Ειδήσεις

Εγινε ο απολογισμός έργου της δημοτικής αρχής Ρόδου – Απείχε από το “σόου” η αντιπολίτευση

Με την απουσία σύσσωμης της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου, την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου, η ειδική τακτική συνεδρίαση του σώματος για τον απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής αρχής.
Η απολογιστική συνεδρίαση διήρκεσε 6 ολόκληρες ώρες και από τις  παρατάξεις της μειοψηφίας δεν παραβρέθηκαν ούτε οι επικεφαλής, ούτε κανένας από τους δημοτικούς συμβούλους!
Το παρών έδωσαν, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, οι βουλευτές Δωδεκανήσου του Σύριζα κ.κ. Νεκτάριος Σαντορινιός και Δημήτρης Γάκης, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Σάββας Χατζησάββας, εκπρόσωποι Συλλόγων, οι αντιδήμαρχοι, στελέχη της δημοτικής αρχής, πρόεδροι των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων, υπηρεσιακοί παράγοντες και άλλοι.
Ο δήμαρχος Ρόδου, κ. Φώτης Χατζηδιάκος δεν έκρυψε την ενόχλησή του και σε μια αποστροφή του λόγου του, σχολίασε την απουσία της μειοψηφίας: «Στo δημοτικό συμβούλιο πραγματώνεται η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας και μέσα από αυτό εκφράζονται δημοκρατικά οι πολίτες με βάση την αντιπροσώπευσή τους για όλα όσα μας αφορούν, για το κοινό καλό. Λυπούμαι για την σύσσωμη απουσία της μειοψηφίας» ενώ και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Ευάγγελος Μανδρακός το σχολίασε αρνητικά, εκφράζοντας δυσαρέσκεια.
Η ΟΜΙΛΙΑ ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΥ
Στην τοποθέτησή του ο κ. Χατζηδιάκος ξεκίνησε αρχικά με τα οικονομικά του Δήμου Ρόδου στο πρώτο 18μηνο της θητείας της δημοτικής αρχής, με αιχμή του δόρατος τα μειωμένα έσοδα:
«Η άλλοτε ισχυρή τοπική μας οικονομία, αλλά και ο Δήμος μας, δέχθηκαν πολλαπλές πιέσεις, που είχαν σχέση και με τις πολιτικές, που θεσμοθετήθηκαν και εφαρμόστηκαν από κυβερνητικής πλευράς και έχουν να κάνουν με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α., με την τραπεζική αργία (capital controls), με τις περικοπές των τακτικών επιχορηγήσεων των Δήμων κατά 65%, με την κατάργηση του ΔΗΦΟΔΩ, αλλά και με την εξάντληση της φοροδοτικής δυνατότητας του Έλληνα πολίτη». Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του για τα οικονομικά του Δήμου, όταν τόνισε, πως «κινούνται πλέον σε στέρεες βάσεις με γερά θεμέλια για τον επόμενο χρόνο, εστιάζοντας και στην είσπραξη οφειλών προηγουμένων ετών…»
Επίσης, αναφέρθηκε στον τουρισμό και στον ΠΡΟΤΟΥΡ για τον οποίο είπε ότι παρά τα προβλήματα στην χρηματοδότησή του, συνεχίζεται η προβολή του νησιού στο εξωτερικό με συμμετοχή στις κύριες τουριστικές εκθέσεις. Αναφερόμενος στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου, τόνισε: «Ενδεικτικά αναφέρω το ΝΕΩΡΙΟ, τη Λιμενική Ζώνη, το Καρνάγιο, τα χωριά, τη Μεσαιωνική Πόλη. Από την πρώτη στιγμή στοχεύσαμε στην αξιοποίηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του Δήμου, Καρνάγιο, Ήχος και Φως, ΑΚΤΑΙΟΝ, και ακολουθούν οι διακηρύξεις για το Ιαλύσιον, το Συσσίτιο και την τοποθέτηση νέων στεγάστρων στις στάσεις λεωφορείων. Εξαντλούμε κάθε δυνατότητα εξεύρεσης Ευρωπαϊκών Πόρων με την ένταξη έργων και δράσεων στο Ε.Σ.Π.Α. και διασυνοριακά προγράμματα. Σε αγαστή συνεργασία με την Π.Ν.Α.Ι. ετοιμάσαμε μελέτες, υπογράφουμε και υπογράψαμε νέες προγραμματικές και διαβαθμιδικές συμβάσεις για την βελτίωση σχολικών κτηρίων, αθλητικών εγκαταστάσεων, λιμενικών έργων και δράσεων (υδατοδρόμια)».
Ο δήμαρχος Ρόδου έκανε εκτενή αναφορά στους τομείς καθαριότητας, πολιτισμού, παιδείας, αθλητισμού, πρωτογενούς τομέα και κοινωνικής πολιτικής και υπογράμμισε την συνδρομή της δημοτικής αρχής στο μείζον ζήτημα του προσφυγικού: «Με άμεσα αντανακλαστικά αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε καθημερινά το μεγαλύτερο πρόβλημα της προσφυγικής μεταναστευτικής κρίσης, που προβληματίζει τα νησιά μας, την χώρα μας και ολόκληρη την Ευρώπη. Μαζί με εθελοντές, επιχειρηματίες, ξενοδόχους και απλούς συμπολίτες μας, περιθάλψαμε και συνεχίζουμε να αγκαλιάζουμε τους πρόσφυγες, που αποβιβάζονται στη Ρόδο και στα γύρω μικρά νησιά, παρέχοντας τους στέγη, ένδυση, διατροφή, ιατρική περίθαλψη. Για να προστατεύσουμε την τουριστική εικόνα και ανάπτυξη του νησιού, στοχευμένα καταφέραμε να βγάλουμε τη Ρόδο από τον χάρτη των ονοματισμένων Δήμων υποδοχής προσφύγων, χωρίς να υστερήσουμε στον τομέα της ανθρώπινης αλληλεγγύης, χωρίς καμία κρατική βοήθεια».
Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση που έκανε ο δήμαρχος, όταν κλείνοντας την ομιλία του, είπε: «Βεβαίως όλα όσα προανέφερα, δεν αρκούν. Πολλά ακόμη θα γίνουν και θα βελτιωθούν. Ίσως κάποια να μην έγιναν τέλεια και αλάνθαστα. Η προσπάθεια μας όμως θα συνεχιστεί και το έργο μας θα ολοκληρωθεί στα επόμενα χρόνια της αυτοδιοικητικής μας θητείας. Προσωπικά, αναλαμβάνω την ευθύνη για ό,τι δεν έγινε, για τις όποιες παραλείψεις και αστοχίες μας, τις οποίες θα επιδιώξουμε να αποκαταστήσουμε στα επόμενα χρόνια της θητείας μας».
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ
Μετά τον απολογισμό του, ο κ. Χατζηδιάκος, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έγινε, σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα για την προετοιμασία της διεκδίκησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021 κάνοντας ειδική μνεία στη συντονίστρια του γραφείου, επίτιμη πρόξενο της Γαλλίας, κ. Αλίκη Μοσχή. Στη συνεδρίαση προβλήθηκε και το βίντεο από την στιγμή της ανακήρυξης των τριών υποψήφιων πόλεων. Μάλιστα, απένειμε ειδικό τιμητικό δώρο στην κ. Μοσχή, στον αντιδήμαρχο κ. Τέρη Χατζηιωάννου και στα μέλη της ομάδας που παρευρίσκονταν στη συνεδρίαση. Όπως είπε ο κ. Χατζηιωάννου, «ήταν μια Ιερά Εξέταση, ήταν συγκλονιστική, ήταν η δυσκολότερη στιγμή της ζωής μας»!

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΣ
Αρωγός στο πλάι του Δήμου Ρόδου δήλωσε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, που υπογράμμισε μεταξύ άλλων:
«Το κυρίαρχο στοιχείο είναι ότι πρέπει να βρούμε όλα όσα μας ενώνουν και να δουλέψουμε με τρόπο που να συνθέτει. Από την πλευρά μας προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις που περιγράφονται στο νομικό πλαίσιο απέναντι στους Δήμους. Αυτό που κάνουμε είναι πολύ πέρα και μακριά από τις θεσμικές αρμοδιότητες μας. Στο Δήμο Ρόδου καταφέραμε να ανταποκριθούμε στην πληθώρα των θεμάτων που μας ζητήθηκε. Θα δουλέψουμε μαζί και μέχρι το 2019, θα έχουμε μπροστά μας πολλές προκλήσεις αφού η χώρα μας βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο». Ο κ. Χατζημάρκος έκανε αναφορά και στα προβλήματα χρηματοδότησης αφού έχουμε βγει ως Περιφέρεια από τον Στόχο-2 και έκανε αναφορά στη στάση της Ευρώπης απέναντι στην χώρα μας.
Τοποθετήσεις έκαναν και οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Γάκης και Σαντορινιός, που δήλωσαν ότι θα σταθούν στο πλάι της δημοτικής αρχής για ό,τι χρειαστεί. Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις με προβολή σλάιντς από τον απολογισμό έργου των αντιδημάρχων για τους τομείς: Διοίκησης και Υπηρεσίας προς τον Πολίτη, Καθαριότητας, Περιβάλλοντος κ Πρασίνου, Έργων Υποδομής και Ποιότητας Ζωής, Τουρισμού, Ανάπτυξης, Πολιτισμού, Μεσαιωνικής Πόλης, Προγραμματισμού, Παιδείας, Πολιτικής Προστασίας, καθώς και των Νομικών Προσώπων του Δήμου Ρόδου: ΔΟΠ, ΑΜΚΕ, ΔΟΠΑΡ, ΡΟΔΑ, ΔΕΥΑΡ, ΔΕΡΜΑΕ και Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου.
Όλες οι παρουσιάσεις περιορίστηκαν στις τυπικές αναφορές για την διαχείριση και τρόπο λειτουργίας τους όλη αυτή την περίοδο της θητείας της δημοτικής αρχής, καθώς και της πορείας των χρηματοδοτήσεων για τις δράσεις χωρίς να κάνουν εκτενείς ενημερώσεις για μελλοντικούς σχεδιασμούς – λόγω του περιορισμένου χρόνου που υπήρχε.

ΑΠΟΧΗ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ
Από τον απολογισμό του δημάρχου απουσίαζε ολόκληρη η μειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, θεωρώντας ότι ο κ. Χατζηδιάκος έκανε απλώς «σόου», ενώ τον κατηγόρησαν για αντιδημοκρατική συμπεριφορά.

Ο Χ. ΧΑΤΖΗΕΥΘΥΜΙΟΥ
Ο κ. Χατζής Χατζηευθυμίου προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:
«Όταν κανείς πιστεύει στη Δημοκρατία και στην εφαρμογή της το αποδεικνύει καθημερινά με τις πράξεις του.
Ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φ. Χατζηδιάκος αναφέρεται σε κάθε ευκαιρία στα δημοκρατικά του “πιστεύω”, τα οποία δυστυχώς δεν φροντίζει να αποδεικνύει και στην πράξη και με τις ενέργειές του.
Η δημοκρατική λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου απαιτεί την εφαρμογή κανόνων σύμφωνα με τους οποίους η μειοψηφία έχει όχι μόνον το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να ελέγχει τις πράξεις της δημοτικής αρχής αλλά και να καταθέτει προτάσεις για θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία
Η Κυριακή 28/02/2016 ορίσθηκε από τον κ. δήμαρχο ως ημέρα συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου με μοναδικό θέμα τον απολογισμό του έργου της δημοτικής αρχής .
Είναι μια υποχρέωση της δημοτικής αρχής σύμφωνα με τον κώδικα, η οποία θα έπρεπε να υλοποιηθεί τον Ιούνιο του 2015 αλλά αυτό δεν έχει σημασία
Σημασία έχει ο τρόπος σκέψης του κ. δημάρχου και οι ενέργειές του οι οποίες αποδεικνύουν την καθεστωτική νοοτροπία η οποία τον διακατέχει και την οποία με τις πράξεις του προβάλλει  .
Έτσι και το Σάββατο, 27/02/2016, με e mail που μας έστειλε με την ευκαιρία της απο  λογιστικής συνεδρίασης της δημοτικής αρχής, αναδεικνύει την καθεστωτική του νοοτροπία, αλλά αποδεικνύει και το πώς αντιλαμβάνεται τη δημοκρατία  αλλά και πως την εφαρμόζει στην πράξη στη λειτουργία του δημοτικού Συμβουλίου .
Ο κ. δήμαρχος θεωρεί ότι η μειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου δεν δικαιούται να εκφράσει άποψη ούτε να κρίνει το έργο της δημοτικής αρχής. Για το λόγο αυτό μας απέκλεισε το δικαίωμα του λόγου και της κρίσης των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής .
Είναι εύκολο να επικαλείται κανείς τη δημοκρατία. Είναι αλήθεια ότι η εφαρμογή της στην πράξη είναι δύσκολη και αν δεν την πιστεύεις στ’ αλήθεια σε εκθέτει
Για την αλήθεια των ανωτέρω επισυνάπτω το σχετικό e mail με το οποίο ουσιαστικά μας απαγορεύει το δικαίωμα που ο ροδιακός λαός μας έδωσε με τη ψήφο του, να ελέγχουμε τις πράξεις της δημοτικής αρχής .
Ελπίζω να γίνεται κατανοητός ο λόγος της απουσίας της παράταξής μας (ΡΟ.ΔΗ.) από την αυριανή συνεδρίαση. Αρνούμαστε τον ρόλο του χειροκροτητή
Ο κ. δήμαρχος οφείλει μια συγγνώμη όχι σ’ εμάς αλλά στους πολίτες της Ρόδου οι οποίοι με τη ψήφο τους μας έταξαν σε θέση ευθύνης για τον έλεγχο των πράξεων του κ. δημάρχου και της δημοτικής αρχής στο σύνολό της.
Τα προσωπεία έπεσαν. Αυτός είναι ο δημοκράτης (;) δήμαρχος της Ρόδου.
Δοξάστε τον .

Χατζής Ν. Χατζηευθυμίου
Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης
ΡΟΔΙΑΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ (ΡΟ.ΔΗ.)».

Ο Γ. ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ
Ο κ. Γ. Υψηλάντης προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:
«Η ειδική τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με θέμα των απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής αρχής, αποτελεί θεσμοθετημένη διαδικασία η οποία εκ των πραγμάτων μπορεί να έχει ουσιαστικό περιεχόμενο, στο βαθμό που διασφαλίζεται σ’ αυτήν ο συνεκτικός, ουσιαστικός και κυρίως δημοκρατικός διάλογος.
Όταν υποβαθμίζεται τεχνηέντως σε μονοπαραταξιακό μονόλογο (απεριορίστου μάλιστα χρόνου) με την αντιπολίτευση που εκπροσωπεί το 60% του Ροδιακού Λαού αποκλεισμένη και από το δικαίωμα λόγου, τότε δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια παραταξιακή φιέστα.
Στη φιέστα αυτή, η ΡΟΠΟΑΝ δεν θα μετέχει. Διάλογο με τον καθένα μπορούμε να κάνουμε και τον κάνουμε με τον πιο δημιουργικό μάλιστα τρόπο. Χειροκροτητές σε φιέστες, δεν είμαστε και δεν θα γίνουμε. Ας συνεορτάσουν κι ας αλληλοχειροκροτηθούν οι συνάδελφοι της πλειοψηφίας μεταξύ τους, δεδομένου ότι διανύουν και τη σχετική «εξεταστική περίοδο».
Την πορεία έργου και ημερών της δημοτικής αρχής, έτσι και αλλιώς την παρακολουθούμε, την κρίνουμε και την αξιολογούμε καθημερινά. Το ίδιο κάνουν οι δημότες και οι φορείς του νησιού μας. Μακάρι το αποτέλεσμα να είχε θετικό πρόσημο κι ας γίνονταν και φιέστες. Δυστυχώς μας μένουν μόνο οι φιέστες! Έργο, γιοκ! Εκτός αν η δημοτική αρχή, θεωρεί έργο την παροχή -πλημμελή μάλιστα- των αυτονόητων και την εκχώρηση της όποιας δραστηριότητας στον ιδιωτικό τομέα παράλληλα με την πλήρη απαξίωση και αδρανοποίηση της δημοτικής μηχανής.
Τα προβλήματα του Δήμου Ρόδου, λιμνάζουν και επιδεινώνονται, οι οργανωμένοι φορείς της κοινωνίας αγωνιούν για το αύριο της Ρόδου κι αυτοί περί άλλα τυρβάζουν!».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου