φο­ρε­τι­κά ψη­φο­δέλ­τια.

Εάν αυτό δεν συμ­βεί, γιατί ίσως για τε­χνι­κούς λό­γους σή­με­ρα δεν μπο­ρεί να αλ­λά­ξει ο τρό­πος συ­γκρό­τη­σης των ψη­φο­δελ­τί­ων, προ­τεί­νου­με η εκλο­γή όλων των το­πι­κών συμ­βου­λί­ων των κοι­νο­τή­των, είτε Δη­μο­τι­κών είτε Το­πι­κών, να γί­νε­ται με απλή ανα­λο­γι­κή όπως γί­νε­ται σή­με­ρα στις το­πι­κές κοι­νό­τη­τες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.