Ειδήσεις

Εντυπωσιακή η συμμετοχή στην πεζοπορία στην περιοχή της Κυμισάλας και του Βασιλικού

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή των φίλων πεζοπόρων που έλαβαν μέρος στην σημαντική πεζοπορία που διοργανώθηκε από το Τμήμα Αθλητισμού & Νέας Γενιάς, της Δ/νσης Παιδείας, Πολιτισμού & Αθλητισμού Δήμου Ρόδου, την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016, στην ευρύτερη περιοχή της Κυμισάλας και του Βασιλικού, κάτω από τους δυτικούς πρόποδες του όρους Ακραμίτη, της Δημοτικής Ενότητας Αταβύρου, εντός μιας πανέμορφης φυσικής δασικής διαδρομής ενταγμένης στο ευρωπαϊκό δίκτυο NATURA 2000.
Την πεζοπορική αυτή διαδρομή συνόδευσαν σε όλα τα στάδια της, ο αναπληρωτής καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας και Νομισματικής, του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών & Επιστημονικός Υπεύθυνος από πλευράς Πανεπιστημίου Αιγαίου για την αρχαιολογική έρευνα στην Κυμισάλα, κ. Μανόλης Ι. Στεφανάκης, και η αρχαιολόγος κα Φανή Σέρογλου, εκπρόσωπος της ΕΦΑ Δωδεκανήσου. Ο κ. Στεφανάκης, ειδικότερα, και σε προκαθορισμένα σημεία της διαδρομής έκανε εμπεριστατωμένη αναφορά στην αρχαιολογική σημαντικότητα της περιοχής και στις, επί δεκαετία, άοκνες προσπάθειες του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου για την αρχαιολογική διερεύνηση και ανάδειξή της.
Η διαδρομή συμπεριέλαβε την περιοχή «Στελιές» – Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής -ως αφετηρία- (Τοπική Κοινότητα Σιαννών Ρόδου), την κορυφή του λόφου του Αγίου Φωκά, ακρόπολη του Αρχαίου Δήμου των Κυμισαλέων, τη νεκρόπολη που εκτείνεται στους πρόποδες του προαναφερόμενου λόφου, την εκκλησία του Αγίου Αβακούμ στον Βασιλικό, τον δασικό δρόμο που γειτνιάζει στον αρχαίο οικισμό των «Βασιλικών» και την επιστροφή στην αφετηρία, σε μια κυκλική πεζοπορική διαδρομή, περίπου 7-8 χλμ..
Η σημαντική αυτή δραστηριότητα, όπως και κάθε άλλη προηγούμενη άλλωστε, υποστηρίχθηκε εμπράκτως από την Αντιδημαρχία σε θέματα Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Ρόδου (ο Αντιδήμαρχος κ. Παρδαλός Στέργος, παρέστη σε σημεία της πεζοπορικής διαδρομής, καθώς και στο μουσικό απόγευμα που ακολούθησε εκπροσωπώντας τον Δήμο Ρόδου).
Χωρίς την έμπρακτη συνεργασία του Πολιτιστικού Ομίλου Μονολίθου «Νέα Ζωή», των ακούραστων μελών του, καθώς και των γυναικών της Τοπικής Κοινότητας Μονολίθου που συνέδραμαν, χωρίς επίσης την παροχή των σημαντικότατων υπηρεσιών για την ασφάλεια των πεζοπόρων μας από τα μέλη, της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, του Παραρτήματος Νοτίου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, του «Σώματος Σαμαρειτών, Διασωστών, Ναυαγοσωστών» του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, του Περιφερειακού Τμήματος Ρόδου και της Εθελοντικής Ομάδας Πρόληψης Καταστροφών (Ε.Ο.Π.Κ.) C.B. Δωδεκανήσου, δεν θα υπήρχε η δυνατότητα να πραγματοποιηθεί με τόση επιτυχία αυτή η δράση.
Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι ενισχυμένο κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας βρισκόταν καθ’ όλη η διάρκεια της δράσης στην περιοχή, ενώ ο ίδιος ο αναπληρωτής διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου, κ. Βενιός Νικήτας, αντιπύραρχος, παρέστη και ακολούθησε μαζί με τους υπόλοιπους πεζοπόρους την διαδρομή στο μεγαλύτερο μέρος της.
Μετά την λήξη της πεζοπορίας προσφέρθηκε φαγητό, και ποτά στους συμμετέχοντες, σε πολύ προσιτές τιμές, με την επιμέλεια του Πολιτιστικού Ομίλου Μονολίθου «Νέα Ζωή». Τα έσοδα από το μουσικό απόγευμα που ακολούθησε θα διατεθούν για την συντήρηση και αναβάθμιση του διατηρητέου κτιρίου (πρώην αστυνομικού τμήματος της περιοχής), το οποίο χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της αρχαιολογικής ανασκαφής στην Κυμισάλα, ως εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Την μουσική βραδιά επιμελήθηκαν με επιτυχία οι νέοι μουσικοί-καλλιτέχνες της οικογένειας Μανούσου, οι οποίοι, σημειωτέον, συνέδραμαν αφιλοκερδώς.
Η αφίσα και το έντυπο υλικό για την προώθηση της δράσης αυτής ήταν ευγενική χορηγία του Τυπογραφείου – Γραφικές Τέχνες, Νίκου Χατζηκαλημέρη, ενώ το «Ράδιο Λυχνάρι» ήταν ο ραδιοφωνικός χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης. Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως, όλους ανεξαιρέτως τους προαναφερόμενους.
Τέλος ευχαριστούμε τον κ. Αναστάσιο Διακοαναστασίου, έμπορο γενικού εμπορίου της περιοχής, για την προσφορά του σε εμφιαλωμένο νερό, τον φίλο πεζοπόρο κ. Τάκη Αναστασά, ο οποίος για άλλη μια φορά μας συνόδευσε σε ολόκληρη τη διαδρομή και απαθανάτισε με την φωτογραφική του μηχανή στιγμιότυπα της πεζοπορίας, καθώς και τους φίλους και συναδέλφους οδηγούς των λεωφορείων του Δήμου μας, που μετέφεραν και επέστρεψαν με ασφάλεια τους δημότες – πολίτες που δεν είχαν την δυνατότητα με ιδιωτικά μέσα να κατευθυνθούν στην περιοχή.

ΤΜΗΜΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ & ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ
Δ/ΝΣΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΔΗΜΟΥ ΡΟΔΟΥ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου