Τοπικές Ειδήσεις

Έκκληση του Βασ. Υψηλάντη για τον εμβολιασμό στα Δωδεκάνησα στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής

Ο Κοσμήτορας της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλειος Νικόλαος Α. Υψηλάντης με ομιλία του στην ολομέλειας της Βουλής τόνισε ότι το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2021 – 2022 αποτυπώνει μια νέα ελπιδοφόρα εποχή για τη χώρα μας μέσω ρεαλιστικών στόχων. Από την ύφεση μας οδηγεί στην ισχυρή βιώσιμη ανάπτυξη που θα βασίζεται στην πράσινη μετάβαση, στο ψηφιακό μετασχηματισμό, στη θωράκιση της κοινωνικής συνοχής μέσω της τόνωσης της απασχόλησης και βεβαίως στις ιδιωτικές επενδύσεις.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου διαδέχθηκε στο βήμα τον πρόεδρο του κόμματος «Ελληνική Λύση» κ. Κυριάκο Βελόπουλο και απαντώντας στην επίθεση που εξαπέλυσε προς την κυβέρνηση για το θέμα των εμβολιασμών, αφού έδειξε στην Ολομέλεια το Πιστοποιητικό Εμβολιασμού του, υπογράμμισε ότι: « το βήμα της Βουλής πολλές φορές από βήμα Δημοκρατίας γίνεται βήμα λαϊκισμού» και απεύθυνε έκκληση προς τους πολίτες της Δωδεκανήσου να εμβολιαστούν για να βοηθήσουν τους εαυτούς τους, τα νησιά και τη Χώρα μας.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Βουλευτή Δωδεκανήσου είναι το ακόλουθο:

«Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (2021-2025) υποβάλλεται σε μια στιγμή που η παγκόσμια οικονομία αλλά και η ελληνική συνεχίζουν να δοκιμάζονται από τις αρνητικές επιπτώσεις του κορωνοϊού.

Τα δημοσιονομικά μέτρα που ελήφθησαν από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη καθώς επίσης και τα μέτρα των Ευρωπαϊκών Θεσμών, περιόρισαν σημαντικά τις αρνητικές οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

Μέσα στο πλαίσιο, κατά το τρέχον έτος, δεν συνέτρεξαν οι προβλέψεις του προϋπολογισμού τόσο για τα μακροοικονομικά όσο και για τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Δημιουργείται όμως η πεποίθηση ότι ξεπερνώντας την κατάσταση αυτή, που δημιουργεί η πανδημία, η ελληνική οικονομία μπορεί να μπει στην τροχιά μιας πρωτόγνωρα δυναμικής εποχής.

Και η πεποίθηση αυτή ισχυροποιείται από το γεγονός ότι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με ορθές επιλογές και πολιτικές στον τομέα της υγείας, της οικονομίας, της ψηφιακής διακυβέρνησης, προσέδωσε στην χώρα μια ήπια ισχύ. Και το κυριότερο, δημιουργεί το κατάλληλο πολιτικό περιβάλλον με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς από την εκπαίδευση έως την αγορά εργασίας και το ασφαλιστικό και κερδίζει, με τον τρόπο αυτό η χώρα, την εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών.

Στοχεύοντας στην αναθέρμανση της οικονομίας με ενέργειες ενισχυτικές της επιχειρηματικότητας και αποφυγής ασφυκτικών περιοριστικών μέτρων στην επιχειρηματική πρωτοβουλία. Επιδιώξεις που έχουν να κάνουν με την βελτίωση της καθημερινότητας, συνοδευόμενες με νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα διαλύουν καρκινώματα και θα επιταχύνουν θεσμικές αλλαγές που θα παγιώνουν την θέση της Ελλάδας σε μια Ευρώπη που θέλει και μπορεί να ευημερεί.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η αλλαγή στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάκαμψης θα αποτελέσει σημαντική στροφή στην πραγματική οικονομία, ώστε να υπάρχει ευελιξία στην αντιμετώπιση κρίσεων, καλύτερος συντονισμός των εξελίξεων στην πραγματική οικονομία και θέση των δημοσίων επενδύσεων σε ένα σωστό πλαίσιο προστασίας και ανάπτυξης.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα αποτελέσει ένα μοναδικό εργαλείο που θα μπορέσει όχι μόνον να τονώσει την οικονομία αλλά και να καταστεί το μέσο για μια ισχυρή Ελλάδα τον 21ο αιώνα.

Η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του ελληνικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και λόγω του μεγέθους και του άρτιου σχεδιασμού του δημιουργεί την μεγάλη προσδοκία.

Ποσόν 30,5 δισ ευρώ θα εκταμιευθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και 1,7 δισ ευρώ μέσω της πρωτοβουλίας ReactEU. Από τα 30,5 δισ τα 17,8 δισ ευρώ είναι επιχορηγήσεις και 12,7 δισ δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα, που θα λάβει το κράτος αλλά θα αποπληρώσουν οι ιδιώτες επενδυτές.

Στο Μεσοπρόθεσμο για το 2021, ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται στο 3,6%, ενώ για το 2022, προβλέπεται η αναπτυξιακή έκρηξη της τάξης του 6,2%. Αναμένουμε, κατά μέσο όρο, ανάπτυξη της τάξης του 4%. Αυτό μεταφράζεται σε σωρευτική αύξηση των επενδύσεων κατά 88,4%, των εξαγωγών κατά 43,1%, σε μείωση της ανεργίας κατά 5 μονάδες για το ίδιο χρονικό διάστημα, σε μείωση των κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό το 2022, αλλά και σε ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έως το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Τα φορολογικά έσοδα μετά τη μείωση των ετών 2020 και 2021, λόγω του περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας αλλά και των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αναμένεται να ανακάμψουν το 2022. Οι πρωτογενείς δαπάνες του κράτους μετά τις μεγάλες εκταμιεύσεις του 2020 και 2021 μεγάλων ποσών για τη στήριξη του εισοδήματος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων καθώς βεβαίως και του ΕΣΥ, ομαλοποιείται μετά το 2022.

Σημαντικές είναι οι προβλέψεις για τους τομείς της πρωτοβάθμιας φροντίδα υγείας, της συνταξιοδοτικής δαπάνης, της δαπάνης του ΟΠΕΚΑ για κοινωνικές παροχές όπως είναι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τα

οικογενειακά και αναπηρικά επιδόματα, το στεγαστικό επίδομα, το επίδομα γέννησης και άλλα και τέλος οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα και λοιπές παροχές ασθένειας .

Τέλος οι προβλέψεις για τη χρηματοδότηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Βασικός δημοσιονομικός στόχος, την περίοδο 2021 έως 2025, παραμένει η ταχύτερη απορρόφηση των πόρων που προβλέπονται από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Το μεσοπρόθεσμο, κύριες και κύριοι Βουλευτές, αποτυπώνει μια νέα, ελπιδοφόρα εποχή για τη χώρα μας, μέσω ρεαλιστικών στόχων που από την ύφεση μας οδηγούν στην ισχυρή βιώσιμη σταθερή ανάπτυξη, που θα βασίζεται στην πράσινη μετάβαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στη θωράκιση της κοινωνικής συνοχής μέσω της τόνωσης της απασχόλησης και βεβαίως στις ιδιωτικές επενδύσεις .

Με τις σκέψεις αυτές δηλώνω ότι υπερψηφίζω το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (2021-2025) μαζί με την πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού που αισθάνεται ασφάλεια μακριά από τις καταστάσεις του θλιβερού Ιουλίου του 2015 που δημιούργησαν ο Τσίπρας, ο Βαρουφάκης και ο Καμμένος».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου