Ειδήσεις

Χρέος, ενεργειακά, προσφυγικό, κυριάρχησαν στη συνάντηση Τσίπρα- Kerry

Με τρόπο εμφατικό και τονίζοντας πως αποτελεί μείζονα προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης, έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, το ζήτημα της διευθέτησης του Χρέους, που αποτελεί άλλωστε βασική επωδό στις συναντήσεις του πρωθυπουργού στη Ν. Υόρκη.
Αλέξης Τσίπρας, John Kerry και Νίκος Κοτζιάς, συναντήθηκαν ως προγραμματιζόταν και κατόπιν αμερικανικού αιτήματος αργά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος) για περίπου μια ώρα, με τη βεντάλια των θεμάτων να είναι ευρεία μεν αλλά εστιασμένη στα …ειδικά ενδιαφέροντα της κάθε πλευράς.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, στο πλαίσιο του “μαραθωνίου” στον οποίο επιδόθηκε στις ΗΠΑ για συγκρότηση συμμαχιών στο θέμα της απομείωσης του ελληνικού χρέους πριν να αρχίσει η “μάχη” στις Βρυξέλλες, διαμήνυσε και στον Αμερικανό ομόλογό του ότι η αναδιάρθρωση του αποτελεί θεμελιώδη ανάγκη και προϋπόθεση για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Εάν και τι αποκρίθηκε ο J. Kerry, δεν έχει γίνει γνωστό μεν, αλλά το Μαξίμου, εμφανίζεται εξαιρετικά ικανοποιημένο από την ανταπόκριση των ΗΠΑ στο σχετικό ελληνικό αίτημα. Εξ ου και ο Α. Τσίπρας, ομολόγησε χθες δημόσια πως στις ΗΠΑ “βρήκαμε πιο ευήκοα ώτα απο ό,τι στις Βρυξέλλες”.
Από αμερικανικής πλευράς, κορυφαία ήταν στην ατζέντα τα ενεργειακά. Σύμφωνα άλλωστε και με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Μαξίμου, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, “υπογράμμισε” στον Α. Τσίπρα τη στρατηγική σημασία των αγωγών TAP και IGB για την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου.
Κυπριακό και Σκοπιανό, ασφαλώς και δεν απουσίασαν από το “μενού” της συνάντησης, ομοίως και οι περιφερειακές κρίσεις. Ο κ. Kerry, εξέφρασε μάλιστα τη στήριξη των ΗΠΑ για την επίλυση τόσο του ονοματολογικού όσο και του Κυπριακού.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση της κυβέρνησης, έχει ως εξής:
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, συναντήθηκαν με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών John Kerry. Στη συνάντηση συζητήθηκαν η διαπραγμάτευση της Ελλάδας στο πλαίσιο της ευρωζώνης κατά τους τελευταίους μήνες και η ανάγκη για αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς επίσης το ζήτημα των προσφυγικών ροών, το Κυπριακό, το ονοματολογικό, οι εξελίξεις στην Ουκρανία και την Συρία και τα ενεργειακά ζητήματα.
Από την πλευρά του Kerry τονίσθηκε η στρατηγική σημασία των αγωγών TAP και IGB για την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου. Παράλληλα, o Αμερικανός ΥΠΕΞ εξέφρασε την πρόθεσή των ΗΠΑ να υποστηρίξουν την επίλυση του ονοματολογικού και του Κυπριακού.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε στον Kerry την ανάγκη να υποστηρίξουν οι ΗΠΑ την αναβάθμιση του μηχανισμού του ΟΗΕ για επανεγκατάσταση των προσφύγων, καθώς και να εντείνουν τις επαφές τους με την Τουρκία, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.
Επίσης τόνισε την ανάγκη να εντείνουν οι ΗΠΑ τις επαφές τους με την Τουρκία για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.
Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης για την επίλυση του ονοματολογικού, με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό περιορισμό για χρήση έναντι όλων, καθώς και την ανάγκη να επιδειχθεί αντίστοιχη πρόθεση από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου