Ειδήσεις

Προσχέδιο Προϋπολογισμού: Πρωτογενές Πλεόνασμα 3,56% το 2019 – δυο σενάρια για τις συντάξεις

Προσχέδιο προϋπολογισμού δύο σεναρίων κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή. Προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,56% του ΑΕΠ το 2019 αν δεν περικοπούν οι συντάξεις και εφαρμοστούν παρεμβάσεις ύψους 1,1 δισ. ευρώ, τις οποίες και κοστολογεί, ενώ στο βασικό του σενάριο προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 4,14% του ΑΕΠ το 2019 (δηλαδή στο σενάριο που διατηρηθεί η περικοπή των συντάξεων και τα αντίμετρα του 2019).

Αναλυτικά, οι προτιθέμενες δημοσιονομικές παρεμβάσεις του 2019 υπολογίζονται σε 1.101 δις ευρώ. Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ  περιλαμβάνουν:

* Από την πλευρά των εσόδων, (α) τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά, (β) τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, (γ) τη μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών και (δ) τη σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 29% σε 25% με μείωση κατά 1% κατ’ έτος.

•             Από την πλευρά των δαπανών, (α) την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 25 ετών, (β) την εισαγωγή ενός νέου προγράμματος επιδότησης ενοικίου με οικονομικά και οικογενειακά κριτήρια, (γ) την ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, (δ) την ενίσχυση του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”.

Το Προσχέδιο κατατέθηκε βάσει Συνταγματικής υποχρέωσης και θα αντικατασταθεί σε 15 ημέρες καθώς θα αναμορφωθεί ως “αίτημα” που θα σταλεί προς την Κομισιόν (για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο).

Ωστόσο, το τι θα γίνει με συντάξεις και αντίμετρα, δεν θα κριθεί ούτε καν με το αίτημα που θα υποβάλει η Ελλάδα στις 15 Οκτωβρίου. Το τελικό σχέδιο προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 20 – 21 Νοεμβρίου (προσαρμοσμένο με βάση τις συστάσεις της Κομισιόν) είναι αυτό που θα αποτελέσει τη “βάση” απόφασης. Μάλιστα, είναι εξαιρετικά πιθανό το σενάριο αλλαγών, όσο αυτό θα βρίσκεται στη Βουλή, με βάση αυτά που θα προκύψουν από μία συμφωνία.

Περιλαμβάνει σύμφωνα με τον κυβερνητικό Εκπρόσωπο και σενάριο μη περικοπής των συντάξεων. Δεσμεύεται να διασφαλίσει πρωτογενή πλεονάσματα φέτος και το 2019 στο 3,5% του ΑΕΠ .

Βασίζεται σε ανάπτυξη 2,1% φέτος και 2,5% το 2019. Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι αναθεωρημένος κατά 0,1% σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο.

Υπολογίζει σε αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1% φέτος, έναντι 0,5% προηγούμενης πρόβλεψης, αλλά εκτιμά αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης μόνο κατά 0,2%, έναντι 1,2% πρόβλεψη στο Μεσοπρόθεσμο, στοιχείο που υποδηλώνει και άτυπη στάση πληρωμών που θα συνεχισθεί.

Ομοίως, υπολογίζει σε 0,8% αύξηση του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου έναντι  ισχυρής ανόδου 11,1% που προέβλεπε το Μεσοπρόθεσμο του προηγούμενου Μαΐου.

πηγή capital.gr

Συντάκτης Δήμητρα Καδδά 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου