ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τοποθέτηση του Προέδρου Ε.Ξ.Ρ. κ. Μ. Μαρκόπουλου στην συνάντηση εργασίας υπό τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη

news room 2 λεπτά ανάγνωση
ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Η τοπο­θέ­τηση του Προ­έ­δρου Ε.Ξ.Ρ. κ. Μ. Μαρ­κό­που­λου στην συνά­ντηση εργα­σίας υπό τον πρω­θυ­πουργό Κυριάκο Μητσο­τάκη, η οποία πραγ­μα­το­ποιεί­ται αυτή την ώρα στο Επι­με­λη­τή­ριο Δωδε­κα­νή­σου με μονα­δικό θέμα προς συζή­τηση τις «Δράσεις για την απο­κα­τά­σταση των περιο­χών της Ρόδου που επλή­γη­σαν κατά τις πρό­σφα­τες πυρ­κα­γιές»:

Αξιό­τιμε Κε Πρω­θυ­πουργέ,

Καλώς ήρθατε για μία ακόμη φορά στο Νησί μας! Σε ένα τόπο που είναι τόσο συνυ­φα­σμέ­νος όσο κανένας άλλος με τον Ελλη­νικό Του­ρι­σμό εδώ και 70 πλέον χρόνια. Σε μια κοι­νω­νία που το βράδυ της 22ας Ιουλίου αλλά και την επόμενη κρίσιμη μέρα, απέ­δειξε περί­τρανα, ότι η φιλο­ξε­νία είναι τόσο έντονα τυπω­μένη στο DNA της. Αγκα­λιά­σαμε όλοι τους επι­σκέ­πτες μας που επλή­γη­σαν σε τέτοιο βαθμό που κατα­φέ­ραμε η κρίση να γίνει ευκαι­ρία για δια­φή­μιση του Του­ρι­σμού μας, διότι το κίνητρο ήταν πηγαίο, αγνό, ανι­διο­τε­λές.

 

Το παρα­πάνω γεγονός σε συν­δυα­σμό με την δική σας καθο­δή­γηση, την συμβολή των Υπουρ­γών που ήταν εδώ από την πρώτη ώρα αλλά και την μέριμνα του Περι­φε­ρειάρχη και του Δημάρ­χου μας, επέ­τρεψε πέρα από την δια­φύ­λαξη της αξίας της ανθρώ­πι­νης ζωής να έχουμε απο­σο­βή­σει και τον οικο­νο­μικό όλεθρο για την τοπική κοι­νω­νία, αν χανόταν η σαιζόν που δια­νύ­ουμε.

 

Για το πολύ μεγάλο τμήμα του Νησιού αυτό επε­τεύ­χθη όπως άλλωστε κατα­δει­κνύ­ουν και τα στοι­χεία των αφίξεων τις τελευ­ταίες 40 ημέρες. Όμως επι­τρέψτε μου να σας παρου­σιάσω και κάποια στοι­χεία για το τμήμα που επλήγει στο Νότιο­α­να­το­λικό κομμάτι του Νησιού μας, το οποίο και συγκε­ντρώ­νει περίπου το 1/5 των κλινών του συνόλου.

 

Εξε­τά­ζο­ντας λοιπόν την περίοδο 22/07 – 21/08 η οποία σε μία κανο­νική σαιζόν ενώ είναι μόνο 31 ημέρες από τις 200 της σαιζόν απο­δί­δει κατά προ­σέγ­γιση το 25% του ετήσιου τζίρου τους. Σε αντι­προ­σω­πευ­τικό λοιπόν δείγμα 25 Ξενο­δο­χείων (εξαι­ρου­μέ­νων των 3ων που δεν θα επα­να­λει­τουρ­γή­σουν φέτος)  η πτώση την φετινή περίοδο στον κύκλο εργα­σιών τους για αυτή την περίοδο αγγίζει το 45,7% σε σχέση με πέρσι. Αν λάβουμε υπόψιν ότι λόγω πλη­θω­ρι­σμού οι τιμές αυξή­θη­καν περίπου 10% από την μία χρονιά στην άλλη και με δεδο­μένο ότι τα κόστη ενός Ξενο­δο­χείου δεν έχουν πολύ μεγάλη διαφορά με μικρή η μεγάλη πλη­ρό­τητα, γίνεται αντι­λη­πτό ότι η επί­πτωση στον EBITDA τους θα είναι τέτοια, που κλο­νί­ζει την ομαλή λει­τουρ­γία τους, αν συνυ­πο­λο­γί­σουμε και τα βάρη που δημιουρ­γή­θη­καν λόγω του 2020.

 

Με κάθε σεβασμό, αλλά μέτρα όπως ο κοι­νω­νι­κός Του­ρι­σμός και η επι­μή­κυνση, μπορεί αναμ­φί­βολα να βοηθούν ευρύ­τερα το Νησί, αλλά είναι τέτοια τα χαρα­κτη­ρι­στικά του Ξενο­δο­χεια­κού προ­ϊ­ό­ντος στην συγκε­κρι­μένη περιοχή που η άμεση οικο­νο­μική στήριξη με τη μορφή επι­στρε­πτέας ή μή επι­στρε­πτέας προ­κα­τα­βο­λής, όπως είχε συμβεί και στην περί­πτωση της Εύβοιας (ΦΕΚ Β’5712/2021), κρί­νε­ται ως εξαι­ρε­τικά ανα­γκαία.

Κε Πρω­θυ­πουργέ,

Οι Ξενο­δό­χοι της Ρόδου, όπως απο­δεί­ξαμε εμπρά­κτως και με την Τοπική Συλ­λο­γική Σύμβαση Εργα­σίας τον Μάρτιο του 2020 αλλά και με αυτήν τον Αύγου­στο του 2022, είμαστε άνθρω­ποι που μοχθούμε για το Νησί μας, την κοι­νω­νία του, και την Χώρα μας ! Ας δώσουμε την ευκαι­ρία στους πλη­γέ­ντες Συνα­δέλ­φους μας  να συνε­χί­σουν να προ­σφέ­ρουν στην Ελλη­νική οικο­νο­μία.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.