ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επί τάπητος μέτρα – αντίμετρα, – Οι αντιρρήσεις των δανειστών

news room 3 λεπτά ανάγνωση
Τσακαλώτος

Αρχισαν τα δύσκολα χθες στις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις για τη δεύτερη αξιο­λό­γηση, καθώς οι εκπρό­σω­ποι των δανει­στών δια­τύ­πω­σαν τις αντιρ­ρή­σεις τους για ορι­σμένα από τα «θετικά» μέτρα που πρό­τεινε η κυβέρ­νηση.

Συγκε­κρι­μένα, σύμφωνα με πλη­ρο­φο­ρίες, οι θεσμοί διε­μή­νυ­σαν στην κυβέρ­νηση ότι δεν συμ­φω­νούν με γενικά μέτρα ελα­φρύν­σεων. Θα μπο­ρού­σαν να δεχθούν ελα­φρύν­σεις μόνο αν είναι αυστηρά στο­χευ­μέ­νες σε ευπα­θείς κοι­νω­νι­κές ομάδες.

 Σύμφωνα με πλη­ρο­φο­ρίες, οι προ­τά­σεις της κυβέρ­νη­σης περιε­λάμ­βα­ναν τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τη μετά­ταξη κάποιων προ­ϊ­ό­ντων και υπη­ρε­σιών σε χαμη­λό­τε­ρους συντε­λε­στές ΦΠΑ, τη μείωση του χαμηλού συντε­λε­στή φορο­λο­γίας εισο­δή­μα­τος και των ασφα­λι­στι­κών εισφο­ρών. Αντί­θετα, οι θεσμοί υιο­θέ­τη­σαν τη βασική γραμμή ότι προ­κρί­νουν αυστηρά στο­χευ­μένα σε ευπα­θείς ομάδες μέτρα και τη μείωση της φορο­λο­γίας των επι­χει­ρή­σεων.

Η δια­πραγ­μά­τευση μπήκε χθες στα βαθιά και με την έναρξη της συζή­τη­σης για τη μείωση του αφο­ρο­λο­γή­του και της προ­σω­πι­κής δια­φο­ράς στις συντά­ξεις. Επί τέσ­σε­ρις ώρες οι υπουρ­γοί Οικο­νο­μι­κών Ευκλεί­δης Τσα­κα­λώ­τος, Εργα­σίας Εφη Αχτσιό­γλου και ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Γιώργος Χου­λια­ρά­κης συζη­τού­σαν με τους τέσ­σε­ρις εκπρο­σώ­πους των δανει­στών και τα επι­τε­λεία τους για τα μέτρα της περιό­δου μετά το 2018. Μεταξύ άλλων, οι δανει­στές δεν δέχο­νται τη στα­διακή μείωση της προ­σω­πι­κής δια­φο­ράς των συντά­ξεων που θέλει η κυβέρ­νηση. Μάχη δίνεται, εξάλλου, και για το συνο­λικό ύψος των μέτρων. Οι θεσμοί επι­μέ­νουν στο 2% του ΑΕΠ, αλλά η κυβέρ­νηση υπο­στη­ρί­ζει ότι το νούμερο μπορεί να κατέβει, αν ληφθούν υπόψη τα καλά δημο­σιο­νο­μικά απο­τε­λέ­σματα του 2016 (πρω­το­γε­νές πλε­ό­να­σμα κοντά στο 3% του ΑΕΠ, κατά τις εκτι­μή­σεις του υπουρ­γείου Οικο­νο­μι­κών, έναντι στόχου για 0,5% του ΑΕΠ) τα οποία θα έχουν θετική επί­δραση και στα επόμενα έτη. Κυβερ­νη­τική πηγή χθες εκτί­μησε ότι οι απαι­τή­σεις των δανει­στών ενδέ­χε­ται να μετρια­σθούν αφού συνυ­πο­λο­γι­σθούν τα νεότερα αυτά στοι­χεία, τα οποία δεν έχει λάβει υπ’ όψιν του το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, κατά τη χθεσινή συνά­ντηση «παρου­σιά­σαμε τις προ­τά­σεις μας, ορι­σμένα μέτρα είναι σε πολύ καλό δρόμο, σε κάποια ζητούν τεχνι­κές λεπτο­μέ­ρειες, σε κάποια άλλα δια­φω­νούν».

Από σήμερα πιάνουν δουλειά τα τεχνικά κλι­μά­κια προ­κει­μέ­νου να υπο­λο­γί­σουν τις επι­μέ­ρους επι­πτώ­σεις κάθε μέτρου, ενώ σε επίπεδο υπουρ­γών η δια­πραγ­μά­τευση θα επα­να­λη­φθεί την Παρα­σκευή. «Το κλίμα ήταν καλό. Θα εξε­τά­σουν τα νούμερα τις επό­με­νες μέρες, με βάση τα νέα, θετικά δεδο­μένα του 2016», δήλωνε κυβερ­νη­τική πηγή.

Σημειώ­νε­ται ότι ο σχε­δια­σμός της αντι­προ­σω­πείας των δανει­στών προ­βλέ­πει ανα­χώ­ρησή τους την ερχό­μενη Τρίτη ή Τετάρτη. Την ερχό­μενη Πέμπτη έχει προ­γραμ­μα­τι­στεί Euroworking Group στο οποίο πιθανώς θα καθο­ρι­στεί η συνέ­χεια των δια­πραγ­μα­τεύ­σεων.

Οι συντά­ξεις: Το ΔΝΤ, κατά κύριο λόγο, απορ­ρί­πτει την ελλη­νική πρόταση για στα­διακή μείωση των προ­σω­πι­κών δια­φο­ρών και ζητεί εφάπαξ περι­κοπή στις συντά­ξεις το 2020. Στο τραπέζι των δια­πραγ­μα­τεύ­σεων δεν απο­κλεί­ε­ται, κυρίως κατά τη διάρ­κεια της τεχνι­κής επε­ξερ­γα­σίας των θεμάτων, να συζη­τη­θούν εναλ­λα­κτι­κές παρεμ­βά­σεις, εκτός από τη μείωση της προ­σω­πι­κής δια­φο­ράς. Το σκηνικό δυσκο­λεύει εξαι­τίας της αδυ­να­μίας του υπουρ­γείου Εργα­σίας να ορίσει τον μαθη­μα­τικό τύπο βάσει του οποίου θα ξεκι­νή­σει και θα ολο­κλη­ρω­θεί ο υπο­λο­γι­σμός των νέων συντά­ξεων. Σύμφωνα με πλη­ρο­φο­ρίες, σήμερα ενδέ­χε­ται να κατα­τε­θεί στη Βουλή τρο­πο­λο­γία που θα δώσει προ­σω­ρινή λύση, μέσω της αντι­κα­τά­στα­σης του δείκτη ετήσιας μετα­βο­λής μισθών με τον δείκτη τιμών κατα­να­λωτή, η οποία όμως θα πρέπει να εγκρι­θεί και από τους δανει­στές, εφόσον εξε­τά­σουν το εάν αυτό οδηγεί σε «κρυφές» αυξή­σεις ή όχι στις νέες συντά­ξεις.

Τα «κόκκινα» δάνεια: Τις ανη­συ­χίες του για την παρά­ταση των εκκρε­μο­τή­των σε θέματα όπως ο εξω­δι­κα­στι­κός συμ­βι­βα­σμός και οι ηλε­κτρο­νι­κοί πλει­στη­ρια­σμοί μετέ­φερε το προ­ε­δρείο της Ενωσης Ελλη­νι­κών Τρα­πε­ζών στους εκπρο­σώ­πους των θεσμών, με τους οποίους συνα­ντή­θηκε, επι­ση­μαί­νο­ντας πως θα έχουν αρνη­τι­κές συνέ­πειες στον ρυθμό μείωσης των «κόκ­κι­νων» δανείων. Η συνέ­χιση της αβε­βαιό­τη­τας και οι καθυ­στε­ρή­σεις μπορεί να οδη­γή­σουν σε παγίωση των αρνη­τι­κών τάσεων που κατα­γρά­φο­νται το πρώτο δίμηνο του έτους, σημεί­ω­σαν οι τρα­πε­ζί­τες.

Καθη­με­ρινή

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.