Συνεντεύξεις

Μ. Χανιώτης: «Δεσμευόμαστε για την ολοκλήρωση έργων κομβικής σημασίας»

«Μέσα σε μια τριετία και παρά το ζοφερό σκηνικό που δημιουργήθηκε καταφέραμε να πετύχουμε σημαντικά για τον τόπο αποτελέσματα. Εκτιμώ πως υπάρχει δρόμος ακόμη για να γίνουν και άλλα πράγματα στο νησί της Καρπάθου. Αυτό είναι και το μοναδικό κίνητρο της καθόδου μου, στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Έχουμε έργο να ολοκληρώσουμε και αφορά το μέλλον του τόπου μας».
Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο δήμαρχος Καρπάθου κ. Μιχάλης Χανιώτης με αφορμή την έναρξη του προεκλογικού αγώνα, που θα έχει ως στόχο τη διεκδίκηση του Δήμου.

«Θα συνεχίσουμε με την ίδια δυναμική, διεκδικητικότητα και συνέπεια. Πιστεύω πως αυτά είναι τα στοιχεία που μας δίνουν την ώθηση για να κάνουμε τον αγώνα στις εκλογές και να ζητήσουμε ξανά ψήφο εμπιστοσύνης από τους πολίτες. Δεσμευόμαστε για την ολοκλήρωση έργων κομβικής σημασίας για το νησί που με αγώνα τα ξεκινήσαμε», δηλώνει ο κ. Μιχάλης Χανιώτης που αναφέρεται και στον αγώνα που έγινε για να νοικοκυρευτούν τα οικονομικά.
Σε ερώτηση σχετικά με το ακτοπλοϊκό πρόβλημα της Καρπάθου, ο κ. Χανιώτης δηλώνει:
«Καταφέραμε να αποφύγουμε την κατάργηση των δυο δρομολογίων από τον Πειραιά προς την Κάρπαθο και να εξασφαλίσουμε την επανα-προκήρυξή τους. Το καλοκαίρι επιπροσθέτως θα υπάρχει και ενδιάμεσο δρομολόγιο από Ρόδο προς Ηράκλειο με όλες τις προσεγγίσεις στα λιμάνια που μας ενδιαφέρουν. Αυτό δεν είναι το ιδανικό αλλά λαμβανομένων υπόψη των αντιξοοτήτων και των λοιπών παραγόντων ήταν το εφικτό για τώρα. Η διεκδίκηση μιας καλύτερης ακτοπλοϊκής γραμμής από το Δήμο Καρπάθου δεν σταματά εδώ».

Η συνέντευξη του κ. Μιχάλη Χανιώτη, αναλυτικά:
• Κατάφερε ο Δήμος Καρπάθου να κερδίσει το στοίχημα του Καλλικράτη ή έγινε τροχοπέδη για την αυτοδιοίκηση η διοικητική μεταρρύθμιση;
Πράγματι και εμείς διαγνώσαμε τις αντιφάσεις, τις ανακολουθίες και τις λοιπές αδυναμίες της διοικητικής μεταρρύθμισης και τροποποιήσαμε την στοχοθέτησή μας, ώστε να ξεπεράσουμε το καθεστώς αναγκαστικής σχεδόν λειτουργίας και τις συνθήκες οικονομικής κατοχής που υποχρεώθηκαν να ακολουθήσουν οι έχοντες την ευθύνη.

• Είστε ικανοποιημένος από το έργο που έγινε στη διάρκεια της θητείας σας;
Προσπαθήσαμε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις πηγές χρηματοδότησης και κυρίως το ΕΣΠΑ. Κάναμε αγώνα για να αποκτήσουμε διαχειριστική επάρκεια και αξιοποιήσαμε στο έπακρο τις δυνατότητες που είχαμε. Σας θυμίζω ότι το φράγμα Σχοινά, το νοσοκομείο, το δρόμο Σπόα Όλυμπος, το νέο κτήριο του λυκείου Απερίου, όλα αυτά τα έργα θα ήταν όνειρο χωρίς την διαχειριστική επάρκεια και το ΕΣΠΑ.

• Και όλα αυτά έγιναν και με λιγότερο προσωπικό στο Δήμο Καρπάθου;
Όλα όσα σας έχω αναφέρει, το έργο που καταφέραμε να υλοποιήσουμε μέχρι τώρα ακόμη και η αντιμετώπιση ζητημάτων της καθημερινότητας έγινε, με το μισό προσωπικό. Επισημαίνω πως στο Δήμο Καρπάθου υπηρετούσαν 106 άτομα και τώρα έχουμε μείνει με 70. Μέσα από ανυπέρβλητες δυσκολίες πετύχαμε τους πιο δύσκολους στόχους. Τα αποτελέσματα του μεγάλου αγώνα δεν θα πρέπει να χαθούν.

• Ποιος ήταν ο λόγος που σας ώθησε να είστε ξανά υποψήφιος για το Δήμο Καρπάθου;
Μέσα σε μια τριετία και παρά το ζοφερό σκηνικό που δημιουργήθηκε καταφέραμε να πετύχουμε σημαντικά για τον τόπο αποτελέσματα. Εκτιμώ πως υπάρχει δρόμος ακόμη για να γίνουν και άλλα πράγματα στο νησί της Καρπάθου. Αυτό είναι και το μοναδικό κίνητρο της καθόδου μου στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Έχουμε έργο να ολοκληρώσουμε και αφορά το μέλλον του τόπου μας.

• Ποιες είναι οι δεσμεύσεις που μπορείτε να δώσετε τους δημότες προκειμένου να σας ψηφίσουν στις εκλογές;
Σας επαναλαμβάνω πως έχουμε έργο να κάνουμε. Θα συνεχίσουμε με την ίδια δυναμική, διεκδικητικότητα και συνέπεια. Πιστεύω πως αυτά είναι τα στοιχεία που μας δίνουν την ώθηση για να κάνουμε τον αγώνα στις εκλογές και να ζητήσουμε ξανά ψήφο εμπιστοσύνης από τους πολίτες. Δεσμευόμαστε για την ολοκλήρωση έργων κομβικής σημασίας για το νησί που με αγώνα τα ξεκινήσαμε. Είναι τυχαίο που εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός μας και έχουμε και πλεόνασμα 900.000 ευρώ;

• Υπάρχουν θετικές εξελίξεις ειδικά για την κατασκευή του φράγματος Σχοινά;
Πράγματι μετά την επίσκεψή μου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενημερώθηκα πως θα ξεκινήσουν ξανά οι εργασίες για την κατασκευή του φράγματος που είχαν σταματήσει το έτος 2010. Έχουν δοθεί όλες οι εγκρίσεις από τους αρμόδιους φορείς. Σε εξέλιξη είναι και το έργο του βιολογικού. Δεν είναι όμως μόνο αυτά τα έργα.

• Ειδικά για τον τουρισμό ποια είναι τα σχέδιά σας ώστε να αυξηθούν περαιτέρω οι αφίξεις τουριστών;
Η τουριστική κίνηση στην Κάρπαθο το καλοκαίρι του 2013 ήταν αρκετά καλή. Πιστεύουμε ότι η επόμενη τουριστική σεζόν θα είναι αρκετά βελτιωμένη καθότι έχουμε βελτίωση των αεροπορικών συγκοινωνιών και αναβάθμιση του αεροδρομίου μας. Αν διατηρηθούν σε χαμηλό επίπεδο και οι ναύλοι τότε τα αποτελέσματα θα είναι καλά.

• Ήταν σε καλό επίπεδο η συνεργασία σας με τους άλλους ΟΤΑ και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στη διάρκεια της παρούσας θητείας;
Και ο Δήμος και εγώ είμαστε πάντοτε υπέρ των θεσμικών συνεργασιών και των προγραμματικών σχέσεων με τους άλλους βαθμούς της αυτοδιοίκησης. Προσπαθήσαμε να αποδώσει τα μέγιστα δυνατά αυτή η συνεργασία. Σε πολλές περιπτώσεις οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου μας συνέδραμαν, όπως στο θέμα της αντιμετώπισης των προβλημάτων από τη θεομηνία που έπληξε το νησί το έτος 2013. Κατά περίπτωση είχαμε αποτελεσματική συνεργασία και με τον χωρικό αντιπεριφερειάρχη και με τους υπόλοιπους θεματικούς αντιπεριφερειάρχες. Και βεβαίως ήταν καλή η συνεργασία και με τον περιφερειάρχη κ. Γιάννη Μαχαιρίδη.

• Δεν είναι καλές οι προοπτικές για την ακτοπλοϊκή σύνδεση και της Καρπάθου. Πώς θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα που ανακύπτει;
Σε ό,τι αφορά το θέμα αυτό συμμετείχαμε στις συνεδριάσεις του ΣΑΣ όπου παρέστη και ο γενικός γραμματέας Αιγαίου κ. Νίκος Ζωίδης. Καταφέραμε να αποφύγουμε την κατάργηση των δυο δρομολογίων από τον Πειραιά προς την Κάρπαθο και να εξασφαλίσουμε την επανα-προκήρυξή τους. Το καλοκαίρι επιπροσθέτως θα υπάρχει και ενδιάμεσο δρομολόγιο από Ρόδο προς Ηράκλειο με όλες τις προσεγγίσεις στα λιμάνια που μας ενδιαφέρουν. Αυτό δεν είναι το ιδανικό αλλά λαμβανομένων υπόψη των αντιξοοτήτων και των λοιπών παραγόντων ήταν το εφικτό για τώρα. Η διεκδίκηση μιας καλύτερη ακτοπλοϊκής γραμμής από το Δήμο Καρπάθου δεν σταματά εδώ.

• Εχει κλείσει οριστικά το ΙΚΑ στην Κάρπαθο. Πώς θα αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των κατοίκων; Σε ποιες περαιτέρω ενέργειες θα προβείτε για το θέμα αυτό;
Το ΙΚΑ δεν έχει κλείσει οριστικά. Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του διοικητή του ΙΚΑ δεν θα ανασταλεί η λειτουργία του. Είμαστε σε ανοικτό διάλογο και ζητάμε από τον κ. Ρ. Σπυρόπουλο να σταματήσει η διγλωσσία. Ο αγώνας για να μείνει ανοικτό το κατάστημα του ΙΚΑ συνεχίζεται.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου