Τοπικές Ειδήσεις

Κώστας Χαλκιάς: Τι σημαίνει η αξιοποίηση των ακινήτων του Δήμου Ρόδου

Πολύς λόγος έγινε την Πέμπτη, κατά την συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής (που είχε σαν μοναδικό θέμα συζήτησης την ‘έναρξη διαπραγματεύσεων με αναγνωρισμένα πιστωτικά ιδρύματα ή χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού ή με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, για την χρηματοδότηση χρεών του Δήμου Ρόδου’).
Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Κώστας Χαλκιάς, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι ‘μακροπρόθεσμα ο Δήμος Ρόδου θα επιδιώξει την βελτίωση της οικονομικής του κατάστασης και με άλλα μέσα: με αύξηση τελών, τον εξορθολογισμό (αύξηση εσόδων, μείωση εξόδων), αύξηση εσόδων από την ελεγχόμενη στάθμευση, από τους κοινόχρηστους χώρους και από την αξιοποίηση της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας του Δήμου (που έχει και αρκετές μορφές όπως η εκμίσθωση, η εκποίηση και η παραχώρηση με άλλα ανταλλάγματα) για να διευκολυνθεί ο Δήμος’.
Αυτό προκάλεσε τις αντιδράσεις της μειοψηφίας που ζήτησε να μάθει με ποιον τρόπο, θα αξιοποιηθεί η ιδιωτική περιουσία του Δήμου Ρόδου και τι εννοεί η δημοτική αρχή, όταν αναφέρεται σε αυτή την διαδικασία.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ‘δ’ αυτή την στιγμή, δεν υπάρχει αποτυπωμένη συνολική εικόνα για τα ακίνητα του Δήμου Ρόδου, κάτι για το οποίο έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες από τις υπηρεσίες.
Όπως ανέφερε ο κ. Χαλκιάς –έχοντας και την αρμοδιότητα της ακίνητης περιουσίας:
«Αρχικώς, το ζητούμενο είναι να ασχοληθούμε με την –λεγόμενη- ιδιωτική περιουσία του Δήμου –δηλαδή όχι μόνον με τους κοινόχρηστους χώρους και με τους χώρους ελεγχόμενης στάθμευσης, αλλά και με την ιδιωτική περιουσία, αυτή καθαυτή. Μιλάμε για τα διάφορα ακίνητα τα οποία ο Δήμος εκμισθώνει σε τρίτους, οι οποίοι τα εκμεταλλεύονται κατά τον προορισμό τους και ως επί το πλείστον για εμπορικούς σκοπούς.
Στην περίπτωση την συγκεκριμένη, επειδή ο αριθμός των ακινήτων που έχει ιδιοκτησιακά ο Δήμος Ρόδου, είναι ιδιαίτερα μεγάλος, έχει καταρτιστεί κατά το παρελθόν, Προγραμματική Σύμβαση με τον αναπτυξιακό οργανισμό του Δήμου Ρόδου, ‘Κολοσσός’ στο πλαίσιο της οποίας θα γίνει προσπάθεια να αντληθούν όλα τα αναγκαία στοιχεία που χρειάζονται, προκειμένου να αποτυπωθεί η κατάσταση του κάθε ακινήτου τόσο από άποψη ιδιοκτησιακή, όσο και ως προς την εικόνα του την πολεοδομική. Εν συνεχεία, και ως προς την εικόνα την φορολογική που πρέπει να έχει απέναντι στο ελληνικό δημόσιο και την Δ.Ο.Υ.
Το ζητούμενο είναι τα ακίνητα αυτά, να φτάσουν σε ένα καθεστώς ‘μεταβιβασιμότητας’. Με την έννοια ότι θα πρέπει να έχουν όλα εκείνα τα αναγκαία πιστοποιητικά, και τις αδειοδοτήσεις τα οποία θα απαιτούνταν εάν ένα ακίνητο εμείς θα επιθυμούσαμε είτε να το εκμισθώσουμε, είτε να το μεταβιβάσουμε, είτε να το επιβαρύνουμε. Γι’ αυτό πρέπει να είναι κάθε ακίνητο, τακτοποιημένο.
Ως επί το πλείστον, τα δημοτικά ακίνητα, τα εκμισθώνουμε. Σε πολύ λίγες περιπτώσεις, προβαίνουμε στην δωρεάν παραχώρησή τους ή στην ιδιοχρησιμοποίηση (για στέγαση υπηρεσιών). Σε ακόμη λιγότερες περιπτώσεις, γίνεται εκποίηση ακινήτων –για ειδικούς λόγους. Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός θα μπει στη διαδικασία –μέσω συνεργασιών- να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, ώστε ένα ακίνητο να μπορεί να είναι εκμεταλλεύσιμο στο βαθμό που το θέλουμε και από εκεί κι έπειτα, το Τμήμα Ακίνητης Περιουσίας, θα προχωρήσει σε όποια διαδικασία απαιτηθεί, ανάλογα με την χρήση κ.λπ. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να αντλήσουμε έσοδα ως Δήμος, από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας» -ανέφερε.
Αυτό που κατέστησε σαφές, είναι ότι η δημοτική αρχή, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν εκποιήσεις ακινήτων με στόχο να βρεθούν έσοδα για τον Δήμο Ρόδου που θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της ρευστότητας που είναι και το μεγάλο πρόβλημα. Σημειώνεται πως ο Δήμος Ρόδου, διαθέτει πάνω από 1000 ακίνητα και όλες οι προηγούμενες δημοτικές αρχές, έχουν επιχειρήσει να τα αποτυπώσουν και να τα αξιοποιήσουν, κατά καιρούς.
Όσον αφορά στο ενδεχόμενο να γίνουν εκποιήσεις ακινήτων, εάν και όταν απαιτηθεί όπως π.χ. καταργημένες οδούς ή εγκαταλελειμμένες εκτάσεις, οικόπεδα κ.λπ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου