Ρεπορτάζ

Οι έμποροι τάσσονται κατά της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές

Προβληματισμό και έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στη Ρόδο η εισήγηση του υπουργείου Ανάπτυξης για την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, που περιελήφθη στο πολυνομοσχέδιο το οποίο ήδη ψηφίστηκε.

Να σημειωθεί πως η Ρόδος είναι μεταξύ των τουριστικών νομών της χώρας όπου το μέτρο επιδιώκεται να εφαρμοσθεί πιλοτικά.
«Δεν γνωρίζουμε τι έχει γίνει. Στο πολυνομοσχέδιο φαίνεται να έχει περιληφθεί η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Θα περιμένουμε να έρθουν στη Ρόδο οι σχετικές αποφάσεις», δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Νίκος Κουκούλης και πρόσθεσε πως το τοπίο θα ξεκαθαρίσει όταν θα έρθει στη Ρόδο η διευκρινιστική εγκύκλιος για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποια καταστήματα θα λειτουργούν τις Κυριακές και αν το μέτρο έχει περιλάβει και τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες. Μόλις έρθει στη Ρόδο η διευκρινιστική εγκύκλιος θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου και θα λάβει αποφάσεις», δήλωσε ο κ. Νίκος Κουκούλης.
Σε ερώτηση αν συμφωνεί με την απόφαση, που έχει ληφθεί σε κεντρικό επίπεδο, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου δήλωσε:

«Δεν πιστεύω ότι βοηθά σε κάτι η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. Μας εξυπηρετεί η απόφαση που υπέγραψε ο αντιπεριφερειάχης κ. Φώτης Χατζηδιάκος για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που εξυπηρετούν τους τουρίστες. Εμείς το λύσαμε το θέμα και δεν μας ενδιαφέρει τόσο η ιστορία αυτή».

«Γνωρίζουμε ότι στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε την περασμένη Κυριακή έχει περιληφθεί το μέτρο το οποίο σχετίζεται με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Αν αυτό συμβεί, το λόγο θα έχουν οι κινητοποιήσεις. Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με κάτι τέτοιο», δήλωσε στη «δ» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Σάββας Χατζησάββας.

Υπενθυμίζεται ότι η αλλαγή που εισηγήθηκε το υπουργείο Ανάπτυξης προβλέπει ότι με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, που θα εκδοθεί έως τον Ιούνιο, θα ορισθούν ύστερα από διαβούλευση με τοπικούς και συλλογικούς φορείς τουλάχιστον τρεις τουριστικές περιοχές, όπου θα επιτρέπεται πιλοτικά για ένα έτος η προαιρετική λειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων, δηλαδή όχι μόνο όσων είναι κάτω των 250 τ.μ., όλες τις Κυριακές, χωρίς να απαιτείται απόφαση του εκάστοτε αντιπεριφερειάρχη.

Μάλιστα, προβλέπει ότι θα ορισθεί φορέας παρακολούθησης της πιλοτικής εφαρμογής δράσης για την εξαγωγή συγκριτικών συμπερασμάτων.

Οπως εκτίμησαν παράγοντες της αγοράς σε κεντρικό επίπεδο προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την αποδοτικότητα ή μη του μέτρου, θα χρειαστεί να εφαρμοστεί σε μια περιοχή που συγκεντρώνει τρία βασικά χαρακτηριστικά: έχει μεγάλο πληθυσμό, δέχεται πολλούς επισκέπτες και δεν έχει μεγάλο βαθμό φοροδιαφυγής, δηλαδή εκδίδονται αποδείξεις από τις περισσότερες επιχειρήσεις, στοιχείο απαραίτητο για να αποδειχθεί η αύξηση ή όχι του τζίρου.
Ακριβώς για αυτό εκτιμάται ότι το μέτρο δεν θα περιορισθεί μόνο στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

Σε ερώτηση για την κίνηση στην αγορά του νησιού μας ο κ.Νίκος Κουκούλης δήλωσε πως η κατάσταση είναι πολύ άσχημη.
«Πρώτη φορά στην καριέρα μου στο εμπόριο βλέπω τέτοια εποχή να μην κινείται τίποτε. Με ελάχιστες εξαιρέσεις τα τουριστικά καταστήματα στην Μεσαιωνική Πόλη σήμερα 1η Απριλίου είναι κλειστά», δήλωσε ο κ. Νίκος Κουκούλης και πρόσθεσε πως τα προηγούμενα χρόνια τα καταστήματα στη Μεσαιωνική Πόλη ξεκινούσαν τη λειτουργία τους από τις 15 Μαρτίου.

Σε ερώτηση σχετικά με τα μηνύματα της φετινής σεζόν που δείχνουν πως οι αφίξεις των τουριστών θα σημειώσουν αύξηση ο κ. Κουκούλης δήλωσε:
«Δεν θέλω να αναφερθώ στις εκτιμήσεις που έχουν γίνει από άλλους. Τις περισσότερες φορές διαψεύδονται όσα λέγονται στην αρχή της σεζόν. Ας αφήσουμε να εξελιχθεί η κατάσταση για να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου αναφέρθηκε και στο εορταστικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που θα τεθεί σε ισχύ σε λίγες ημέρες.

«Περιμένουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα να αυξηθεί η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα», δήλωσε ο κ. Κουκούλης και πρόσθεσε πως στα πλαίσια εφαρμογής του νόμου 4177 τα καταστήματα θα λειτουργήσουν την Κυριακή των Βαϊων από τις 11.00 έως τις 20.00.

Σε ερώτηση αν η Μεσαιωνική Πόλη είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους πρώτους τουρίστες, ο κ. Κουκούλης δήλωσε:
«Υπάρχει θέμα με την Πύλη Ντ Αμπουάζ, που δεν είναι προσβάσιμη ακόμη και για τους πεζούς. Οι εργασίες θα έπρεπε να είχαν τελειώσει».

Σε λίγες ημέρες, όπως δήλωσε ο κ. Νίκος Κουκούλης, θα διανεμηθούν από την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Δωδεκανήσου ερωτηματολόγια στους υποψηφίους δημάρχους και περιφερειάρχες.
«Στόχος μας είναι να δεσμευθούν οι υποψήφιοι σε μια σειρά ζητημάτων που θέτουν οι επιχειρηματίες για το καλό της Ρόδου και των υπολοίπων νησιών», εξήγησε ο κ. Νίκος Κουκούλης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου