Ρεπορτάζ

Εγκρίθηκε μέρος της πίστωσης για εργασίες στο κάστρο Μονολίθου

Εγκρίθηκε έπειτα από αρκετές παρεμβάσεις και πιέσεις των κατοίκων και του τοπικού συμβουλίου, μέρος της πίστωσης που απαιτείται για τις εργασίες που αφορούν στην άρση της επικινδυνότητας του κάστρου Μονολίθου.
Όπως έχει γράψει επανειλημμένως η «δ», μεγάλο μέρος των τειχών του Κάστρου έχει υποχωρήσει, καθιστώντας μάλιστα επικίνδυνη την επίσκεψη αφού ανά πάσα στιγμή υπάρχει κίνδυνος να πέσει κάποιος σε κενό δεκάδων μέτρων.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως το Κάστρο Μονολίθου αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο και όπως λένε οι κάτοικοι της περιοχής, αν συνεχιστεί η περίεργη αυτή παράδοση της κατασκευής «ενθυμίων», τότε πολύ σύντομα η κατάσταση θα καταστεί μη αναστρέψιμη.
Όπως γνωστοποίησε ο κ. Στέλιος Κούτρης, πολιτικός μηχανικός, εκ των πρωτεργατών της προσπάθειας για την διάσωση του Κάστρου, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αρχιτέκτονα της Αρχαιολογίας κ. Ζερλέντη τον ενημέρωσε, ότι εγκρίθηκε μέρος της πίστωσης για τις εργασίες άρσης της επικινδυνότητας του Κάστρου.
«Έτσι ύστερα από επιτόπια επίσκεψη, τη περασμένη εβδομάδα, μαζί με τον Εργοδηγό της Υπηρεσίας προγραμμάτισαν να αρχίσουν τις εργασίες σε 10 με 15 ημέρες. Να σας υπενθυμίσω ότι οι εργασίες που προβλέπονται να γίνουν είναι οι εξής:
1. Τοιχοποιίες όπου είναι δυνατόν
2. Αποκλεισμός επικίνδυνων σημείων με ξύλινο κιγκλίδωμα, όπου δεν είναι δυνατή η κατασκευή τοιχοποιίας
3. Καθαρισμός και διαμόρφωση διαδρόμων – μονοπατιών για την ανετότερη και ασφαλέστερη περιήγηση», αναφέρει σχετικά ο κ. Κούτρης.
Το Κάστρο Μονολίοθου ήταν ένα από τα 4 κύρια κάστρα της Ρόδου την εποχή των Ιπποτών. Είναι χτισμένο σε ένα λόφο από βράχια που υψώνεται πάνω από μια κοιλάδα και δεσπόζει σε όλη την περιοχή κοντά στον Μονόλιθο. Υπήρξε αρχαία φρυκτωρία και βυζαντινό κάστρο που τον καιρό των Ιπποτών είχε παρακμάσει.
Ο Μέγας Μάγιστρος D’Aubusson που έχτισε κάστρα σε όλη τη Ρόδο με σκοπό να ενισχύσει την άμυνα του νησιού και να δώσει οχυρά που θα μπορούν να προφυλάσσονται οι κάτοικοι στις διάφορες επιδρομές και πολιορκίες, έχτισε και το Κάστρο της Μονόλιθου το 1476. Το κάστρο έχει το οικόσημό του στην είσοδο.
Το Κάστρο στον Μονόλιθο λόγω της εξαιρετικά οχυρής του θέσης δεν καταλήφθηκε ποτέ από εχθρούς. Οι Ιωαννίτες Ιππότες αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν κατά την διάρκεια της μεγάλης πολιορκίας του 1522, για να ενισχύσουν την άμυνα της πόλης της Ρόδου.

Εκτός από την εξωτερική τειχοποιία μέσα στο κάστρο σώζονται κάποια ίχνη κτισμάτων και δεξαμενών, ενώ υπάρχει ένα καλοδιατηρημένο εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Παντελεήμονα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου