Η αποψινή, μετά πέντε έτη, επιστροφή της Ν.Δ. στο ιστορικό κτίριο της Ρηγίλλης και η εν μέσω προεκλογικής περιόδου διήμερη επίσκεψη του κ. Ευ. Μεϊμαράκη στο Στρασβούργο, για συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.-Κ. Γιουνκέρ και τον επικεφαλής του ΕΛΚ, μοιάζουν να αποτυπώνουν το μήνυμα που επιδιώκει να στείλει στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας ο πρόεδρος του κόμματος: την επιστροφή στις πολιτικές ρίζες της κεντροδεξιάς παράταξης και, ταυτόχρονα, την επαναβεβαίωση ότι η Ν.Δ. αποτελεί τον βασικό ευρωπαϊκό πυλώνα του πολιτικού συστήματος της χώρας.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό το «παρών» στην αποψινή εκδήλωση στη Ρηγίλλης, όπου εκτός της ομιλίας του κ. Μεϊμαράκη θα προβληθεί φιλμ με ιστορικές στιγμές του κόμματος, θα δώσουν τόσο ο Αντώνης Σαμαράς, όσο και ο Κώστας Καραμανλής.

Ο κ. Μεϊμαράκης συνεχίζει την εξωστρεφή προεκλογική του εκστρατεία (σήμερα θα παραχωρήσει συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό, ενώ αύριο και μεθαύριο θα περιοδεύσει στην Κρήτη) με βασική επιδίωξη να διασκεδάσει την, εύλογη ίσως, επιφυλακτικότητα των πολιτών να ξαναεμπιστευθούν, μόλις 7 μήνες από την απώλεια της εξουσίας, τη Ν.Δ. «Δεν θα σας πω, δεν θα σας πιέσω να ψηφίσετε τη Ν.Δ., που αυτό θέλω να κάνετε βέβαια», ανέφερε, συνομιλώντας χθες με αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, προσθέτοντας: «Αλλά θα σας πω να προβληματιστείτε πριν πάτε στην κάλπη. Είμαι σίγουρος ότι στις εκλογές του Ιανουαρίου πολλοί, επειδή ήταν αγανακτισμένοι δικαιολογημένα, επειδή ήθελαν να μας τιμωρήσουν πολλές φορές δικαιολογημένα, επειδή ήταν απογοητευμένοι ή πικραμένοι από όσα λάθη ή παραλείψεις μπορεί να κάναμε, ή κάθισαν στην αποχή ή ψήφισαν άλλα κόμματα. Και μέσα σε έξι μήνες είδατε πόσο πολύ πίσω πήγαμε. Μέσα σε έξι μήνες χρεωθήκαμε 90 δισ. Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, δεν μπορεί να έχουμε αυτή την πολυτέλεια, να μην πάμε να ψηφίσουμε ή να ψηφίσουμε ένα άλλο κόμμα ή να κάνουμε την πλάκα μας».

Με αφετηρία την 6η Σεπτεμβρίου, όταν και θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα της Ν.Δ. (παράλληλα με την παρουσία του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ), ο κ. Μεϊμαράκης θα επιδιώξει αφενός να αναδείξει τις ευθύνες της διακυβέρνησης Τσίπρα, αφετέρου να πείσει ότι η Ν.Δ. μπορεί να αναλάβει εκ νέου τις τύχες της χώρας ως βασικός πυλώνας της επόμενης κυβέρνησης. Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσονται και οι συναντήσεις που θα έχει στις 8 και 9/9 στο Στρασβούργο ο κ. Μεϊμαράκης με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζοζέφ Ντολ και τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ. Η επιστροφή Μεϊμαράκη στα πάτρια εδάφη θα συνδυαστεί με τη «γαλάζια παρουσία» στη ΔΕΘ, κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν θα περιοριστεί μόνον σε μία ομιλία προς τους παραγωγικούς φορείς, αλλά θα παραχωρήσει και συνέντευξη Τύπου, κάτι που τα τελευταία χρόνια η «γαλάζια» ηγεσία απέφευγε.

Ως προς τα ψηφοδέλτια, στενοί συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη επιβεβαιώνουν ότι είναι έτοιμα σε ποσοστό 95%, ωστόσο η δέσμευση του προέδρου του κόμματος ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στις εκλόγιμες θέσεις περιορίζει, εκ των πραγμάτων, την αγωνία. Ωστόσο, η συζήτηση για την προμετωπίδα του Επικρατείας, καθώς και το ενδεχόμενο αυτό να συμβολίσει το «ευρωπαϊκό μέτωπο» (στα δημοσιογραφικά γραφεία διακινούνταν πληροφορίες για επαφές με τους κ. Ν. Αλιβιζάτο και Αλ. Παπαδόπουλο, οι οποίοι πάντως σε επικοινωνία της «Κ» διέψευδαν τα σχετικά σενάρια δηλώνοντας ότι δεν τους ενδιαφέρει μία τέτοια προοπτική), παραμένει ανοιχτή. Και αφορά, κυρίως, την τελική απόφαση του κ. Μεϊμαράκη να αλλάξει τους συσχετισμούς ή όχι.

Καθημερινή

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ