ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνταξιούχοι δάσκαλοι για κάλυψη των κενών στα σχολεία

news room 3 λεπτά ανάγνωση
ΔΑΣΚΑΛΟΙ

Το υπουρ­γείο Παι­δείας αναζητά δασκά­λους για τα δημόσια σχολεία. Η έλλειψή τους είναι μεγάλη, γι’ αυτό το υπουρ­γείο Παι­δείας απευ­θύ­νει πρό­σκληση, για πρώτη φορά, ακόμη και σε συντα­ξιού­χους στην περί­πτωση που δεν καλυ­φθούν οι θέσεις από νεό­τε­ρους εκπαι­δευ­τι­κούς.

Ειδι­κό­τερα, τρο­πο­λο­γία σε ν/σ του υπουρ­γείου Ψηφια­κής Δια­κυ­βέρ­νη­σης, την οποία κατέ­θεσε στη Βουλή το υπουρ­γείο Παι­δείας, δίνει τη δυνα­τό­τητα στους περι­φε­ρεια­κούς διευ­θυ­ντές εκπαί­δευ­σης, μετά από σχετική εισή­γηση του οικείου διευ­θυ­ντή εκπαί­δευ­σης, να εκδί­δουν πρό­κληση σε εκπαι­δευ­τι­κούς για κάλυψη θέσεων σε σχο­λι­κές μονάδες της πρω­το­βάθ­μιας και της δευ­τε­ρο­βάθ­μιας εκπαί­δευ­σης, «οι οποίες δεν μπορούν να καλυ­φθούν από τους αξιο­λο­γι­κούς πίνακες κατά­τα­ξης του Ανώ­τα­του Συμ­βου­λίου Επι­λο­γής Προ­σω­πι­κού (ΑΣΕΠ) λόγω εξά­ντλη­σης των υπο­ψη­φίων», όπως λέει. Δηλαδή πρό­κει­ται μόνο για τοπική πρό­σκληση, και όχι πανελ­λα­δική, και για ειδι­κό­τη­τες για τις οποίες δεν υπάρ­χουν εκπαι­δευ­τι­κοί στον αντί­στοιχο πίνακα του ΑΣΕΠ.

Οπως ανέφερε χθες στην «Κ» υψη­λό­βαθμο στέ­λε­χος του υπουρ­γείου Παι­δείας, το πρό­βλημα αφορά πρω­τί­στως τους δασκά­λους. «Στην τελευ­ταία πανελ­λα­δική πρό­σκληση για 170 θέσεις ειδικά για τον κλάδο των δασκά­λων βρέ­θη­καν μόνο 69. Το πρό­βλημα βέβαια είναι μεγάλο σε κάποιες περιο­χές της Αττικής. Για παρά­δειγμα, στη Δυτική Αττική από 65 δασκά­λους βρέ­θη­καν μόνο τρεις και στην Ανα­το­λική Αττική για 17 θέσεις βρέ­θη­καν μόνο πέντε», δήλωσε ο ίδιος. Βέβαια υπάρ­χουν ελλεί­ψεις –λιγό­τε­ρες– και για άλλες ειδι­κό­τη­τες.

Γηρά­σκουν αεί διδά­σκο­ντες οι εκπαι­δευ­τι­κοί – «Μισός αιώνας διαφορά με τους μαθητές μας»

Μιλώ­ντας στην «Κ» για το θέμα, ο φιλό­λο­γος Ανδρέας Παπα­δα­ντω­νά­κης, με μακρά θητεία σε θέσεις ηγεσίας της ΟΛΜΕ, τόνισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που θα εκδο­θούν τοπικές προ­σκλή­σεις για την κάλυψη θέσεων σε σχολεία. Ωστόσο υπάρ­χουν δύο πρωτιές. Η μία είναι ότι για πρώτη φορά θα εκδο­θούν τοπικές προ­σκλή­σεις για βασικές ειδι­κό­τη­τες, όπως οι δάσκα­λοι – κάτι που δείχνει το εύρος των ελλεί­ψεων. Αυτό θεω­ρεί­ται πολύ πιθανό να ενι­σχύ­σει την αυξη­μένη ζήτηση από τους απο­φοί­τους λυκείου για τις θέσεις των παι­δα­γω­γι­κών τμη­μά­των.

Επίσης είναι η πρώτη φορά που δίνεται η δυνα­τό­τητα σε συντα­ξιο­δο­τη­μέ­νους εκπαι­δευ­τι­κούς να δηλώ­σουν ενδια­φέ­ρον για να «επι­στρέ­ψουν» στην αίθουσα, έστω για ένα σχολικό έτος. Συγκε­κρι­μένα, η τρο­πο­λο­γία ορίζει ότι «εφόσον δεν καλυ­φθούν οι λει­τουρ­γι­κές ανάγκες για θέσεις εκπαι­δευ­τι­κών και μετά την πρό­σκληση εκδή­λω­σης ενδια­φέ­ρο­ντος, είναι δυνατή η πρό­σληψη συντα­ξιού­χων εκπαι­δευ­τι­κών που δεν έχουν υπερβεί το εξη­κο­στό έβδομο έτος της ηλικίας τους».

Προ­φα­νώς η τρο­πο­λο­γία του υπουρ­γείου Παι­δείας κατα­δει­κνύει ότι ακόμη υπάρ­χουν ελλεί­ψεις, και κατ’ επέ­κταση χαμένες διδα­κτι­κές ώρες. Οι συν­δι­κα­λι­στές ζητούν να ανοί­ξουν οι πίνακες του ΑΣΕΠ και να ανοί­γουν κάθε χρόνο, ώστε να ανα­νε­ώ­νο­νται με τους νέους απο­φοί­τους των παι­δα­γω­γι­κών και καθη­γη­τι­κών σχολών.

Εκπαι­δευ­τι­κοί: «Ανοιξε» η πόρτα του δημό­σιου σχο­λείου

Με το ισχύον νομικό πλαίσιο, οι πίνακες του ΑΣΕΠ ανοί­γουν, και άρα οι πτυ­χιού­χοι μπορούν να κατα­θέ­σουν τα χαρτιά τους για πρό­σληψη, κάθε τριετία. Σήμερα υπο­λο­γί­ζε­ται ότι οι από­φοι­τοι των παι­δα­γω­γι­κών τμη­μά­των δασκά­λων την τελευ­ταία διετία είναι περίπου 4.000, ενώ υπάρ­χουν και αρκετοί των οποίων δεν έγινε δεκτή η αίτησή τους για ένταξη στους πίνακες του ΑΣΕΠ λόγω λάθους στην πληρωμή του απα­ραί­τη­του παρα­βό­λου.

Να σημειω­θεί ότι η προϋπηρεσία που θα απο­κτή­σουν όσοι προ­σλη­φθούν με την παρα­πάνω δια­δι­κα­σία δεν προ­σμε­τρά­ται στη δια­δι­κα­σία κατά­τα­ξης με σειρά προ­τε­ραιό­τη­τας που προ­κη­ρύσ­σει και διε­νερ­γεί το ΑΣΕΠ, αλλά λογί­ζε­ται ως πραγ­μα­τική δημόσια εκπαι­δευ­τική υπη­ρε­σία και λαμ­βά­νε­ται υπόψη μετά τον μόνιμο διο­ρι­σμό στη δημόσια εκπαί­δευση για κάθε συνέ­πεια.

Πηγή: kathimerini.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.