ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στον αέρα οι υποτροφίες λόγω ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση

news room 1 λεπτό ανάγνωση
σπουδές στο εξωτερικό

Απροσ­δό­κη­τα επώ­δυ­νες κοι­νω­νι­κές συ­νέ­πειες, ει­δι­κά για τα πιο αδύ­να­μα ει­σο­δη­μα­τι­κά στρώ­μα­τα του πλη­θυ­σμού της χώρας, θα έχει η επι­βο­λή ΦΠΑ 23% στα δί­δα­κτρα της ιδιω­τι­κής εκ­παί­δευ­σης, παρά τα περί του αντι­θέ­του μυ­θεύ­μα­τα των όποιων εμπνευ­στών της. Ίσως η συ­νει­δη­το­ποί­η­ση αυτής της πραγ­μα­τι­κό­τη­τας να ήταν ένας πα­ρα­πά­νω λόγος που οδή­γη­σε τον Σύ­ρι­ζα να βγά­λει αργά το βράδυ της Τρί­της ανα­κοί­νω­ση σύμ­φω­να με την οποία ζητά από την υπη­ρε­σια­κή κυ­βέρ­νη­ση να προ­χω­ρή­σει στην ανα­στο­λή του μέ­τρου και δη­λώ­νει πως “νέα κυ­βέρ­νη­ση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ με πρω­θυ­πουρ­γό τον Αλέξη Τσί­πρα θα κα­ταρ­γή­σει το εν λόγω μέτρο”.

Αυτά επι­ση­μαί­νουν κο­ρυ­φαί­οι πα­ρά­γο­ντες φι­λαν­θρω­πι­κών και άλλων συ­να­φών ιδρυ­μά­των τα οποία στη­ρί­ζουν με ίδιους πό­ρους και δω­ρε­ές αρω­γών τους την φοί­τη­ση άπο­ρων μα­θη­τών σε ιδιω­τι­κά σχο­λεία της χώρας. Και αυτό διότι τα ιδρύ­μα­τα και οι ορ­γα­νι­σμοί αυτοί θα κλη­θούν τώρα να κα­τα­βάλ­λουν πρό­σθε­τους πό­ρους από τα, τα­χύ­τα­τα συρ­ρι­κνού­με­να, δια­θέ­σι­μα τους για την απο­πλη­ρω­μή του ΦΠΑ.

Ου­δε­μία πρό­βλε­ψη έχει βέ­βαια λη­φθεί για αυτές τις πε­ρι­πτώ­σεις. Τούτο ση­μαί­νει πως από τα κον­δύ­λια αυτά, που υπο­λο­γί­ζο­νται σε κά­ποιες δε­κά­δες εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ, το δη­μό­σιο θα αφαι­ρέ­σει, εφό­σον το μέτρο ισχύ­σει, ποσό της τάξης του 19% που θα πρέ­πει να κα­τευ­θυν­θεί για την πλη­ρω­μή του ΦΠΑ. Και αυτό σε μια πε­ρί­ο­δο που όλο και πε­ρισ­σό­τε­ρες οι­κο­γέ­νειες ανα­ζη­τούν βο­ή­θεια από αυτά τα ευ­ερ­γε­τή­μα­τα και οι δια­θέ­σι­μοι πόροι έχουν πε­ριο­ρι­στεί αυ­το­νό­η­τα από την οι­κο­νο­μι­κή κρίση.

Ει­σο­δή­μα­τα όπως από ακί­νη­τα έχουν πε­ρι­κο­πεί ή δεν κα­τα­βάλ­λο­νται, ει­σφο­ρές από δω­ρη­τές έχουν πε­ριο­ρι­στεί εξαι­τί­ας της επι­δεί­νω­σης της οι­κο­νο­μι­κής θέσης των ίδιων των δω­ρη­τών, φόροι που επι­βα­ρύ­νουν έστω και έμ­με­σα τα φι­λαν­θρω­πι­κά και κοι­νω­φε­λή ιδρύ­μα­τα και τα­μεία έχουν ει­σα­χθεί την ώρα που τα δια­θέ­σι­μά τους συρ­ρι­κνώ­νο­νται με πρω­τό­γνω­ρους ρυθ­μούς στην προ­σπά­θειά τους να βοη­θή­σουν όσους έχουν ανά­γκη, με­τα­ξύ αυτών και όσους θέ­λουν ένα κα­λύ­τε­ρο μέλ­λον για τα παι­διά τους.

“Ο θε­σμός των υπο­τρο­φιών για τους αδυ­νά­τους ή και τους αρί­στους πλήτ­τε­ται στην καρ­διά του” εξη­γεί κο­ρυ­φαί­ος πα­ρά­γο­ντας αφι­λο­κερ­δούς ιδρύ­μα­τος στον οποίο απευ­θύν­θη­κε το capital.gr για το θέμα. Όπως εξη­γεί, δω­ρη­τές που θέ­λουν ανώ­νυ­μα να βοη­θή­σουν παι­διά οι­κο­γε­νειών, “μια από τις συ­νη­θέ­στε­ρες και ευ­γε­νέ­στε­ρες πρά­ξεις αλ­λη­λο­βο­ή­θειας στην ελ­λη­νι­κή κοι­νω­νία εδώ και πολ­λές δε­κα­ε­τί­ες”, έχουν τώρα να αντι­με­τω­πί­σουν ση­μα­ντι­κό­τα­τη πρό­σθε­τη επι­βά­ρυν­ση. “Κύ­ριος που ήθελε να ανα­λά­βει την πλη­ρω­μή των δι­δά­κτρων δί­δυ­μων ορ­φα­νών για να φοι­τή­σουν σε ιδιω­τι­κό σχο­λείο στα οποία τα είχε εγ­γρά­ψει ο εκλι­πών πα­τέ­ρας τους, αδυ­να­τεί να επω­μι­στεί την επι­πλέ­ον επι­βά­ρυν­ση” εξο­μο­λο­γεί­ται διοι­κη­τι­κό στέ­λε­χος άλλου εκ­παι­δευ­τι­κού ιδρύ­μα­τος στο οποίο απευ­θύν­θη­κε το capital.gr για να δια­σταυ­ρώ­σει τις σχε­τι­κές πλη­ρο­φο­ρί­ες για την υπο­νό­μευ­ση του θε­σμού των υπο­τρο­φιών.

Και αυτό παρά τις μειώ­σεις δι­δά­κτρων στις οποί­ες έχουν προ­βεί την τε­λευ­ταία πε­ντα­ε­τία πολλά ιδιω­τι­κά σχο­λεία παρά την αύ­ξη­ση του κό­στους λει­τουρ­γί­ας τους από την αύ­ξη­ση των τι­μο­λό­γιων των υπη­ρε­σιών κοι­νής ωφε­λεί­ας, της φο­ρο­λο­γί­ας εν γένει και, κυ­ρί­ως, παρά την εκτό­ξευ­ση των απαι­τή­σε­ων τους από τα απλή­ρω­τα δί­δα­κτρα. “Η μη ανα­γνώ­ρι­ση του ρόλου των δα­πα­νών εκ­πλή­ρω­σης του κοι­νω­φε­λούς σκο­πού της εκ­παί­δευ­σης των ιδρυ­μά­των στο κα­θε­στώς που επι­χει­ρεί­ται να ει­σα­χθεί είναι άδικη” ανα­φέ­ρει νο­μι­κός εξοι­κειω­μέ­νος με το θεσμό. Συ­μπλη­ρώ­νει δε πως η επι­βο­λή ΦΠΑ 23% στην εκ­παί­δευ­ση είναι και αντι­συ­νταγ­μα­τι­κή αφού τα ιδιω­τι­κά σχο­λεία ασκούν κατά πα­ρα­χώ­ρη­ση κρα­τι­κό λει­τούρ­γη­μα και το άρθρο 16 του Συ­ντάγ­μα­τος σε συν­δυα­σμό με τις ευ­ρω­παϊ­κές οδη­γί­ες κα­θι­στά την επι­βο­λή του φόρου απα­ρά­δε­κτη.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.