ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Internet από αέρος θα προσφέρει το Facebook

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Facebook

Το Facebook κατα­σκεύ­ασε και ετοι­μά­ζε­ται να δοκι­μά­σει σε πραγ­μα­τι­κές συν­θή­κες ένα τερά­στιο αυτό­νομο αερο­πλάνο (drone), το οποίο θα πετά σε απο­μο­νω­μένα μέρη της Γης και θα παρέχει στους κατοί­κους δυνα­τό­τητα σύν­δε­σης στο Δια­δί­κτυο.

H επι­δί­ωξη

Το μεγα­λύ­τερο κοι­νω­νικό δίκτυο έχει πλέον αγγίξει τους 1,5 δισε­κα­τομ­μύ­ρια ενερ­γούς χρήστες, αλλά έχει φιλό­δοξα σχέδια να επε­κτεί­νει περαι­τέρω την «πελα­τεία» του στις πιο απο­μο­νω­μέ­νες περιο­χές του πλανήτη, όπου ζει περίπου το ένα δέκατο του παγκό­σμιου πλη­θυ­σμού και είναι δύσκολη ή μη οικο­νο­μικά βιώσιμη η κατα­σκευή επί­γειων δικτυα­κών υπο­δο­μών (οπτικών ινών κ.α.).

Το μη επαν­δρω­μένο drone, με την ονο­μα­σία Aquila, που έχει άνοιγμα φτερών 42 μέτρων, όσο ένα αερο­πλάνο Μπόινγκ 737, θα πετά σε ύψος 20 έως 30 χιλο­μέ­τρων, πάνω από τους αερο­δια­δρό­μους των κανο­νι­κών αερο­πλά­νων, αλλά και πάνω από τις καται­γί­δες. Θα μπορεί να μένει στον αέρα, χωρίς ανε­φο­δια­σμό, για 90 συνε­χό­με­νες ημέρες.

Η πρό­σβαση

Το αερο­πλάνο θα δίνει στους επί­γειους χρήστες τη δυνα­τό­τητα να έχουν Ίντερ­νετ με την πολύ υψηλή ταχύ­τητα των 10 Gigabit το δευ­τε­ρό­λε­πτο, χάρη σε μια ειδική νέα τεχνο­λο­γία οπτικού λέιζερ, που θα μετα­φέ­ρει τα δεδο­μένα από τον ουρανό στο έδαφος και αντί­στροφα.

Κάθε drone θα δια­γρά­φει στον αέρα έναν κύκλο δια­μέ­τρου τριών χιλο­μέ­τρων και εκτι­μά­ται ότι θα παρέχει δια­δι­κτυακή πρό­σβαση στο έδαφος σε μια περιοχή ακτίνας περίπου 50 χιλιο­μέ­τρων. Τα αερο­σκάφη -που δεν προ­ρί­ζο­νται προς πώληση, αλλά για ιδία χρήση μόνο του Facebook- θα μετα­δί­δουν επίσης σήματα μεταξύ τους. Προ­γραμ­μα­τί­ζε­ται να χρη­σι­μο­ποι­η­θούν εκα­το­ντά­δες τέτοια drones, τα οποία θα συνερ­γά­ζο­νται με δορυ­φό­ρους του Facebook, που θα βρί­σκο­νται σε ακόμη μεγα­λύ­τερο υψό­με­τρο.

Το αερο­σκά­φος κινεί­ται με την ηλιακή ενέρ­γεια, ζυγίζει περίπου 400 κιλά, ενώ σχε­διά­σθηκε και κατα­σκευά­σθηκε εντός 14 μηνών στη Βρε­τα­νία από την ειδική αερο­δια­στη­μική ομάδα Ascenta του Facebook. H πρώτη πιλο­τική πτήση του θα γίνει στις ΗΠΑ σύντομα. Σε παρό­μοια κατεύ­θυνση κινεί­ται και η Google, η οποία πει­ρα­μα­τί­ζε­ται επίσης με drones, δορυ­φό­ρους και μπα­λό­νια σε μεγάλο υψό­με­τρο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.