Ειδήσεις

Έτοιμοι οι ξενοδόχοι να δεχθούν τουρίστες με ασφάλεια

Άπαντες, φορείς και τουρίστες ανυπομονούν να ξεκινήσουν οι θερινές δραστηριότητες. Την ίδια ώρα η ΕΕ χορεύει σε ρυθμό τανγκό. Δυο βήματα εμπρός και ένα πίσω. Για να καταστεί η Ελλάδα COVID-Free προορισμός απαιτείται η συναίνεση σε ένα πλαίσιο κανόνων και η συνεργασία διαφόρων φορέων, για την επίτευξή του. Πρωταρχικό μέλημα είναι να λειτουργήσουμε με ασφάλεια επισημαίνει η Χριστίνα Τετράδη αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού επιμελητηρίου Ελλάδας. Κάθε προσπάθεια ακόμη και το “All Inclusive”, που γνωστοποιήθηκε με τους Ολλανδούς, είναι θετική τόνισε η κ. Τετράδη, η οποία ανέφερε ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα τηρούνται από πέρυσι.

Εν τω μεταξύ διεξάγονται διμερείς συζητήσεις με Ισραήλ, Βρετανία, Ην. Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία, για την προοπτική ανοίγματος της τουριστικής τους αγοράς. Καταβάλλεται προσπάθεια να ανοίξει ο τουρισμός πιλοτικά ακόμα και εντός του Απριλίου, αλλά ο κλάδος δεν μπορεί να λειτουργήσει εάν είναι κλειστά η εστίαση και το λιανεμπόριο.

Η χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία της Ισπανίας Volotea, προχωρά  στο άνοιγμα μιας νέας  πτήσεως από την Θεσσαλονίκη προς την Ζάκυνθο τον Ιούνιο. Το νέο δρομολόγιο, θα ξεκινήσει στις 3 Ιουνίου και θα εκτελείται κάθε Τρίτη και Πέμπτη.

Οι έρευνες για τους προτιμητέους ταξιδιωτικούς προορισμούς μοιάζουν με σχέδια επί χάρτου. Ο γερμανικός ταξιδιωτικός οργανισμός IPK International κατέγραψε πτώση στα αεροπορικά τουριστικά ταξίδια 74% παγκοσμίως το 2020. Τα επαγγελματικά μειώθηκαν κατά 67%, ενώ άλλα ιδιωτικά ταξίδια κατά 62%. Είναι σημαντικό ότι το 90% εκείνων που επιθυμούν να ταξιδέψουν επιθυμούν να εμβολιαστούν. Ο IPK διαπίστωσε προ εβδομάδας ότι οι Ευρωπαίοι προτιμούν προορισμούς εντός Ευρώπης, επιλέγοντας  πρώτα την Ισπανία, μετά την Ιταλία, την Γερμανία και την Γαλλία. Από την πλευρά τους Αμερικανοί και Ασιάτες, επιλέγουν ταξίδια στις δικές τους ηπείρους. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν το Royal Elcano Institute και ο ισπανικός τουριστικός οργανισμός Turespaña για λογαριασμό του Συνδέσμου Ελληνικών  Τουριστικών Επιχειρήσεων, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των Ευρωπαίων για το επόμενο ταξίδι τους και την πέμπτη μεταξύ μη Ευρωπαίων. Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ προκαταβολές για το 2021παρουσιάζουν μείωση κατά 83,3%.

Μόνη σταθερά μέχρι στιγμής, παραμένει η Γαλλία. Η Air France ανακοίνωσε επιπλέον δρομολόγια προς την Ελλάδα λόγω της μεγάλης ζήτησης. Εκτός από τις προγραμματισμένες καθημερινές πτήσεις από Παρίσι προς Αθήνα, ο γαλλικός αερομεταφορέας θα πετάει από το αεροδρόμιο Charles de Gaulle προς Θεσσαλονίκη, Μύκονο, Σαντορίνη, Κέρκυρα, Ρόδο και Ηράκλειο Κρήτης (καθημερινά από 17 Απριλίου έως  30 Οκτωβρίου).

Έρευνα της Deloitte με τίτλο “Hotel Industry Sentiment Survey – March 2021″, σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας θα διαρκέσουν  περισσότερο από ότι αναμενόταν αρχικά. Το 90% των συμμετεχόντων στην έρευνα θεωρεί ότι η επιστροφή στα προ COVID-19 επίπεδα δεν θα επέλθει πριν το 2023, ενώ το 38% αναμένει ανάκαμψη από το 2024 και έπειτα.

Όσο υψηλότερα τίθεται ο πήχης των προσδοκιών για επιστροφή έστω και σε μερική κανονικότητα τόσο πιο δύσκολη θα είναι η προσγείωση σε μια διαφορετική πραγματικότητα. Τα δεδομένα της πανδημίας και της επίδρασης των εμβολιασμών στην μεταδοτικότητα του ιού, δεν προδιαθέτουν για αισιόδοξα σενάρια. Το μέλλον θα δείξει αν η δυνατότητα ορισμένων τουριστικών προορισμών να δέχονται επισκέπτες από χώρες όπως το Ην. Βασίλειο λειτούργησε χωρίς παράπλευρες απώλειες.

Πηγή: ertnews.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου