«Ανεβάζουν» ρυθμούς οι υπηρεσίες του τομέα Πρασίνου του Δήμου Ρόδου, για την καλύτερη προετοιμασία του νησιού ενόψει της έναρξης της νέας τουριστικής περιόδου.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε χτες σε συνέντευξη τύπου η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Εμφάνισης της Πόλης κα Λίτσα Κρεμαστινού – Ροδίτη, οι παρεμβάσεις και τα κλαδέματα σε διάφορες περιοχές του νησιού βρίσκονται σε εξέλιξη. Την αντιδήμαρχο, πλαισίωναν τα στελέχη της Υπηρεσίας Πρασίνου κ.κ. Παναγιώτα Ηλιουπούλου και Σπύρος Γεραβέλης.
«Μέχρι τώρα εκτιμούμε πως προχωρούμε καλά. Παρά τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εμφανίσθηκαν στο νησί τον τελευταίο καιρό, δεν είχαμε σοβαρές ζημιές σχετικά με τα δέντρα. Πολλές περιοχές ωστόσο καθαρίστηκαν επαρκώς μετά τα καιρικά φαινόμενα, όπου σημειώθηκαν πτώσεις δένδρων, όπως το πάρκο στα Μαριτσά, η Μέγγαβλη και το Μόντε Σμίθ αλλά και γειτονιές, όπως η Ίωνος Δραγούμη, Ερυθρού Σταυρού, Πολυγύρου, Ροδιακή Έπαυλη και αλλού. Είναι σχετικά λίγες σε σχέση με πέρσι για την εποχή αλλά ευτυχώς δεν χρειάστηκαν μεγάλες παρεμβάσεις» είπε η κα Κρεμαστινού, ζητώντας παράλληλα την κατανόηση των πολιτών αφού λόγω της υποστελέχωσης αλλά και της έλλειψης διαθέσιμων καθαριστικών μηχανημάτων, η Υπηρεσία Πρασίνου δεν προλαβαίνει να ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα για καθαρισμούς, κλαδέματα κ.λπ. σε όλο το νησί.
 
Προγραμματισμός
για κλαδέματα
Σύμφωνα με την κα Ηλιοπούλου, ο προγραμματισμός για τα κλαδέματα έχει ως εξής: «Η Υπηρεσία Πρασίνου έχει επέμβει τους προηγούμενους μήνες στις οδούς: Ολύμπου Καρπάθου, Χ. Τσιγάντε, Καναδά, Αυστραλίας, Αγ. Γεωργίου, Ξάνθου, Μοσχόβη, Άνω Ηλιούπολη, Χαράλαμπους (Γηροκομείο), Πατριάρχου Αθηναγόρα και από χωριά, σε Λάρδο, Πυλώνα, Παστίδα, Κρεμαστή και Ελεούσα. Ο σχεδιασμός για τους επόμενους μήνες, περιλαμβάνει τις οδούς: Διαγοριδών, Δαμασκηνού, Αμμοχώστου, Νικολάου Σάββα, Ακτή Σαχτούρη, Τηλιακού, Αποστ. Παύλου, Παπαχριστοδούλου, Χειμάρρας και μία εβδομάδα στα Κολύμπια». Απηύθυνε ακόμη έκκληση στους πολίτες, όταν βλέπουν τα συνεργεία της Υπηρεσίας Πρασίνου να παραχωρούν προτεραιότητα και να μην σταθμεύουν ώστε να μπορούν να κινούνται καλύτερα τα οχήματα και να προχωρούν με πιο γρήγορους ρυθμούς οι εργασίες.
Ο τμηματάρχης της Υπηρεσίας Πρασίνου και γεωπόνος κ. Σπύρος Γεραβέλης αναφέρθηκε στην παρέμβαση που γίνεται στην Κοιλάδα των Πεταλούδων, για την απομάκρυνση των ξερών και επικίνδυνων δένδρων: «Επειδή είναι δύσκολη η πρόσβαση με μηχανήματα, θα έρθουν ειδικοί αναρριχητές να κλαδέψουν…. ‘σκαρφαλώνοντας’. Με αυτό τον τρόπο θέλουμε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των επισκεπτών στην  Κοιλάδα.
Επίσης, προγραμματίζουμε ανάπλαση των παρτεριών στη νέα μαρίνα και στο Μανδράκι με λουλούδια.
Όσον αφορά την Ροδιακή Έπαυλη, μαζί με την συνολική κτηριακή παρέμβαση θα αναπλαστεί και ολόκληρος ο κήπος. Επιπλέον, θα γίνουν αναπλάσεις και συντηρήσεις παρτεριών και πάρκων σε διάφορα σημεία της πόλης, σύντομα για να προλάβουμε την σεζόν», όπως είπε.
Είπε ακόμη πως έχουν τοποθετηθεί κομποστοποιητές σε πολλά σημεία στο νησί και σε σχολεία για εκπαιδευτικούς λόγους, με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών. Μάλιστα, αγοράστηκε και το μηχάνημα του κλαδοφάγου το οποίο θα συνδράμει στην βελτίωση των προσφερομένων υπηρεσιών για τους καθαρισμούς.

Μήνυση για τους
ευκάλυπτους
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις παρεμβάσεις – χαρακιές που έκαναν πρόσφατα με αλυσοπρίονο άγνωστοι δράστες στη βάση τριών τεράστιων ευκαλύπτων, που εδώ και δεκαετίες κοσμούν την περιοχή στην αρχή της οδού Γρίβα, προκειμένου έτσι να τους ξεράνουν, η κα Κρεμαστινού τόνισε τα εξής: «Αυτό που έγινε ήταν έγκλημα!!! Τα δέντρα είναι ζωντανοί οργανισμοί και κοσμούν την πόλη μας. Θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός πως οι πολίτες κάνουν τέτοιες πράξεις. Γιατί γίνονται εχθροί του περιβάλλοντος; Εμείς θα προσπαθήσουμε να τα σώσουμε, όπως μπορούμε. Ήδη οι Υπηρεσίες μας πήγαν και εξέτασαν τους ευκάλυπτους. Όποιος το έκανε αυτό θα πρέπει να ντρέπεται! Θα ζητήσουμε από την νομική υπηρεσία του Δήμου Ρόδου να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατ’ αγνώστων προκειμένου να ξεκινήσει έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών».
Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το Πάρκο του «Θέρμαι» κι αν θα γίνουν παρεμβάσεις, καθαρισμοί κ.λπ. απάντησε πως η Υπηρεσία Πρασίνου βρίσκεται εν αναμονή των τελικών αποφάσεων και ξεκαθαρίσεων της υπόθεσης και μετά θα αναλάβει να κάνει οποιαδήποτε επέμβαση. «Νομίζω ότι ο ιδιώτης το είχε περιποιημένο το πάρκο. Ήταν σε καλή κατάσταση και συντηρημένο. Από εκεί και πέρα θα παρέμβουμε όταν ξεκαθαριστούν όλα τα νομικά ζητήματα», όπως ανέφερε.

Επαναλαμβάνονται
οι διαδικασίες
για τους ιβίσκους
Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Γεραβέλης, ανέφερε πως θα επαναληφθούν οι διαδικασίες για την αντιμετώπιση της ασθένειας του ‘Ψευδόκκοκου’ που ταλαιπωρεί εδώ και δύο χρόνια τους ιβίσκους στην Ρόδο, με την διάθεση ειδικών ωφέλιμων εντόμων (πασχαλίτσες) που καταστρέφουν τα βλαβερά έντομα: «Θα επαναληφθεί η ίδια διαδικασία στην πόλη αλλά και σε άλλες περιοχές . Προγραμματίζουμε να αγοράσουμε κι άλλα έντομα –σε πιο μικρή έκταση- όπου έχει προσβολές ιβίσκων. Η κατάσταση με την διαδικασία που κάναμε έχει βελτιωθεί πάρα πολύ για τα φυτά με τα ωφέλιμα έντομα (πασχαλίτσες)».
Θυμίζουμε πως για το ζήτημα είχε εκπονηθεί μια μελέτη ύψους 75.000 ευρώ με ιδιωτική εταιρεία, σύμφωνα με την οποία διατέθηκαν περίπου 200.000 έντομα στην Υπηρεσία Πρασίνου, που αφέθηκαν ελεύθερα ώστε να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ασθένειας των ιβίσκων: «Εδώ και τρία χρόνια, παρατηρείται μια ασθένεια από ένα έντομο που μας ήρθε από την Ασία και προσβάλλει τους ιβίσκους, πολλά καλλωπιστικά φυτά και καλλιέργειες. Αυτό προκαλεί μεγάλη ζημιά στην οικονομία και στα φυτά. Προσπαθήσαμε να το καταπολεμήσουμε, και βρήκαμε έναν τρόπο με την χρήση δύο ειδών εντόμων τα οποία εξαπολύσαμε για να προστατέψουν τα φυτά καθώς αυτά, είναι τα μόνα που μπορούν να φάνε τα έντομα αυτά! Θεωρείται πολύ καλύτερος τρόπος από τους συνεχείς ψεκασμούς και με αποτελέσματα σε βάθος χρόνου. Φέτος η διαδικασία θα επαναληφθεί, αφού απέφερε αποτελέσματα» είπε ο κ. Γεραβέλης.

 

 

 

 

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ