Ειδήσεις

Εξειδίκευση των μέτρων ΚΥΣΕΑ- Τι προβλέπει το άρθρο 78, παράγραφος 3

Μεταξύ των αποφάσεων που ελήφθησαν στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ήταν και η αναβάθμιση σε μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης των ανατολικών, χερσαίων και θαλάσσιων, συνόρων της χώρας από τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.

Αρμόδιες πηγές εξηγώντας πώς ακριβώς θα υλοποιηθεί το μέτρο αυτό ανέφεραν ότι σε ό,τι αφορά τον Εβρο θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση των μέτρων επιτήρησης με μεγαλύτερη συχνότητα περιπολιών και πτήσεων επιτήρησης. Οι μονάδες θα ενισχυθούν με επιπλέον στρατιωτικά τμήματα που θα συνεχίσουν να καταφτάνουν από διάφορα σημεία της επικράτειας.

Αντίστοιχα στο Αιγαίο θα υπάρξει ενίσχυση με μονάδες του Λιμενικού Σώματος και του Πολεμικού Ναυτικού και ομοίως αύξηση της συχνότητας των περιπολιών.

Το πρωί θα γίνουν βολές φορητού οπλισμού στον Έβρο από μονάδες.

Τι προβλέπει το άρθρο 78, παράγραφος 3 που επικαλέστηκε η κυβέρνηση

Το πέμπτο μέτρο που ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας μετά το έκτακτο ΚΥΣΕΑ ανέφερε επί λέξει πως η Ελλάδα αποφασίζει «την άμεση γνωστοποίηση της παρούσας απόφασης, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την κίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Το άρθρο 78, παράγραφος 3 προβλέπει ακριβώς πως «εφόσον ένα ή περισσότερα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν επείγουσα κατάσταση, λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, το Συμβούλιο μπορεί να εκδίδει, μετά από πρόταση της Επιτροπής, προσωρινά μέτρα υπέρ του εν λόγω κράτους μέλους ή των εν λόγω κρατών μελών. Το Συμβούλιο αποφασίζει μετά από διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Ουσιαστικά η κυβέρνηση με αυτή την κίνηση θέλει να θωρακιστεί θεσμικά για όσα μέτρα ανακοίνωσε, όπως η προσωρινή αναστολή της υποβολής αιτήσεων ασύλου και «η άμεση επιστροφή, όπου αυτό είναι δυνατόν, στη χώρα προέλευσης, χωρίς καταγραφή, όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος».

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου