Πολιτιστικά

Η τοπική ιστορία της Δωδεκανήσου μέσω των αιθουσών του σχολείου στο 1ο Δημοτικό Ιαλυσού

Μια εξαιρετική πρωτοβουλία προγραμμάτισε και υλοποίησε την τρέχουσα εβδομάδα ο Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ιαλυσού. Συγκεκριμένα ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου σε συνεδρίαση του αποφάσισε ομόφωνα την ονοματοδοσία όλων των αιθουσών του σχολείου με ονόματα ηρώων και προσώπων που σχετίζονται με την ιστορία της Δωδεκανήσου από τα αρχαία χρόνια (κλασσική αρχαιότητα) έως και τη σύγχρονη ιστορία των νησιών μας.

Υπεύθυνη και εμπνεύστρια της ιδέας ήταν η δασκάλα του σχολείου Μαρία Αρβανιτάκη, η οποία εισηγήθηκε και σε συνεργασία με όλους τους εκπαιδευτικούς του σχολείου η πρόταση τις τελευταίες ημέρες πήρε σάρκα και οστά. Το σχολείο διαθέτει 13 τμήματα και αίθουσα μουσικής, εικαστικών, αίθουσα εκδηλώσεων (θέατρο) και εργαστήρι πληροφορικής. Σε όλες λοιπόν τις αίθουσες δόθηκε ένα όνομα το οποίο το οποίο παραπέμπει σε πρόσωπα που έδρασαν και προσέφεραν με το δικό τους μοναδικό τρόπο όχι μόνο στη Δωδεκάνησο αλλά σε όλο τον ελλαδικό χώρο. Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι η καθημερινή επαφή των μαθητών του σχολείου με το ιστορικό παρελθόν του τόπου τους αλλά και της παρουσίας του Δωδεκανησιακού στοιχείου στο πέρασμα των αιώνων.

ε κάθε αίθουσα δόθηκε το όνομα ενός προσώπου που προσέφερε στον αθλητισμό, στη φιλοσοφία, στην αρχιτεκτονική, στη ρητορική, στη μουσική, στην αντίσταση και στον αγώνα για την ελευθερία των νησιών. Στις αίθουσες τοποθετήθηκαν ιδιαίτερα καλαίσθητες χαρακτικές πινακίδες με τα ονόματα των προσώπων αυτών και τοποθετήθηκε και δεύτερη πινακίδα η οποία με συνοπτικό τρόπο πληροφορεί τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου για την προσφορά και τη δράση αυτού του προσώπου. Αυτό διότι υπάρχει κενό στη διδασκαλία της τοπικής ιστορίας και η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στο να καλύψει το έλλειμμα αυτό. Έτσι οι μαθητές πληροφορούνται για την προσφορά των προγόνων τους Δωδεκανησίων με εύληπτο τρόπο. Τα ονόματα που δόθηκαν είναι: 7ης Μαρτίου, Διαγόρας, Χάρης ο Λίνδιος, Κυρά της Ρω, Πολιάδα Αθηνά, Ίππαρχος, Δεινοκράτης ο Ρόδιος, Τερψιχόρη, Κλεοβούλος ο Λίνδιος, Δωριέας, Ακουσιλάος, Δαμάγητος, Αισχίνης, Καλλιπάτειρα, Φερενίκη, Εμμανουήλ Ξάνθος και Τιμοκρέων. Όπως μπορεί να δείτε και από τις φωτογραφίες υπάρχει μια αντιστοιχία της χρήσης αίθουσας με την ονοματοδοσία της. Στην αίθουσα των εικαστικών δόθηκε το όνομα του Δεινοκράτη του Ρόδιου. Στην επεξηγηματική πινακίδα οι μαθητές πληροφορούνται ότι ο Δεινοκράτης ήταν αρχιτέκτονας και πολεοδόμος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έζησε τον 4ο αιώνα π.χ. και ήταν ατός που σχεδίασε και οικοδόμησε την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ανακατασκεύασε το ναό της Αρτέμιδος Εφέσου και δημιούργησε το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης. Η αίθουσα μουσικής ονομάστηκε Τερψιχόρη κα στη σχετική πινακίδα τα παιδιά του σχολείου πληροφορούνται ότι ήταν μια από τις εννέα μούσες, προστάτιδα της μουσικής και παράλληλα γνωρίζουν και τα ονόματα των υπόλοιπων μουσών. Η αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου ονομάστηκε «7ης Μαρτίου», ημέρα της Ενσωματώσεως της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα. Αναμφισβήτητα πρόκειται για πρωτοβουλία και καινοτομία του σχολείου πολύ σημαντική με στόχο που οδηγεί στη γνώση της τοπικής ιστορίας της Δωδεκανήσου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου