Ρεπορτάζ

300 ευρώ για να δείρουν Πάτμιους ζήτησε η σπείρα των εκβιαστών!!

Τη μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι αποκαλύψεις για το αδίστακτο κύκλωμα εκβιαστών – μπράβων που δρούσε σε Αθήνα, Κόρινθο, Εύβοια και Πάτμο εκβιάζοντας καταστηματάρχες και επαγγελματίες, ενώ οι έρευνες της Αστυνομίας καταδεικνύουν και τον βαρύ οπλισμό της συμμορίας.

Μετά τη μεγάλη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. σε Αττική, Κορινθία και Εύβοια, έχουν γίνει 17 συλλήψεις και έχουν κατασχεθεί όπλα.

Οι «μπράβοι» ζητούσαν εκβιαστικά από καταστηματάρχες να τους καταβάλλουν χρήματα. Τα ποσά που απαιτούσαν μηνιαίως, κυμαίνονταν από 200 έως 1.500 ευρώ, ενώ σε περίπτωση που οι… πελάτες δεν ήταν συνεπείς στις πληρωμές τους, οι μπράβοι δεν δίσταζαν ακόμη και να τους ξυλοκοπούν.

Σε μία περίπτωση μέλη της συμμορίας δεν δίστασαν να σπάσουν τα δάχτυλα ενός λογιστή ο οποίος τους χρωστούσε χρήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λογιστής είχε δανειστεί 10.000 ευρώ από τους τοκογλύφους, είχε πληρώσει 20.000, ωστόσο, εκείνοι ζητούσαν 30.000 ευρώ. Σε ραντεβού που έκλεισαν για να ζητήσει ο λογιστής περισσότερο χρόνο εμφανίστηκαν τρεις μπράβοι οι οποίοι του έσπασαν τα δάχτυλα του χεριού του.

Επιπλέον, σε άλλο περιστατικό, μέλη της συμμορίας βρέθηκαν σε καφετέρια, ήπιαν καφέ και όταν τους ζητήθηκε ο λογαριασμός απάντησαν στον ιδιοκτήτη «Εμείς δεν πληρώνουμε ποτέ, από σήμερα πληρώνεις εσύ εμάς».

Ως εγκέφαλοι της συμμορίας των μπράβων εμφανίζονται οι Γιώργος Βεντούρας και Νίκος Κοτρίδης. Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Βεντούρας είναι ο άνθρωπος που έκανε ευρέως γνωστό στην Ελλάδα το ΜΜΑ και καθιέρωσε τους αγώνες σε κλουβί.

Απ’ την άλλη, ο Νίκος Κοτρίδης μαζί με τον Κώστα Τσατσαρίδη ήταν οι «ηγεμόνες» του Πειραιά, έως ότου οι σφαίρες άρχισαν ν’ ανακαθορίζουν τον χάρτη της επικυριαρχίας.
Παράλληλα, βασικό ρόλο στην οργάνωση είχαν οι Βισβάρδης και Βερροιόπουλος Χαράλαμπος, οι οποίοι όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν συλληφθεί, ενώ ενεργή συμμετοχή στο κύκλωμα είχε και ένας «φουσκωτός», ονόματι «Ποπάυ».
O εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος των συλληφθέντων για συμμετοχή σε κύκλωμα εκβιασμών.

Ειδικότερα, η δίωξη αφορά μεταξύ άλλων σε συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, εκβίαση, βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, διακίνηση ναρκωτικών, ληστεία, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής και φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και παράνομη οπλοφορία και οπλοκατοχή.

Τα χτυπήματα
Η αντίστροφη μέτρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των μελών της οργάνωσης ξεκίνησε μετά τις καταγγελίες επιχειρηματιών και ιδιωτών που είχαν πέσει θύματα της συμμορίας.
Μέχρι στιγμής έχουν διαπιστωθεί και διερευνηθεί 22 περιπτώσεις εκβίασης ιδιοκτητών καταστημάτων από τους οποίους εισέπρατταν μηνιαίως χρηματικά ποσά, που κυμαίνονταν από 200 έως 1.500 ευρώ το κατάστημα.

Ένα από τα χτυπήματα της οργάνωσης έγινε στις αρχές Απριλίου 2013, όταν ο Βεντούρας, ο Βισβάρδης, ο «Ποπάυ» και άλλα μέλη της σπείρας προκάλεσαν σωματικές βλάβες στον υπεύθυνο καταστήματος που βρίσκεται στη Γλυφάδα Αττικής, καθώς του ζητούσαν εκβιαστικά 300 ευρώ τον μήνα και αυτός αρνήθηκε να τους τα δώσει.

Δύο μήνες μετά, η συμμορία επανεμφανίστηκε. Οι Βεντούρας και Βερροιόπουλος (ο οποίος αναζητείται) εισήλθαν σε κατάστημα που βρίσκεται στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας και απαίτησαν χρήματα.
Όταν διαπίστωσαν ότι οι ιδιοκτήτες δεν ήταν πρόθυμοι να τους κάνουν τα «χατίρια», πυροβόλησαν δύο φορές και διέφυγαν μαζεύοντας τους κάλυκες.

Στις 19 Ιανουαρίου 2012, τρία μέλη της συμμορίας, τα οποία επέβαιναν σε μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού, μετέβησαν στην έδρα της εταιρείας «Ρουσουνέλος Οικοδομική» στον Κορυδαλλό και πυροβόλησαν 19 φορές με πολεμικό καλάσνικοφ κατά μίας Mercedes που θεώρησαν ότι ανήκει στον ιδιοκτήτη της επιχείρησης. Σκοπός των δραστών ήταν να εξαναγκάσουν τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας να τους καταβάλει το χρηματικό ποσό των 200.000 ευρώ.
Τέλος, στις 31 Ιανουαρίου 2014, τρία μέλη της οργάνωσης κατόπιν εντολής άσκησαν ψυχολογική και σωματική βία σε δανειολήπτη προκειμένου να καταβάλει στον δανειστή του ποσό επιπλέον του συμφωνημένου.

Η υπόθεση της Πάτμου
Από την παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνομιλιών των μελών του κυκλώματος προέκυψε και η εμπλοκή τουλάχιστον δύο εξ αυτών σε υπόθεση αντιποίνων στην Πάτμο.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η “δημοκρατική”, την 14η Αυγούστου 2013, ο Βερροιόπουλος επικοινώνησε με άγνωστο άτομο ονόματι «Βλάσσης», χρήστης τηλεφωνικής σύνδεσης που είναι γνωστή στις αρχές, με δηλωμένα στοιχεία κατόχου μιας ομόρρυθμης εταιρείας, ο οποίος του είπε ότι σε ένα μαγαζί στην Πάτμο, ιδιοκτησίας ενός ατόμου ονόματι “Μωράκης”, έδειρε 1-2 άτομα, τα οποία την επόμενη μέρα τον πέτυχαν σ’ άλλο μαγαζί και τον έδειραν για αντίποινα.
Ο Βερροιόπουλος φέρεται να του είπε ότι αν δεν τους έδινε 300 ευρώ, θα κατέβαιναν τρία άτομα στην Πάτμο για να τους χτυπήσουν για αντίποινα!
Μιλούσαν… ελεύθερα

Αίσθηση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, τα μέλη της συμμορίας κατά τη διάρκεια των τηλεφωνικών συνομιλιών τους δεν μιλούσαν με συνθηματικά αλλά… ελεύθερα.

«Είτε δεν φοβόντουσαν είτε δεν πίστευαν ότι θα εντοπιστούν. Έγινε άρση του απορρήτου των συνομιλιών τους και με έκπληξη διαπιστώθηκε ότι τα μέλη του κυκλώματος μιλούσαν χωρίς συνθηματικά», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Τι προέκυψε

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και προανάκριση, τα μέλη της οργάνωσης, τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2012, συγκρότησαν και εντάχθηκαν σε ομάδα με ιεραρχική δομή, εσωτερική διάρθρωση, διαρκή δραστηριότητα και συγκεκριμένη μεθοδολογία, με σκοπό την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους, μέσω εκβιάσεων ιδιοκτητών καταστημάτων, με τη μέθοδο της παροχής «προστασίας».

Σημειώνεται ότι η οργάνωση εφάρμοζε συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης (modus operandi). Αρχικά επέλεγε την περιοχή και το κατάστημα ή το πρόσωπο που τους ενδιέφερε. Συνήθως επέλεγαν καφετέριες, μπαρ και συναφή καταστήματα. Ακολουθούσε επαφή με τους καταστηματάρχες και προειδοποίηση για πληρωμή ή συνέχιση καταβολής χρημάτων. Προκειμένου μάλιστα να «πείσουν» για τις προθέσεις τους, εμφανίζονταν ως ομάδα στο χώρο, ασκούσαν ψυχολογική και σωματική βία, προκαλώντας πολλές φορές επικίνδυνες και σοβαρές σωματικές βλάβες ή φθορές στα καταστήματα, με σκοπό πάντα την εκβιαστική είσπραξη ή αφαίρεση χρημάτων.

Κύριο χαρακτηριστικό της δράσης τους ήταν να εκβιάζουν όσο το δυνατόν περισσότερους καταστηματάρχες στις περιοχές αυτές, εδραιώνοντας με τον τρόπο αυτό τη φήμη ότι τις ελέγχουν αποκλειστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, προκειμένου να πετύχουν τους σκοπούς τους, χρησιμοποιούσαν διάφορες τεχνικές, σε όλα τα στάδια της εγκληματικής τους δράσης. Ενδεικτικά, στο στάδιο της προετοιμασίας, προχωρούσαν σε προπαρασκευαστικές ενέργειες για την τέλεση των εκβιάσεων, αναζητώντας και συλλέγοντας πληροφορίες και στοιχεία για τα πρόσωπα και τα καταστήματα που επρόκειτο να εκβιάσουν.

Στο κυρίως στάδιο της τέλεσης των εκβιάσεων, δεν δίσταζαν να χρησιμοποιούν εκφοβιστικά τα όπλα που διέθεταν, ενώ σε επόμενο στάδιο, για να αποφύγουν τις συνέπειες των πράξεών τους, αναζητούσαν γνήσια πιστοποιητικά με εικονικές νοσηλείες, προκειμένου να τις προσκομίσουν σε Δικαστήριο για αναβολή εκδίκασης υποθέσεων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου