Τοπικές Ειδήσεις

Περιορισμένο το ενδιαφέρον και στη Pόδο γιατρών και ασθενών για εγγραφή στο σύστημα του οικογενειακού γιατρού

Καταρρέει το πολυδιαφημισμένο εγχείρημα του υπουργείου Υγείας, πριν καν ξεκινήσει, για την καθιέρωση οικογενειακού γιατρού, αφού τόσο οι πολίτες όσο και οι γιατροί έχουν ήδη γυρίσει την πλάτη στον νέο θεσμό.
Παρά το γεγονός ότι από την 1η Ιανουαρίου 2019, οι πολίτες θα χρειάζονται υποχρεωτικά παραπομπή από τον οικογενειακό γιατρό για υπηρεσίες υγείας, εντούτοις από τον περασμένο Αύγουστο που ξεκίνησε το πρόγραμμα μόλις δύο (!) ιδιώτες γιατροί μέχρι σήμερα σε ολόκληρο νησί της Ρόδου υπέβαλαν αίτηση για να υπηρετήσουν τον νέο θεσμό, έπειτα από την ολοκλήρωση του παλαιού καθεστώτος επίσκεψης των ασθενών στους συμβεβλημένους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ, οι συμβάσεις των οποίων έληξαν στο τέλος Ιουλίου 2018.
Μέχρι στιγμής, το μόνο που έχει επιτευχθεί είναι οι πολίτες να βάζουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύπτουν το κόστος επισκέψεων σε ιδιώτες γιατρούς. Αρκεί να σημειωθεί ότι σε ολόκληρη την Ελλάδα στη 2η προκήρυξη για τη στελέχωση των ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας), από το σύνολο των 953 θέσεων που προκηρύχθηκαν, αιτήθηκαν 220 γιατροί. Από την 1η προκήρυξη των ΤΟΜΥ τοποθετήθηκαν 280 γιατροί. Μαζί με τους 625 που έχουν συμβληθεί μέσω ΕΟΠΥΥ, σήμερα στο σύστημα υπάρχουν περίπου 900 οικογενειακοί γιατροί σε όλη την Ελλάδα!

Περιορισμένο το ενδιαφέρον
γιατρών και ασθενών
στη Ρόδο
Την ίδια ώρα, περιορισμένο έως ελάχιστο είναι το ενδιαφέρον των Ροδίων για εγγραφή στο σύστημα του οικογενειακού ιατρού παρά το γεγονός πως από την 1η Ιανουαρίου 2019 θα είναι υποχρεωτικό και όπως προκύπτει οι περισσότεροι το έπραξαν… υποκύπτοντας στις πιέσεις των λογιστών και των φοροτεχνικών τους, οι οποίοι αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν την ηλεκτρονική διαδικασία εγγραφής αφού απαιτούνται κωδικοί Taxisnet και ΑΜΚΑ.
Οι ελάχιστοι οικογενειακοί γιατροί μέσω ΕΟΠΥΥ αλλά και οι ελάχιστοι οικογενειακοί γιατροί στις ΤΟΜΥ, έχουν αφήσει τους πολίτες κυριολεκτικά χωρίς γιατρούς, κι αυτό αποδεικνύεται με μια απλή περιήγηση στην πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει το υπουργείο Υγείας (rdv.ehealthnet.gr). Οι Ρόδιοι καλούνται να επιλέξουν οικογενειακό γιατρό από έναν περιορισμένο αριθμό γιατρών που υπηρετούν ήδη στις δημόσιες δομές υγείας (σε Ρόδο και Εμπωνα), επιπλέον των δύο ιδιωτών ιατρών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στον θεσμό.
Ηλ. Τσέρκης: Ο θεσμός
απέτυχε παταγωδώς
Σύμφωνα με τον απερχόμενο γενικό γραμματέα του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου κ. Ηλία Τσέρκη, «ο θεσμός απέτυχε παταγωδώς» όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στη “δημοκρατική”, σημειώνοντας ότι αν και ο αρχικός σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας πανελλαδικά προέβλεπε 3.000 γιατρούς σε όλη την Ελλάδα εκδήλωσαν ενδιαφέρον λιγότεροι από 900. Ο γιατρός παθολόγος κ. Ηλίας Τσέρκης, με δηλώσεις του στη “δ”, αποδομεί τον νέο θεσμό με αναλυτικά παραδείγματα: «Το υπουργείο Υγείας, βασίστηκε στην λανθασμένη εκτίμηση ότι το βάρος του θεσμού του οικογενειακού ιατρού θα το σήκωναν τα ιδιωτικά ιατρεία. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που δεν ανταποκριθήκαμε. Ο κυριότερος είναι ότι σε κάθε γιατρό αντιστοιχούν 2.250 άτομα (!) και υποτίθεται ότι θα τους εξυπηρετούμε δωρεάν ανά τετράωρο καθημερινά -πρωινές ώρες ως επί το πλείστον- και η μηνιαία αποζημίωση είναι αναλόγως του ηλικιακού φάσματος των ασθενών. Σε άτομα μέχρι 45 ετών η μηνιαία αποζημίωση είναι 50 λεπτά του ευρώ, από 45 έως 65 ετών είναι 79 λεπτά του ευρώ και για άτομα άνω των 65 ετών η αποζημίωση καθορίζεται σε 1,19 ευρώ! Ταυτόχρονα το σύστημα θέτει ως οροφή το ποσό των 1.800 ευρώ μηνιαίως και όλα αυτά είναι μικτά, που σημαίνει ότι καθαρά με βάση τους υπολογισμούς μας δεν είναι πάνω από 350 ευρώ. Το αντεπιχείρημα είναι ότι στο υπόλοιπο ωράριό μας, πέραν δηλαδή του τετράωρου, θα εργαζόμαστε ως ελεύθεροι επαγγελματίες άρα θα έχουμε περισσότερα έσοδα. Όπως αντιλαμβάνεσθε αυτό δεν στέκει καν ως αντεπιχείρημα. Αν υπολογίσουμε λοιπόν, ότι θα πρέπει να αφιερώνουμε τέσσερις ώρες την ημέρα στον θεσμό του οικογενειακού ιατρού, με βάση το δεκαπεντάλεπτο που υπολογίζει το Υπ. Υγείας για κάθε ασθενή, θα πρέπει την ημέρα να βλέπουμε 16 άτομα. Που σημαίνει ότι σε επίπεδο μηνός, θα έχουμε δει περίπου 360 άτομα. Για να δεις όλο το φάσμα των 2.250 ατόμων θα χρειαστεί συνολικά ένα εξάμηνο. Τι σημαίνει λοιπόν αυτό; Σημαίνει πολύ καθυστερημένη πρόσβαση στον γιατρό και μάλιστα με το χρονικό περιθώριο του ενός τετάρτου μέσα στο οποίο θα πρέπει να φτιάξουμε κάρτα ασθενούς στην οποία θα περιλαμβάνεται όλο το ιστορικό του των παρελθόντων ετών και να τον εξετάσουμε. Αυτό αντιλαμβάνεστε ότι είναι εκ των πραγμάτων ανέφικτο», τόνισε ο κ.Τσέρκης.

Το σύστημα το κρατούν
όρθιο οι γιατροί
Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επόμενη φάση του θεσμού, που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η ημέρα του νέου έτους. Με το νέο καθεστώς οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η παραπομπή σε άλλο γιατρό θα γίνεται ηλεκτρονικά πλέον από τον οικογενειακό γιατρό με εξαίρεση παραπεμπτικά που αφορούν σε γυναικολόγο, οφθαλμίατρο, οδοντίατρο και ψυχίατρο. Η επισήμανση γίνεται με αφορμή και το γεγονός ότι αφορά στη δωρεάν επίσκεψη σε συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ ιατρό άλλης ειδικότητας όπου, αν η παραπομπή για εργαστηριακές εξετάσεις -για παράδειγμα-, δεν γίνει από τον οικογενειακό ιατρό, τότε θα επιβαρύνει οικονομικά τον ασφαλισμένο.
Οι περισσότεροι ασθενείς μέχρι σήμερα παραμένουν “πιστοί” στον ιδιώτη γιατρό που επισκέπτονταν όταν αυτός είχε σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, καταβάλλοντας πλέον το αντίτιμο της επίσκεψης. Αυτό από μόνο του οδήγησε τους εκπροσώπους των γιατρών που εξαρχής αντιμάχονται το σύστημα να κάνουν λόγο για “καθαρή περίπτωση αποασφάλισης του πληθυσμού”.
Όπως εξηγεί ο κ. Ηλίας Τσέρκης, ο οικογενειακός γιατρός ναι μεν αποτελεί “πύλη εισόδου” στο σύστημα Υγείας ταυτόχρονα όμως θα είναι και ένας “ισχυρός κόφτης”. «Για να απευθυνθείς στο Νοσοκομείο θα απαιτείται παραπεμπτικό από τον οικογενειακό γιατρό κι αφού απαιτηθεί βέβαια διάστημα 2-3 μηνών για να καταφέρεις να κλείσεις ραντεβού στον οικογενειακό σου γιατρό. Για να επισκεφθείς γιατρό άλλης ειδικότητας λοιπόν θες παραπεμπτικό από τον οικογενειακό γιατρό, που σημαίνει ότι αποκλείεται η εύκολη πρόσβαση σε άλλες ειδικότητες αφενός και αφετέρου ο οικογενειακός γιατρός θα είναι υπόλογος στο κράτος για κάθε παραπεμπτικό σε άλλη ειδικότητα γιατρών στο Νοσοκομείο».

Αντιδράσεις και από
τους γιατρούς των
δημόσιων δομών υγείας
Όπως αναφέρει ο απερχόμενος γενικός γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, το σύστημα αυτό δυσκολεύει την πρόσβαση των ασθενών στο σύστημα Υγείας και αυξάνει τον μέσο χρόνο αναμονής προς τους ειδικούς γιατρούς, προς τα νοσοκομεία κλπ. Επιπλέον, σημειώνει ότι ακόμα και ο αριθμός γιατροί των δημοσίων δομών που εμφανίζονται στο σύστημα ως προτεινόμενοι οικογενειακοί ιατροί, είναι πλασματικός διότι τα συνδικαλιστικά τους όργανα έχουν απευθυνθεί στα δικαστήρια καθώς διαφωνούν με την υποχρεωτική τους ένταξη στο θεσμό.
«Στη Ρόδο υπήρχαν συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ τρεις γενικοί γιατροί και 16 παθολόγοι, κανείς από αυτούς δεν έχει συμβληθεί στον νέο θεσμό. Εξακολουθούμε να βλέπουμε τον κόσμο που παρακολουθούσαμε ως συμβεβλημένοι ιατροί μέχρι που έληξαν οι συμβάσεις μας και σε κάθε πράξη που κάνουμε, κόβουμε μια απόδειξη των 10 ευρώ, αυτό δηλαδή που μας έδινε ο ΕΟΠΥΥ. Έτσι εξυπηρετείται ο κόσμος σήμερα κι έτσι έχει βολευτεί και το σύστημα», σημειώνει ο κ. Η. Τσέρκης ο οποίος χαρακτήρισε “πρόστυχο” από πλευράς του κράτους να υποχρεώνει τους ιατρούς να καταβάλλουν το 28% του τζίρου τους για ασφαλιστικές εισφορές και να τους “πετά” μερικά λεπτά του ευρώ ως αποζημίωση για τις υπηρεσίες τους στο πλαίσιο εφαρμογής του θεσμού του οικογενειακού γιατρού.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου