Ειδήσεις

Πυρετώδεις ετοιμασίες για τη διεξαγωγή των εκλογών

Πυρετώδεις είναι οι ετοιμασίες και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την διενέργεια των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ευρωεκλογών στις 18 και 25 Μαΐου.

Ειδικά για την μετάδοση των αποτελεσμάτων πραγματοποιήθηκε χθες στην Περιφέρεια τηλεδιάσκεψη με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών.

Τα συνεργεία που έχουν συγκροτηθεί, εργάζονται πυρετωδώς για να συγκεντρωθεί το εκλογικό υλικό και να σταλεί σε όλα τα εκλογικά κέντρα στη Ρόδο και στα υπόλοιπα νησιά του νομού μας.
Στην προετοιμασία που γίνεται αναφέρθηκε χθες η προϊσταμένη των Διοικητικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας κ. Πόπη Διακαντώνη.

«Παραλάβαμε κατόπιν διαγωνισμού τα αναγκαία υλικά για τη διενέργεια των εκλογών. Θα τοποθετηθούν στους σάκους και θα σταλούν στα νησιά», δήλωσε η κ. Πόπη Διακαντώνη και πρόσθεσε πως δεν έχουν παραληφθεί όλες οι κάλπες.

«Δεν έχουμε παραλάβει όμως τις κάλπες που έχουμε ζητήσει. Είμαστε σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών. Ο σχετικός διαγωνισμός διενεργήθηκε την περασμένη Παρασκευή», δήλωσε η κ. Διακαντώνη και πρόσθεσε πως θα χρειαστούν περισσότερες κάλπες αφού θα υπάρξει δεύτερος γύρος στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σε ερώτηση σχετικά με τον αριθμό των εκλογικών τμημάτων η κ. Διακαντώνη δήλωσε:
«Παραλάβαμε το cd που περιέχει στοιχεία από τους αναθεωρημένους εκλογικούς καταλόγους. Βάσει αυτών των στοιχείων προχωρήσαμε σε συντμήσεις τμημάτων ειδικά σε νησιά. Στα Δωδεκάνησα θα υπάρχουν 376 εκλογικά τμήματα».

Για τις ειδικές κατηγορίες ψηφοφόρων η κ. Διακαντώνη δήλωσε πως υπάρχουν ξεχωριστοί εκλογικοί κατάλογοι που έχουν ήδη παραληφθεί.
«Αυτοί οι εκλογικοί κατάλογοι θα σταλούν στα ειδικά εκλογικά τμήματα. Έχουν ήδη καθοριστεί και τα ωράρια λειτουργίας των υπηρεσιών μας προκειμένου να προωθηθεί έγκαιρα το εκλογικό υλικό στα νησιά», δήλωσε η κ. Διακαντώνη.

Σε ερώτηση για την μετάδοση των αποτελεσμάτων των εκλογών η προϊσταμένη των Διοικητικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, δήλωσε:
«Πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών. Συμμετείχαν και υπάλληλοι από άλλες Περιφέρειες της χώρας. Συζητήσαμε για τον τρόπο αποστολής των αποτελεσμάτων στο υπουργείο Εσωτερικών».
Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο που εστάλη και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σήμερα 1 Μαΐου λήγει η προθεσμία των εννέα ημερών για τη δήλωση του ονόματος και των εμβλημάτων των κομμάτων που θα λάβουν μέρος στις ευρωεκλογές.

Την Παρασκευή 2 Μαΐου λήγει η προθεσμία των 10 ημερών μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τον καθορισμό από τους αντιπεριφερειάρχες των εκλογικών τμημάτων.
Την Παρασκευή λήγει η προθεσμία και για την αποστολή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου των πινάκων με τα ονόματα των δικαστικών λειτουργών και των δικαστικών αντιπροσώπων που θα συνδράμουν τη διενέργεια των εκλογών.

Στις 7 Μαΐου λήγει η προθεσμία για την κλήρωση των μελών των εφορευτικών επιτροπών και των αναπληρωτών αυτών.
Την ίδια ημέρα λήγει η προθεσμία των 10 ημερών πριν από την ψηφοφορία, για την τροποποίηση από τον Υπουργό Εσωτερικών των, περί καθορισμού των εκλογικών τμημάτων και καταστημάτων ψηφοφορίας, αποφάσεων των αντιπεριφερειαρχών περιφερειακής ενότητας έδρας νομών και την αποστολή προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου πίνακα των συσταθέντων στο Κράτος εκλογικών τμημάτων (άρθρο 5 παρ. 3 του ν.4255/2014 σε συνδυασμό με το άρθρο 55 παρ. 3 του π.δ. 26/2012 ).

Στις 10 Μαΐου λήγει η προθεσμία υποβολής παραιτήσεων αυτών που έχουν κώλυμα εκλογιμότητας, που είναι μέχρι και την προηγούμενη από την ανακήρυξη των συνδυασμών των υποψηφίων, ημέρα (άρθρο 2 παρ. 2 του ν.4255/2014, σε συνδυασμό με το άρθρο 30 παρ. 1 του π.δ.26/2012).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου