Ρεπορτάζ

Αρχισε η δημοπράτηση μιας σειράς έργων της Περιφέρειας

Ξεκίνησαν ύστερα από ένα διάστημα πλήρους αδράνειας, να δημοπρατούνται μια σειρά από έργα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, μετά και το ‘ξεμπλοκάρισμα’ των διαδικασιών για την δημοπράτηση των δημόσιων  έργων.
Θυμίζουμε ότι ο Νόμος 4412/2016 που ψηφίστηκε πέρσι τον Αύγουστο είχε ως αποτέλεσμα να ‘μπλοκάρουν’ όλες οι διαδικασίες, που έπρεπε να ακολουθηθούν για την προώθηση έργων του δημοσίου, όπως δημοπρατήσεις κ.λπ. με συνέπεια να μην προχωράει απολύτως τίποτε σε κανένα επίπεδο τόσο από τις Περιφέρειες όσο και από τους Δήμους.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε προς την ‘δ’ ο τεχνικός σύμβουλος στις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Ν. Οικονόμου:
«Ευτυχώς ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την δημοπράτηση έργων που είναι απραίτητα να προχωρήσουν».
Ήδη δημοπρατήθηκαν δύο έργα που είναι: α) η συντήρηση από Εθνική Οδό Ρόδου – Λίνδου προς τον Αρχάγγελο (προϋπολογισμού 170.000 ευρώ) με προσωρινό ανάδοχο την εταιρεία «Νίκος Μαστρογιαννάκης Α.Ε.» με έκπτωση 52,75% και β) διαμόρφωση – ασφαλτόστρωση οδού προς νέο δημοτικό σχολείο Παστίδας (προϋπολογισμού 80.000 ευρώ) με προσωρινό ανάδοχο, επίσης την εταιρεία «Νίκος Μαστρογιαννάκης Α.Ε.» και με έκπτωση 55,41%.
Ο επόμενος διαγωνισμός που θα βγει στις 28 Μαρτίου, αφορά το έργο συντήρηση Επαρχιακού Οδικού Δικτύου Ανατολικού Άξονα Νήσου Ρόδου (προϋπολογισμού 1.800.000 ευρώ).
Στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που είναι προγραμματισμένη για να γίνει σήμερα, αναμένεται να εγκριθούν οι όροι δημοπράτησης για ακόμη δύο έργα που αφορούν
α) συντήρηση επισκευής σχολικών κτηρίων Δήμου Τήλου (προϋπολογισμού 15.000 ευρώ) και
β) συντήρηση ηλεκτροφωτισμού και φωτεινών σηματοδοτών στο Επαρχιακό και Οδικό Δίκτυο Νήσου Ρόδου (προϋπολογισμού 15.000 ευρώ).
Σύμφωνα με πληροφορίες άλλο ένα έργο, του οποίου οι όροι δημοπράτησης έχουν ήδη εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή, είναι η Επέκταση – Βελτίωση – Συμπλήρωση Δικτύου Ηλεκτροφωτισμού στο Εθνικό και Επαρχιακό Δίκτυο Νήσου Ρόδου (προϋπολογισμού 6.475.000 ευρώ).
Από εκεί και πέρα, αναμένεται ένας… αγώνας δρόμου’ από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας, προκειμένου να αναπληρώσουν το χαμένο χρόνο των 6 μηνών και να προχωρήσουν όσο το δυνατό γρηγορότερα τις διαδικασίες των έργων της περιοχής μας ώστε να προλάβουν τις προθεσμίες.
Όσον αφορά τον Βιολογικό της Λάρδου (σχετικά έγραψε η ‘δ’) η ΔΕΥΑΡ δεν κατάφερε τελικώς να προχωρήσει τις διαδικασίες για το σχετικό έργο που χαρακτηρίζεται ως ένα από τα απαραίτητα έργα ‘πνοής’  για το νησί της Ρόδου με συνέπεια να χάνονται συνεχώς οι προθεσμίες και φυσικά, να μην μπορεί να διεκδικήσει πόρους από χρηματοδοτικά προγράμματα.
Τις πληροφορίες τις ‘δ’ επιβεβαίωσε ο κ. Ν. Οικονόμου, ο οποίος δήλωσε πως για τον Βιολογικό της Λάρδου, η ΔΕΥΑΡ δεν κατέθεσε την σχετική πρόταση καθώς η μελέτη δεν κρίθηκε ώριμη 100% και ενώ έχει  ανατεθεί σε εξωτερικό συνεργάτη, δεν έχει ακόμη παραδοθεί.
Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, αυτή η εξέλιξη έχει εξοργίσει τον ίδιο τον δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο που πιέζει για να προχωρήσει η διαδικασία, αλλά η μελέτη του έργου, η οποία εκπονήθηκε πριν  από 15 χρόνια, απαιτεί επικαιροποίηση. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται και αλλαγή της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με συνέπεια να καθυστερούν οι διαδικασίες και φυσικά, να μην μπορεί να ‘ωριμάσει’ ώστε να προχωρήσει προς ένταξη ένα ακόμη έργο ‘πνοής’ για  την περιοχή. Γι αυτό και η ΔΕΥΑΡ δεν πρόλαβε τις προθεσμίες και δεν κατέθεσε τελικώς αίτημα για την ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
«Γι’ αυτό το συγκεκριμένο έργο καθώς επίσης και για το Εθνικό Θέατρο, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν μπορεί να παρέμβει. Είναι θέμα της ΔΕΥΑΡ και πρέπει να ετοιμάσει τις μελέτες. Όσον αφορά το­ Εθνικό Θέατρο, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε όπου μας ζητηθεί για να προχωρήσουν οι διαδικασίες», είπε ο κ. Ν. Οικονόμου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου