Ειδήσεις

Ποδαρικό με αβεβαιότητα για το 2021-Έτοιμο το νέο πακέτο στήριξης

Με την αβεβαιότητα σχετικά με την συνέχεια της υγειονομικής και της οικονομικής κρίσης, για τους πρώτους μήνες μπήκε και το 2021 κρατώντας το οικονομικό επιτελείο σε ενγρήγορση για την λήψη νέων μέτρων στήριξης της οικονομίας.

Το πρώτο ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί μέχρι και τις 7 του μήνα, είναι ποια θα είναι η συνέχεια του ολικού lock down της οικονομίας που επιβλήθηκε δύο μήνες νωρίτερα, στις 7 Νοεμβρίου λόγω της πίεσης που υπήρχε στο σύστημα υγείας και της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων. Το δεδομένο είναι ότι οι διασωληνωμένοι είναι ακόμη πολλοί και η διαθεσιμότητα σε ΜΕΘ είναι οριακή. Επιπλέον, υπάρχει εγρήγορση να αποφευχθεί ένα τρίο κύμα πανδημίας μετά τις εορτές. Η επέκταση του lock down, είναι δεδομένο ότι θα αλλάξει και τα οικονομικά δεδομένα για τις αρχές του χρόνου, όταν ακόμη το ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού θα είναι χαμηλό.

Μέχρι τα μέσα του μήνα, θα υπάρχει μια πρώτη εικόνα για το “κλείσιμο” του 2020. Το υπουργείο Οικονομικών θα έχει τα πρώτα στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού για το 12μηνο Ιανουαρίου Δεκεμβρίου, με βάση τους στόχους που έχουν τεθεί από τον προϋπολογισμό του 2021 μέχρι και το τέλος του χρόνου. Η εικόνα των εσόδων για τον προϋπολογισμό, θα συμπληρωθεί στο τέλος Φεβρουαρίου. Μέχρι τότε , αναμένεται να πληρωθούν οι δύο τελευταίες δόσεις του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ και φυσικά τα τέλη κυκλοφορίας. Σε επίπεδο γενικής Κυβέρνησης για να οριστικοποιηθούν έλλειμμα και πρωτογενές έλλειμμα, θα πρέπει να αναμένουμε ως τον Μάρτιο όταν θα έχουν οριστικοποιηθεί τα αποτελέσματα σε Νοσοκομεία, ΟΤΑ, ασφαλιστικά ταμεία και ΝΠΔΔ

Μαζί με τα στοιχεία του Δεκεμβρίου θα υπάρξει και μια πρώτη εικόνα και για το τζίρο των εορτών, ο οποίος με εξαίρεση τα καταστήματα τροφίμων, χτυπήθηκε από τους περιορισμούς του lock down. Παρόλα αυτά, τα πρώτα στοιχεία που υπήρχαν λίγο μετά τα Χριστούγεννα για την αγορά των εορτών αφήνουν περιθώριο για αισιοδοξία ότι η ζημιά ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη.

Έτοιμο το πακέτο στήριξης

Απέναντι στο σοβαρό ενδεχόμενο της παράτασης του lock down το οικονομικό επιτελείο έχει έτοιμο το οπλοστάσιο των μέτρων που έχει ενεργοποιήσει από τον Μάρτιο και περιμένει τις κεντρικές αποφάσεις για να προσαρμόσει τις παρατάσεις που θα δώσει σε κάθε ένα από αυτά.

Στο πακέτο περιλαμβάνονται οι αναστολές των συμβάσεων εργασίας και με κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών και αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που θα μείνουν κλειστές με κρατική εντολή αλλά και οι πληττόμενες με βάση την λίστα των ΚΑΔ Απριλίου. Παράλληλα το πρόγραμμα Συνεργασία που καλύπτει σήμερα περίπου 700.000 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να παραταθεί μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου.

Σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις, θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί η αναβολή πληρωμής ρυθμισμένων δόσεων παλαιότερων οφειλών, με κάθε απλήρωτη δόση να προστίθεται στο τέλος της ρύθμισης, που θα παραμένει ενεργή. Παράλληλα, θα επεκταθεί για τον Ιανουάριο το μέτρο της μείωσης των ενοικίων που θα φτάνει το 80% για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο για τις επιχειρήσεις, με μισθωμένες εγκαταστάσεις, τους εργαζόμενους τους που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, και τα παιδιά τους που σπουδάζουν σε άλλη πόλη.

Επίσης θα πρέπει να ανανεωθεί και το μορατόριο πληρωμών δόσεων δανείων προς τις τράπεζες, που κανονικά έληγε στο τέλος Δεκεμβρίου.

Επιπλέον, όπως έχει κατ επανάληψη ανακοινωθεί, τις επόμενες μέρες, ξεκινά ο 5ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής με το 50% του ποσού που να είναι μη επιστρεπτέο, δικαίωμα συμμετοχής για όλες τις επιχειρήσεις και ελάχιστη ενίσχυση τα 1000 ευρώ. Αν το lock down συνεχιστεί είναι δεδομένο ότι ο 5ος κύκλος θα συνεχιστεί και με 6ο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής.

Πηγή: capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου