Ειδήσεις

ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός ψηφοδελτίων ο Πολάκης

Το εκτελεστικό γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισε ομόφωνα την παραπομπή του Παύλου Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος, προτείνοντας παράλληλα να μην συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια των επόμενων εκλογών.

Μετά από πολύωρη κοινή συνεδρίαση, με την συμμετοχή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα, το Εκτελεστικό Γραφείο και η Επιτροπή Πολιτικού Σχεδιασμού του κόμματος αποφάσισαν ομόφωνα «να εισηγηθούν στην Πολιτική Γραμματεία τη μη συμμετοχή του συντρόφου Παύλου Πολάκη στα ψηφοδέλτια του κόμματος ενόψει της επόμενης κρίσιμης αναμέτρησης».

Ο κ. Πολάκης παραπέμπεται, επίσης, στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος.

Το Εκτελεστικό Γραφείο συνεδρίασε στον απόηχο της ανάρτησης Πολάκη στα social media και της θύελλας των αντιδράσεων που προκλήθηκαν. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «το Εκτελεστικό Γραφείο ομοφώνως εισηγείται στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, που θα συνεδριάσει μεθαύριο Πέμπτη, τη μη συμμετοχή του συντρόφου Παύλου Πολάκη στα ψηφοδέλτια κόμματος ενόψει της επόμενης κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης».

Η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάσει την προσεχή Πέμπτη – εκεί δεν αποκλείεται να λάβει μέρος κι ο ίδιος ο κ. Πολάκης, καθώς συμμετέχει σε αυτό το όργανο. Η Επιτροπή Δεοντολογίας αναμένεται να συνεδριάσει την Παρασκευή.

ΣΥΡΙΖΑ: Επιβεβλημένη η απόφαση Τσίπρα
«Η απόφαση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να παραπεμφθεί ο σύντροφος Παύλος Πολάκης, μετά την κρίση που προκάλεσαν οι πρόσφατες αναρτήσεις του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην Επιτροπή Δεοντολογίας ήταν ορθή και επιβεβλημένη. Θα κριθεί από αυτή, με ηρεμία, ψυχραιμία και δικαιοσύνη, όπως αρμόζει σε ένα δημοκρατικό κόμμα, που διέπεται από κανόνες και αρχές.

Προτεραιότητα όλων των στελεχών του κόμματος πριν τη κρίσιμη μάχη, είναι να προστατεύσουμε το κόμμα από τη τοξικότητα και τη διαστρέβλωση του αντιπάλου.

Προτεραιότητα όλων των στελεχών του κόμματος είναι η μάχη και η νίκη στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Η νίκη όμως απαιτεί από όλους όσους δίνουμε τη μάχη στην πρώτη γραμμή, πολιτική εμπιστοσύνη και ενότητα. Απαιτεί καθαρές διατυπώσεις και καθαρές θέσεις. Τις συλλογικές θέσεις. Απαιτεί να βάζουμε το εμείς πάνω από το εγώ. Και απαιτεί να μη δίνουμε τις κρίσιμες ώρες δικαιώματα στον αντίπαλο.

Στη συλλογική μας λειτουργία δεν νοούνται τελεσίγραφα. Δε νοείται η αμφισβήτηση της συλλογικής μας θέλησης να συγκρουστούμε με τους παρακρατικούς μηχανισμούς και την πολιτική λεηλασίας της κοινωνίας που εφαρμόζει το καθεστώς Μητσοτάκη.

Σε αυτό το πλαίσιο το Εκτελεστικό Γραφείο ομοφώνως εισηγείται στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, που θα συνεδριάσει μεθαύριο Πέμπτη, τη μη συμμετοχή του συντρόφου Παύλου Πολάκη στα ψηφοδέλτια κόμματος ενόψει της επόμενης κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης. Υπογραμμίζουμε τέλος ότι συλλογικά θα σταθούμε απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια εισαγγελικής παρέμβασης και ποινικοποίησης των πολιτικών απόψεων, όσο και αν διαφωνεί κανείς μαζί τους».

Νωρίτερα, σε μία πρώτη δημόσια αναφορά του στο θέμα, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «Έχω ευθύνη να προστατεύσω το κόμμα μου, εγώ αποφάσισα την παραπομπή του».

Το χρονικό: Η ανάρτηση, οι αντιδράσεις και η εισαγγελική παρέμβαση
Στην επίμαχη ανάρτησή του, ο Παύλος Πολάκης έθετε στο στόχαστρο συγκεκριμένους δικαστές, τραπεζίτες, δημοσιογράφους, αλλά και τον επικεφαλής της Αρχής Δημοσίων Εσόδων, σχολιάζοντας «αν δεν καθαρίσουμε από αυτούς δεν θα είναι αλλιώς την άλλη φορά».

Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είχαν ζητήσει τη διαγραφή Πολάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το Γραφείο Τύπου της Κουμουνδούρου ανακοίνωσε την απομάκρυνση Πολάκη από τη θέση του Τομεάρχη Διαφάνειας και την παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος.

Οι αναρτήσεις Πολάκη προκάλεσαν την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών. Μεταξύ άλλων στοχοποιήθηκαν ανώτατοι δικαστικοί που μετείχαν στη σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου που καταδίκασε τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά.

Πέραν των ανώτατων δικαστικών, υπήρξαν αναφορές και σε δικαστικούς του άλλου Ειδικού Δικαστηρίου, όπου δικάζεται ο πρώην υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ενώ στην ανάρτησή του ο βουλευτής Χανίων αναφερόταν ονομαστικά σε δημοσιογράφους και άλλους παράγοντες του δημοσίου βίου.

Η παρέμβαση έγινε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας, Αντώνη Ελευθεριάνο, ο οποίος έδωσε εντολή στην προϊσταμένη της Ποινικής Δίωξης Ελένη Τριανταφύλλου για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για δύο τουλάχιστον αδικήματα, αυτό της διέγερσης πολιτών στη διάπραξη εγκλημάτων και της βίας κατά δικαστικών λειτουργών.

Τσίπρας για Πολάκη: Έχω ευθύνη να προστατεύσω τον ΣΥΡΙΖΑ
Ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε στην πρώτη του δήλωση μετά την ανάρτηση του Παύλου Πολάκη και την αναταραχή που προκλήθηκε εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ.

«Παραπέμπεται στην επιτροπή δεοντολογίας γιατί ανήρτησε κάποιες προγραμματικές θέσεις εν μέσω προεκλογικής περιόδου που απέχουν από τις συλλογικά επεξεργασμένες δικές μας θέσεις για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του κράτους, τα προβλήματα με τη λειτουργία των θεσμών» συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας σε ερώτηση για τον Παύλο Πολάκη κατά τη διάρκεια τοποθέτησής του σε συνέδριο για την Υγεία.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν θα έρθει στην διακυβέρνηση του τόπου ούτε για να γκρεμίσει, ούτε για να εκδικηθεί. Θα έρθει για να δημιουργήσει, για να χτίσει δομές εμπιστοσύνης, αξιοκρατίας, λογοδοσίας. Είναι κοινή διαπίστωση ότι αυτή η κυβέρνηση έχει καταρρακώσει το κράτους δικαίου στη χώρα. Έχει χειραγωγήσει την δικαιοσύνη. Έχει δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο στον χώρο της ενημέρωσης», σημείωσε και συνέχισε:

«Αυτό δεν αντιμετωπίζεται με προγραφές ούτε με λιγότερη ελευθερία λόγου και έκφρασης των δημοσιογράφων. Το αντίθετο, αντιμετωπίζει με θεσμικές παρεμβάσεις που θα δίνουν την δυνατότητα στον κάθε Σρόιτερ να ασκεί όση κριτική θέλει στον εκάστοτε πρωθυπουργό χωρίς να μην σκέφτεται τι θα πει ο κάθε ο ιδιοκτήτης του καναλιού που εργάζεται».

Όπως είπε, «όταν έχουμε μία κυβέρνηση που δεν έχει αφήσει τίποτα όρθιο, το να γίνεται αυτή η στιγμή η συζήτηση με ευθύνη Πολάκη, για μία ανάρτηση που έκανε ο Πολάκης, αυτό δεν θα το επιτρέψω. Έχω ευθύνη να προστατεύσω και το κόμμα μου και την παράταξή μου αλλά κυρίως να προχωρήσω μπροστά για τη νίκη στις εκλογές. Αυτή είναι η δική μου ευθύνη».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «ο κύριος Μητσοτάκης ήταν αυτός που από το βήμα της Βουλής αναφέρθηκε σε δημοσιογράφους ως συμμορίτες. Δεν είδα την ίδια αντίδραση. Ο κ. Γεωργιάδης είχε αναφερθεί στην κυρία Τουλουπάκη λέγοντας ότι θα την γδάρω και θα την βάλω φυλακή. Δεν είδα να υπάρχει καμία αντίδραση από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και ούτε να κινείται προκαταρκτική έρευνα για τις δηλώσεις της. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα ευαίσθητο σε αυτά τα ζητήματα, δημοκρατικό, ένα κόμμα που θα λύσει τα όποια προβλήματα παραφωνίας στη δημόσια έκφραση μέσα από τις δημοκρατικές του διαδικασίες. Θέλω να επιμείνω ότι ο η θέση και στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή που εκπέμπεται από τις συλλογικές μας διεργασίες.

Πηγή: Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου