Ειδήσεις

Παν. Προύτζος: «Η κυβέρνηση επέλεξε την οδό της ρήξης, ενώ πριν λίγο καιρό υπόσχονταν συμφωνία»

Μεγάλα είναι τα προβλήματα που βιώνουν και φέτος οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία της Ρόδου.
Το κλίμα επιβαρύνθηκε περισσότερο εξαιτίας της πολιτικής κατάστασης, αφού το κλείσιμο των τραπεζών δημιούργησε προβλήματα σε αρκετές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, αναφέρθηκε σε συνέντευξή τύπου χθες, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ) κ. Παναγιώτης Προύτζος, συνεπικουρούμενος από τον πρόεδρο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων κ. Θανάση Σταμούλη. Ο κ. Παναγιώτης Προύτζος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο δημοψήφισμα και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως επέλεξε την οδό της ρήξης.
«Πριν ένα μήνα οι ξενοδόχοι μας ζήτησαν να συμμετάσχουμε σε σύσκεψη προκειμένου να διαμορφώσουμε κοινή άποψη για την υπερφορολόγηση με αφορμή τη συμφωνία με τους δανειστές. Δυστυχώς τα πράγματα άλλαξαν και ο πανικός έχει εδραιωθεί στους πολίτες. Η κυβέρνηση επέλεξε το δρόμο της ρήξης, ενώ πριν λίγο καιρό υπόσχονταν συμφωνία. Σε ολομέλεια της ΓΣΕΕ αύριο θα γίνει συζήτηση για το θέμα. Το συνδικαλιστικό κίνημα δεν μπορεί να συνταχθεί με τον τυχοδιωκτικό λαϊκισμό και την καταστροφή της χώρας. Τα ερωτήματα για το δημοψήφισμα οδηγούν σε επικίνδυνες καταστάσεις και σε υπερ- φορολόγηση. Έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ του μνημονίου των δανειστών και στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα αν πούμε «όχι». Υπάρχει και το μνημόνιο της κυβέρνησης που προέβλεπε σκληρά μέτρα που θα προκαλούσαν ύφεση και ανεργία. Ανησυχούμε για τις επιπτώσεις που θα έχει η κατάσταση αυτή στα ξενοδοχεία. Οι τράπεζες έκλεισαν για άγνωστο χρονικό διάστημα. Δεν μπορούμε να διανοηθούμε τι θα γίνει στο μέλλον. Η κατάσταση δημιουργεί ασφυξία και στις επιχειρήσεις που ήταν υγιείς. Η κατάσταση που διαμορφώθηκε μας έδειξε πως όλες οι κυβερνήσεις επέλεξαν τη μέθοδο της υπερφορολόγησης γιατί υπερασπίζονταν προνόμια. Ισοπέδωσαν τον ιδιωτικό τομέα γιατί υπερασπίστηκαν προνόμια. Πέρα από «κροκοδείλια δάκρυα» δεν συγκινούνται με το δράμα του 1.500.000 ανέργων του ιδιωτικού τομέα. Δεν τους ενδιαφέρει για την τύχη των ασφαλιστικών ταμείων», δήλωσε ο κ. Προύτζος που αναφέρθηκε και σε αίτημα του υπουργείου Εργασίας για την μεταφορά αποθεματικών στην Τράπεζα της Ελλάδος.
«Εκβιαστικά ζητούν από το Ταμείο Πρόνοιας του Ιδιωτικού Τομέα όλα τα αποθεματικά. Φοβάμαι πως οι μάσκες έπεσαν. Δεν μπορούμε να διανοηθούμε τι κρύβεται κάτω από την ατζέντα της κυβέρνησης και που θέλει να οδηγήσει την οικονομία και τη χώρα», τόνισε ο κ. Παναγιώτης Προύτζος.
Σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις, ο κ. Προύτζος δήλωσε, πως η κατάσταση γίνεται όλο και πιο βίαιη.
«Περιμέναμε από την κυβέρνηση να επαναρυθμίσει τις εργασιακές σχέσεις με το περίφημο νομοσχέδιο. Δεν ήταν στις προτεραιότητες της. Μάλλον, έχει παραπεμφθεί στις καλένδες αν και ήταν αναγκαίο. Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης εστιάστηκαν στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών. Ο ιδιωτικός τομέας δεν κέρδισε από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Η παραβατικότητα στον κλάδο μας είναι πιο σκληρή και ηχηρή. Στα ξενοδοχεία υπάρχει θέμα με τις αποδοχές που δεν καταβάλλονται. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν τριάντα ημέρες χωρίς ρεπό και λαμβάνουν ψίχουλα για την απασχόλησή τους. Οι μισθοί πρέπει να ανέρχονται στα 1.500 ευρώ. Τώρα στην καλύτερη περίπτωση οι αποδοχές ανέρχονται στα 900 με 1.000 ευρώ. Το ένα τρίτο των αποδοχών παρακρατείται. Χάνονται χρήματα και από τα ασφαλιστικά ταμεία. Υπάρχει πρόβλημα και με τη ψευδο-μαθητεία. Παρά τις διαστάσεις που έχει πάρει το πρόβλημα και φέτος τα ξενοδοχεία γέμισαν με «μαθητές» ηλικίας 40 ετών. Μιλάμε για την απόλυτη εργασιακή ζούγκλα», τόνισε ο κ. Προύτζος.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων τόνισε πως η κατάσταση σε άλλες περιοχές της χώρας είναι πιο άσχημη.
«Στην ηπειρωτική Ελλάδα έχουμε την απόλυτη εργασιακή ζούγκλα. Εκεί υπάρχουν εργαζόμενοι που παίρνουν μεροκάματο δέκα ευρώ. Νεαρές κοπέλες σερβίρουν στις παραλίες με πενιχρά ημερομίσθια που συμπληρώνουν με τα πουρμπουάρ. Σε κάποιες περιπτώσεις τους παρακρατούν και τα τυχερά. Στη Ρόδο κάποια ξενοδοχεία καθυστερούν τις πληρωμές. Από δύο ξενοδόχους έχουμε αδίστακτη συμπεριφορά. Από τη μια μονάδα δεν επαναπροσλήφθησαν οι εργαζόμενοι και από την άλλη δεν καταβάλλονται οι μισθοδοσίες. Σε σχέση με τις Κυκλάδες η κατάσταση στην αγορά εργασίας στη Ρόδο είναι καλύτερη. Στη Μύκονο και τη Σαντορίνη τα πράγματα είναι πολύ άσχημα γιατί δεν υπάρχει σωματείο και δεν εφαρμόζεται η συλλογική σύμβαση», τόνισε ο κ. Προύτζος.
Οι δηλώσεις του κ. Προύτζου για το δημοψήφισμα και την πολιτική που εφαρμόσθηκε από την κυβέρνηση ενόχλησαν τον πρόεδρο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων κ. Θανάση Σταμούλη, που έσπευσε να δηλώσει πως δεν συμφωνεί.
«Δεν θα συμφωνήσω με όλες τις θέσεις του προέδρου. Για την ΕΡΤ αγωνιστήκαμε προκειμένου να επαναλειτουργήσει. Και οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να δουλέψουν. Ο κλάδος μας έχει πολλά προβλήματα. Στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου μας χθες εννέα μέλη τάχθηκαν υπέρ του “όχι” και δύο μέλη του ΠΑΜΕ είπαν όχι και στα δύο ερωτήματα που έχουν τεθεί με το δημοψήφισμα”, δήλωσε ο κ. Σταμούλης και εξέφρασε τη δυσφορία του, γιατί δόθηκε εντολή να σταματήσουν οι έλεγχοι στα ξενοδοχεία μέχρι τις 7 Ιουλίου.
Ο κ. Σταμούλης δήλωσε πως το κλείσιμο των τραπεζών θα δώσει την ευκαιρία στους ξενοδόχους να μην πληρώσουν τους εργαζόμενους. Αναφέρθηκε και στα προβλήματα που υπάρχουν με τους ιδιοκτήτες δύο ξενοδοχειακών μονάδων που λειτουργούν στις Φάνες και στο Θεολόγο.
«Τις επόμενες ημέρες θα κάνουμε κινήσεις για να πιέσουμε ώστε να λάβουν οι εργαζόμενοι τα χρήματά τους. Αφού κάνουν εισπράξεις τα ξενοδοχεία μπορούν να δίνουν και μετρητά στους εργαζόμενους. Η κατάσταση είναι τραγική. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους», τόνισε ο κ. Σταμούλης.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων αναφέρθηκε και στο πρόβλημα με τους αλλοδαπούς μαθητές που έχει πάρει διαστάσεις.
«Υπάρχουν πάνω από 4. 000 “μαϊμού” μαθητές στα ξενοδοχεία. Κάτι συμβαίνει με μια σχολή στις Σέρρες. Πληροφορίες που φθάνουν σε μας εμπλέκουν και ανώτατο στέλεχος του πανεπιστημίου στο θέμα. Πρέπει να σταματήσει η λειτουργία των δουλεμπορικών γραφείων. Μετά το δημοψήφισμα να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Μαζί με τον πρόεδρο του ΕΚΡ έχουμε κάνει τα σχέδιά μας και θα κινηθούμε για να σταματήσουν οι πιέσεις προς τους εργαζόμενους», δήλωσε ο κ. Σταμούλης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Μάνος    01.07.2015 12:15

    Ενώ μέχρι τώρα όλα πήγαιναν καλά! Πλήρωναν στην ώρα τους οι ξενοδόχειοι τους παχυλούς μισθούς, 8/ώρο κανονικό. Αχ βρε Έλληνα……..

Σχολιασμός άρθρου