Ειδήσεις

Δ. Γάκης: Η προστασία του φυσικού πλούτου και η αγροτική οικονομία είναι έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες με την ανάπτυξη της Ρόδου

Δώσαμε λύση ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – απαιτούμε την εφαρμογή της

Με έκπληξη διαβάζω την προσπάθεια που καταβάλει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λιβανός, απαντώντας στο βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Υψηλάντη, να καλύψει τις ευθύνες και την ανικανότητα του υπουργείου του για την μη ικανοποίηση της αποζημίωσης των αγροτών της Νότιας Ρόδου εξαιτίας των ζημιών που προκαλούν τα ελάφια dama-dama στις καλλιέργειες.

Πρόκειται για μια πρόχειρη, ατεκμηρίωτη και παραπλανητική απάντηση.

Είναι πρόχειρη, γιατί ακόμα και ο νόμος που επικαλείται στην εισαγωγή της απάντησης του και βάσει του οποίου ισχυρίζεται ότι οι ζημιές που προξενούνται στις καλλιέργειες από τα ελάφια dama-dama δεν καλύπτονται ασφαλιστικά, δεν είναι ο ν.3877/2020 αλλά ο ν.3877/2010.

Ατεκμηρίωτη, γιατί χρησιμοποιεί παλιότερη έκδοση του νόμου ν.3877/2010 και όχι την ισχύουσα, τη σωστή για την περίπτωση των αποζημιώσεων των αγροτών της Ρόδου, όπως αυτός τροποποιήθηκε μετά την τροπολογία μας που ψηφίστηκε με το ν.4424/2016 τον οποίο και επισυνάπτω:

https://www.kodiko.gr/nomothesia/document/240759/nomos-4424-2016

http://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/kthn_egkatastaseis/n4424_270916.pdf

Παραπλανητικός, γιατί με αοριστολογίες και υπεκφυγές επιχειρεί να αποποιηθεί τις ευθύνες του υπουργείου του για την μη εφαρμογή του ισχύοντος νόμου και να εμφανιστεί αργότερα ότι εκείνο είναι αυτό που επέλυσε το πρόβλημα και να καρπωθεί πολιτικά οφέλη…

Με πρωτοφανή λαθροχειρία της νομοθεσίας, παραβλέποντας την ψήφιση της τροπολογίας που συμπληρώνει το άρθρο 5 του ν.877/2010:

«Στην παρ. 1 του άρθρου 5 του ν.3877/2010 (Α’ 160) «Aσφαλιζόμενοι φυσικοί κίνδυνοι, παθήσεις, και ασθένειες», μετά την περίπτωση ιβ’, προστίθεται περίπτωση ιγ’, ως εξής:

«ιγ) ζημιές που προκαλούνται από άγρια ελάφια (Dama dama) στη φυτική παραγωγή της νήσου Ρόδου.»

Ψεύδεται λοιπόν σκοπίμως ότι δεν υπάρχει νομική κάλυψη για την αποζημίωση των ζημιών που προκαλούν τα ελάφια Dama-dama στην φυτική παραγωγή της νήσου Ρόδου.

Εκείνο που είναι απαραίτητο να γίνει είναι να ολοκληρωθεί, αν δεν έχει ήδη ολοκληρωθεί, είναι η αναλογιστική μελέτη που ξεκίνησε επί κυβέρνησης μας και να τροποποιηθεί το άρθρο 2 παράγραφος β του κανονισμού ασφάλισης φυτικής παραγωγής του ΕΛ.Γ.Α. με κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Είναι φανερό ότι οι στόχοι και οι επιδιώξεις του ΥΠ.Α.Α.Τ. και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι να αποποιηθούν των ευθυνών τους, να ρίξουν «στάχτη στα μάτια» των αγροτών και να εμφανιστούν σαν σωτήρες ενός προβλήματος που νομοθετικά είναι λυμένο.

Επισημαίνω στους τοπικούς φορείς και οργανισμούς, Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, δήμο Ρόδου, προέδρους κοινοτήτων της Ρόδου, επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς αγροτικούς φορείς αλλά κυρίως στους ίδιους τους αγρότες, ότι ο στόχος της μάχης είναι ξεκάθαρος και διακριτός.

Τα παιχνίδια τακτικισμού και οι προπαγάνδα που διάφοροι πολιτικοί παράγοντες παίζουν πάνω στις πλάτες των αγροτών δεν θα μείνουν αναπάντητα. Δεν μπορούν να ισχυρίζονται ότι «το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εξετάζει την ένταξη στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ καταστροφών σε αγροκαλλιέργειας από ελάφια …. με την κυοφορούμενη αλλαγή του θεσμικού πλαισίου» … !!!

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου