Ειδήσεις

Σε μπλόκα σε όλη την Ελλάδα προχωρούν οι αγρότες από αύριο

Σε δεκάδες μπλόκα, προχωρούν από τη Δευτέρα οι αγρότες σε όλη την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι το Σάββατο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης ανακοίνωσε την άμεση ελαστικοποίηση του μέτρου της τήρησης βιβλίων εσόδων-εξόδων

Ειδικότερα, οι αγρότες στήνουν μπλόκα σε διάφορα σημεία κατά μήκος της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Αθηνών, καθώς επίσης και σε διάφορους κόμβους του επαρχιακού δικτύου της βόρειας Ελλάδας και οι αγρότες που συντάσσονται με την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγροτικών Μπλόκων.

Το μπλόκο των Θεσσαλών αγροτών, θα στηθεί στον κόμβο της Νίκαιας, στην εθνική Αθήνας – Θεσσαλονίκης, έξω από τη Λάρισα, ενώ στον Έβρο, η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε να βγουν τα τρακτέρ στο ύψος της ΕΒΖ στην Ορεστιάδα, την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου.

Οι αγρότες της Ημαθίας από την πλευρά τους θα μεταβούν με τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Κολούρας.

Στην Αχαΐα οι αγρότες-μέλη των τοπικών Ενώσεων θα προχωρήσουν από τις 10 το πρωί σε συγκέντρωση των αγροτικών οχημάτων τους στην Πατρών-Πύργου στη διασταύρωση της Κάτω Αχαγιάς, στην Πατρών-Τριπόλεως στο ύψος του Κουρλαμπά και στο Αίγιο στη Γέφυρα του Μεγανίτη. Μπλόκο και στην Ηλεία έξω από την Αμαλιάδα.

Σε κινητοποίηση στα Μεγάλα Χωράφια από την προχεχή Τρίτη καλούν οι αγρότες της Κρήτης. Όπως ανακοινώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής το μπλόκο θα στηθεί στην Εθνική οδό στο ύψος των Μεγάλων Χωραφιών από την Τρίτη και για όσο χρόνο απαιτηθεί ώστε να γίνουν δεκτά τα αιτήματα του Πανελλαδικού συντονιστικού.

Οι αγρότες ξεκαθάρισαν πως ο δρόμος θα κλείνει για λίγα λεπτά της ώρας κάθε μέρα ώστε να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος που κινείται στο εθνικό οδικό δίκτυο.

Νωρίτερα, οι Ηρακλειώτες θα κάνουν την αρχή των κινητοποιήσεων με το κλείσιμο των εφοριών.

Τη Δευτέρα στις 7 πρωί όλοι οι αγρότες δίνουν ραντεβού στην Β’ ΔΟΥ προκειμένου να γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους. Kάθε μέρα, μέχρι να δικαιωθούν, όπως λένε, οι αγρότες της Κρήτης θα κλείνουν τις κατά τόπους Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες

Τα αιτήματα των αγροτών

Οι αγρότες, μεταξύ άλλων, λένε «όχι» στην τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων σε όσους έχουν τζίρο κάτω των 40.000 ευρώ και -ζητούν αφορολόγητο οικογενεικό εισόδημα 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Επιπλέον, ζητούν «φρένο» στις δικαστικές διώξεις των αγροτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία, να μην γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού ή χωραφιού συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, διαγραφή κάθε ποσού που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση τόκων από το συνολικό ποσό των οφειλών των αγροτών προς τις τράπεζες και κούρεμα 30% των δανείων μέχρι 200.000 ευρώ.

Ζητούν επίσης, μείωση του κόστους παραγωγής (π.χ αφορολόγητο πετρέλαιο και νυχτερινό ρεύμα) και ενίσχυση της κτηνοτροφίας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου