Ρεπορτάζ

«Εργασιακή ζούγκλα» επικρατεί στο νησί της Ρόδου

Αποφασισμένος να επιβάλει τάξη στην «εργασιακή ζούγκλα» που επικρατεί στη Ρόδο φαίνεται πως είναι ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Παναγιώτης Εγγλέζος, ο οποίος όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «δημοκρατικής», θα αποστείλει εξώδικη δήλωση-διαμαρτυρία προς τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.
Η έντονη αντίδραση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ρόδου οφείλεται στη διαδικασία ελέγχων που ακολουθούν τα κλιμάκια της Ανεξάρτητης Αρχής του ΣΕΠΕ, αγνοώντας συστηματικά, όπως λέει στη «δ», τη συνδικαλιστική οργάνωση που εκπροσωπεί δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους.
Όπως αναφέρει ο κ. Π. Εγγλέζος, παρότι στη σχετική νομοθεσία αναφέρεται πως θα πρέπει τα κλιμάκια ελέγχου να είναι σε άμεση συνεργασία και συνεννόηση με το Εργατικό Κέντρο προκειμένου να ενημερώνονται από το καθ΄ύλην αρμόδιο όργανο για το πού και σε ποιες επιχειρήσεις εντοπίζονται προβλήματα, εντούτοις κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.
«Εμείς ενημερωνόμαστε από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης για τους ελέγχους των κλιμακίων του ΣΕΠΕ στο νησί μας. Μας παρακάμπτουν απαξιώνοντας τον θεσμικό μας ρόλο και τους χιλιάδες εργαζόμενους που εκπροσωπούμε γι’ αυτό και θα σταλεί η εξώδικη διαμαρτυρία προς τον διοικητή. Στόχος μας είναι να υπάρχει συνεργασία και σωστή ενημέρωση των κλιμακίων ώστε να γίνονται στοχευμένοι έλεγχοι και παρεμβάσεις όπου εμείς ως Εργατικό Κέντρο καταγράφουμε σωρεία προβλημάτων ως ο πλέον αρμόδιος και κατάλληλος φορέας, όπως άλλωστε προβλέπει η νομοθεσία και θέλουμε να εφαρμόζεται», δήλωσε στη «δ» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου.
«Πρωταθλήτρια» η Ρόδος στην έκδοση οικοδομικών αδειών!
Την ώρα που η Ρόδος αναδεικνύεται σε «πρωταθλήτρια» οικοδομικών αδειών, αφού οι κατασκευές και οι ανακατασκευές ξεπερνούν κάθε προηγούμενο όπως λέει ο πρόεδρος του ΕΚΡ, οι αρμόδιοι για το οργανόγραμμα του Κέντρου Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ) Πειραιά-Νοτίου Αιγαίου δεν αντιλαμβάνονται ως φαίνεται την αναγκαιότητα της λειτουργίας στο νησί μας τοπικής διεύθυνσης.
Παρά τις προσπάθειες του Εργατικού Κέντρου Ρόδου στα τελευταία 10 χρόνια να στελεχωθεί τοπική διεύθυνση με επιθεωρητές για όλα τα Δωδεκάνησα και παρά την υπόσχεση του τότε υπουργού Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη ότι θα προβλεφθεί στο νέο οργανόγραμμα η λειτουργία διεύθυνσης στη Ρόδο, μέχρι σήμερα 25.000 επιχειρήσεις στα νησιά του νομού εξαρτώνται από το ΚΕΠΕΚ Πειραιά.
Το ΚΕΠΕΚ Πειραιά, είναι υποστελεχωμένο και ο μονοψήφιος αριθμός επιθεωρητών σηκώνει το τεράστιο βάρος των ελέγχων σε Πειραιά, Νότιο Αιγαίο και Αργοσαρωνικό. Και παρά την πολυδιαφημισμένη λειτουργία της Επιθεώρησης Εργασίας ως Ανεξάρτητης Αρχής και τις υποσχέσεις ότι στο πλαίσιο του νέου κεφαλαίου της υπηρεσίας επρόκειτο να λειτουργήσει τοπική διεύθυνση ΚΕΠΕΚ στη Ρόδο με αρμοδιότητα για όλα τα Δωδεκάνησα, εντούτοις οι έλεγχοι για 25.000 επιχειρήσεις στον νομό εξακολουθούν να είναι αρμοδιότητα πέντε επιθεωρητών στον Πειραιά.
Αυτό σημαίνει ότι για τον έλεγχο, την αυτοψία και την έκθεση ενός εργατικού ατυχήματος στη Ρόδο και στα άλλα νησιά του νομού, απαιτείται διάστημα από έξι μήνες -στην καλύτερη των περιπτώσεων- έως και ενός και πλέον έτους.
Στο διάστημα αυτό ο εργαζόμενος ή οι συγγενείς του σε περίπτωση που προκληθεί θάνατος, είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν για μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ώστε να επιβληθούν ποινές, πρόστιμα και αποζημιώσεις.
Πέρα όμως από αυτή την πολύ σημαντική παράμετρο της καθυστέρησης υπάρχει και το κεφάλαιο απουσίας ελέγχων για την υγεία και την ασφάλεια στον χώρο της εργασίας χιλιάδων εργαζομένων στα Δωδεκάνησα. Ελεγχοι για την ανασφάλιστη εργασία γίνονται τακτικά από κλιμάκια του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, όχι όμως από επιθεωρητές για τις συνθήκες εργασίας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την 1η Φεβρουαρίου 2023 που η Επιθεώρηση Εργασίας λειτούργησε ως Ανεξάρτητη Αρχή με νέα δομή, υποτίθεται ότι είχε ληφθεί μέριμνα και είχαν κινηθεί όλες οι διαδικασίες για τη λειτουργία στη Ρόδο τοπικής διεύθυνσης του Κέντρου Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου, κάτι που τελικά δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που το αίτημα παρέμεινε στο συρτάρι.
Η πρώτη φορά ήταν το 2016 όταν είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι το τοπικό παράρτημα του ΚΕΠΕΚ, επρόκειτο να ξεκινήσει την λειτουργία του από την 1 Ιανουαρίου του 2017, όμως παρότι και τότε έγινε προετοιμασία σε τοπικό επίπεδο, το Υπουργείο επικαλέστηκε εντέλει οικονομικές δυσκολίες για τους πέντε υπαλλήλους που επρόκειτο να στελεχώσουν την υπηρεσία. Και όλη η προσπάθεια «πάγωσε» με τους τότε αρμόδιους να παραπέμπουν στο «προσεχές διάστημα».
Εξι χρόνια μετά, η προσπάθεια έπεσε και πάλι στο κενό, παρά τις νέες υποσχέσεις και δεσμεύσεις που δόθηκαν, καθώς προφανώς υπάρχει αντίληψη ότι οι ανάγκες καλύπτονται από το υποστελεχωμένο ΚΕΠΕΚ Πειραιά και Νοτίου Αιγαίου.
Παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις, χιλιάδες εργαζόμενοι στη Ρόδο και στα Δωδεκάνησα παραμένουν ακάλυπτοι και ακόμα χειρότερα σε περίπτωση ατυχήματος ο χρόνος διεκπεραίωσης των διαδικασιών είναι εξωφρενικά μεγάλος, αφού για τα περισσότερα από αυτά ο χρόνος διεκπεραίωσης της αυτοψίας και της έκθεσης ξεπερνά τους επτά μήνες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει ακόμα και ένα ολόκληρο έτος για να ολοκληρωθεί ο έλεγχος λαμβάνοντας υπ΄όψιν τον τεράστιο φόρτο εργασίας των επιθεωρητών της Διεύθυνσης στον Πειραιά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Giorgos Virgos σε    02.12.2023 12:52

    Τους παταξηδες που ασχολούνται με τον τουρισμό να εντοπίσετε που δεν πληρώνουν ούτε δώρα ούτε επιδόματα ούτε άδειες. Δεν πληρώνουν ούτε τα συμφωνηθέντα.Το κακό είναι ότι τους παίρνει η μπόρα όλους ΚΡΊΜΑ . Μετά ψάχνονται για προσωπικό την επόμενη σεζόν. Δεν θέλω να κάνω επώνυμη καταγγελία αυτή τη στιγμή αλλά θα το κάνω

Σχολιασμός άρθρου