Ειδήσεις

Offshore: Αντίθετη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η ρύθμιση Παρασκευόπουλου

Σε τείχος ασυμβατότητας με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και  τη Σύμβαση της Ρώμης που ρητά αναφέρουν πως ο ευνοϊκότερος νόμος έχει αναδρομική ισχύ, προσκρούει σύμφωνα με κορυφαίους νομικούς και δικαστές της χώρας,  η νομοτεχνική  ρύθμιση  του Νίκου Παρασκευόπουλου, με την οποία προσπαθεί να μετριάσει τις επιπτώσεις από τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της τροπολογίας με την οποία –όπως καταγγέλεται– αμνηστεύονται πολιτικοί που είχαν offshore ως σήμερα.

Μπροστά στο κύμα των αντιδράσεων για το θέμα της τροπολογίας για τις offshore, η κυβέρνηση έφερε σήμερα τροπολογία καθολικής απαγόρευσης συμμετοχής πολιτικών σε εξωχώριες εταιρίες. Το πρόβλημα όμως είχε ήδη δημιουργηθεί αφού όπως όλος ο νομικός κόσμος ανέφερε “έστω και μια ώρα ισχύος του ευνοϊκότερου νόμου (της τροπολογίας που επέτρεπε τη συμμετοχή πολιτικών σε offshore και καταργείται 3 μέρες μετά με τη σημερινή τροπολογία Παρασκευόπουλου) αμνηστεύει ουσιαστικά όσα πολιτικά πρόσωπα είχαν Offshore από το 2010 έως σήμερα.

Νέο λάθος; 

Για να απαντήσει η κυβέρνηση σε αυτή τη θύελλα αντιδράσεων για την αμνήστευση έσπευσε σήμερα να φέρει επιπλέον ρύθμιση με την οποία, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Παρασκευόπουλος “οι παραβάτες δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση της ενδιάμεσης χρονικά (μεταξύ της ψήφισης της τροπολογίας την Κυριακή και της κατάργησής της σήμερα) ευνοϊκότερης ρύθμισης”.

Δηλαδή δεν θα εφαρμόζεται η διάταξη του άρθρου 2 του Ποινικού Κώδικα που αναφέρει ότι αν υπάρχει ευνοϊκότερη ρύθμιση ανάμεσα στην τέλεση μίας πράξης και τη διεξαγωγή της δίκης, εφαρμόζεται η ευνοϊκότερη διάταξη. Εν ολίγοις δε θα αμνηστεύονται όσοι πολιτικοί είχαν οffshore μέχρι σήμερα.

Χαρακτηριστικά το άρθρο 2  αναφέρει:

“1. Αν από την τέλεση της πράξης έως την αμετάκλητη εκδίκασή της ίσχυσαν δύο ή περισσότεροι νόμοι, εφαρμόζεται αυτός που περιέχει τις ευμενέστερες για τον κατηγορούμενο διατάξεις.

2. Αν μεταγενέστερος νόμος χαρακτήρισε την πράξη όχι αξιόποινη, παύει και η εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε καθώς και τα ποινικά επακόλουθά της”.

Απολύτως αντίθετο 

Σειρά νομικών και δικαστικών πηγών με τις οποίες επικοινώνησε το Capital.gr ανέφεραν πως  “σειρά αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου καθώς και το άρθρο 7 της σύμβασης της Ρώμης αναφέρουν ρητά πως είναι υποχρεωτική η αναδρομικότητα των ευνοϊκότερων νόμων. Συνεπώς είναι υποχρεωμένος ο εθνικός νομοθέτης να ακολουθεί πάντα και απαρέγκλιτα αυτή την γραμμή νομοθέτησης. Χαρακτηριστική είναι η υπόθεση του Ιταλού Skoppola η οποία κρίθηκε αμετακλήτως από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο”.  Επισημαίνουν ακόμα πως ρητά και το Σύνταγμα αναφέρει ότι “αυστηρότερος νόμος ΔΕΝ έχει αναδρομική ισχύ”, συνεπώς εξ αντανακλάσεως και με βάσει τις ερμηνείες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και της  Σύμβαση της Ρώμης ισχύει ευθέως το αντίθετο για την ευνοϊκότερη διάταξη.

Είναι δε ξεκάθαροι πως αυτή η ρύθμιση δεν θα τύχει εφαρμογής στα ελληνικά δικαστήρια γιατί απλώς αυτά καλούνται να  αποφανθούν για την συνταγματικότητα και εφαρμογή.

Άπαντες στο απυρόβλητο μόνο όμως για πλημμέλημα 

Είναι λοιπόν σαφές πως όποιο πολιτικό πρόσωπο κατείχε Offshore μέχρι και την κατάργηση της διάταξης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ που ίσχυσε για 3 μέρες τίθεται στο απυρόβλητο για το αδίκημα που θεσπίστηκε με τον νόμο Καστανίδη  το 2010, το οποίο βέβαια είναι πλημμέλημα ήσσονος ποινικής αλλά βαριάς ηθικής απαξίας. Η εφαρμογή του νόμου έστω και για μια ώρα αμνηστεύει αυτά τα πολιτικά πρόσωπα.  Χαρακτηριστικό άλλο παράδειγμα ολιγοήμερης εφαρμογής νόμου είναι της περίφημης τροπολογίας Αθανασίου με την οποία  καταργήθηκε διάταξη του ποινικού κώδικα (άρθρο 263) σχετικά με αδικήματα καταχρήσεων σε βάρος του Δημοσίου. Τότε η κατάργηση της διάταξης που αποδόθηκε σε παραδρομή, οδήγησε στην απόσυρσή της, αλλά κατηγορούμενοι σε υποθέσεις των εξοπλιστικών ευνοήθηκαν έστω και αν η ρύθμιση τελικά αποσύρθηκε. Ενδεικτικό είναι ότι ακόμα και σήμερα η Δικαιοσύνη προσπαθεί για την εν λόγω ρύθμιση, που ίσχυσε μόνον 33 ημέρες, να βρει λύση –η υπόθεση έχει φθάσει ώς την Ολομέλεια του Α.Π.– προκειμένου να περιοριστούν τα ευνοϊκά για τους παραβάτες αποτελέσματα.

Δικάζονται για όλα τα άλλα 

Η περίφημη κόντρα με τις offshore ξεκίνησε με την περίπτωση του πρώην υπουργού της ΝΔ, Γιώργου Βουλγαράκη και τη συμμετοχή του τέτοια, με τις γνωστές δηλώσεις περί νόμιμου και ηθικού. Μοναδική περίπτωση τα τελευταία χρόνια που δικάστηκε πολιτικό πρόσωπο για αυτό το αδίκημα(πλημμέλημα) ήταν του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη, ο οποίος όμως αθωώθηκε στο δικαστήριο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι ξεκάθαρο πως τα πολιτικά πρόσωπα αμνηστεύονται για αυτό το πλημμέλημα, αντίθετα δεν αμνηστεύονται φορολογικά και κυρίως ποινικά για αδικήματα που σχετίζονται με τη ροή χρήματος στις offshore. Αν δηλαδή το πολιτικό πρόσωπο “έχει παρκάρει” στην Offshore μαύρο χρήμα, τότε μπορεί να γλιτώνει την μικρή καμπάνα για το πλημμέλημα της συμμετοχής αλλά αντιμετωπίζει πολυετείς καθείρξεις για όλα τα άλλα.

Το πόθεν έσχες 

Σοβαρή νομική απάντηση επιχείρησε να δώσει πάντως στη Βουλή για το θέμα ο αναπληρωτής υπουργός Δημ. Παπαγγελόπουλος, ξεκαθαρίζοντας πως “υπάρχει ποινική κύρωση και μάλιστα σε κακουργηματική μορφή, που προβλέπεται στο άρθρο περί ανακριβούς ή ψευδούς δηλώσεως, είναι το άρθρο 6 του Ν. 3213/2000 όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 227 του Ν. 4281/2014 και όπως αντικαταστάθηκε πρόσφατα με το άρθρο 177 του Ν. 4389/2016”.Κύρωση δηλαδή για αυτούς που κατείχαν και δεν τη δήλωσαν στο πόθεν έσχες, ανεξάρτητα αν είναι ή όχι ποινικό αδίκημα η συμμετοχής τους σε αυτή.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου