Ειδήσεις

Εφιάλτης στον δρόμο… της συμφωνίας, χαμός στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Στην οδό της επίσημης διαφοροποίησης έχει εισέλθει η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, με την Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη να ετοιμάζεται να καταθέσει τροπολογία που θα καταγράψει τη διαφωνία της με τη συμφωνία με τους «θεσμούς» και τον Γιάννη Δραγασάκη να εξαπολύσει «προληπτική επίθεση», μιλώντας για «βαρονίες», τις οποίες το κόμμα δεν κατάφερε να ξεπεράσει, οδηγώντας το να ομοιάζει με «ομοσπονδία». Το εσωτερικό πρόβλημα είναι εμφανές, όπως καταγράφεται στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ καμία πλευρά πλέον δεν καταβάλει προσπάθεια να το συγκαλύψει…

Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνονται, από το μεσημέρι, έντονες «αψιμαχίες» για τη συμφωνία με τους δανειστές, με κορυφαία στελέχη να αποστασιοποιούνται από τις επιλογές της ηγεσίας. Τροπολογία επί της πολιτικής απόφασης φέρεται έτοιμη να καταθέσει η Αριστερή Πλατφόρμα, για να καταγράψει και επίσημα τη διαφοροποίησή της.

Από τις ομιλίες, εκτός αυτής του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ξεχωρίζει αυτή του Γιάννη Μηλιού, του Αλέκου Καλύβη, του Αντώνη Νταβανέλου και άλλων, ενώ γενικότερα, η συνεδρίαση διεξήχθη σε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα.

Από την πλευρά της κυβέρνησης o Ευκλείδης Τσακαλώτος, προσπάθησε να εξηγήσει τα της συμφωνίας τονίζοντας: «Πιστεύω ότι η συμφωνία έχει πολλές ασάφειες. Να σας πω ποια κυρίαρχη δύναμη επέμενε για σαφήνειες; Αυτή ήταν η Γερμανία… Σε όσους θεωρούν ότι η ασάφεια είναι πρόβλημα προσέξτε και τη σαφήνεια… Υπάρχουν και σαφήνειες που δεν βοηθάνε. Για τις ιδιωτικοποιήσεις η σαφήνεια δεν μας βοηθάει…

»Η ασάφεια για τις εργασιακές σχέσεις μας βοηθάει. Η ασάφεια για το πόσο έτοιμοι είναι οι εταίροι μας να μιλήσουν για το χρέος επίσης δεν μας βοηθάει. Μας δυσκολεύει όμως και ο ίδιος μας ο εαυτός… Η συμφωνία εξαρτάται από εμάς».

Σύμφωνα με την Ημερησία, αίσθηση προκάλεσαν τα όσα είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης: «Εξετάσαμε ακόμα και το σενάριο της τελικής σύγκρουσης, αλλά δεν το επιλέξαμε. Αποδεχτήκαμε αυτή τη συμφωνία γιατί θεωρήσαμε ότι μας δίνει χρόνο αλλά και εργαλεία για να προχωρήσουμε. Δεν προλαβαίναμε να κάνουμε κάτι άλλο».

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε όμως και η ατάκα του για τον ΣΥΡΙΖΑ που αποδεικνύει το εσωκομματικό πρόβλημα: «Αυτό που θέλαμε να πετύχουμε, ένα κόμμα χωρίς βαρονίες, δεν το πετύχαμε, γι’ αυτό και πρέπει να το ξαναδούμε. Θυμίζουμε ακόμα ομοσπονδία».

Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε: «Είναι θετικό ότι η βουλή δεν θα κυρώσει τη χρονική επέκταση μίας δανειακής σύμβασης, που ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και έχει νέο-αποικιακά χαρακτηριστικά. Η συμφωνία με τη λίστα των κατευθύνσεων που συνομολογήθηκε από την κυβέρνηση με τους θεσμούς, εμπεριέχει κρίσιμες ασάφειες, ενώ παρουσιάζει και προβλήματα.

»Ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τη συμφωνία αυτή χρειάζεται το επόμενο διάστημα να κινηθεί με κεντρικό στόχο να εφαρμόσει με συνέπεια τις προγραμματικές του δεσμεύσεις και τις προγραμματικές δηλώσεις. Αυτή είναι η πρόκληση με την οποία είμαστε αντιμέτωποι και από την οποία θα κριθούμε».

«Δώστε μια ευκαιρία στην κυβέρνηση», κάλεσε την Κ.Ε. ο υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς. «Θα γράψει η ιστορία ότι ο κόσμος που δεν έδωσε μια ευκαιρία στην κυβέρνηση είναι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Παραχωρούμε έδαφος για να κερδίσουμε χρόνο. Οι νίκες συνοδεύονται πάντα με συμβιβασμούς», είπε.

Άλλος ένας διαφωνών, ο Αντώνης Νταβανέλος τόνισε: «Τον Ιούνιο θα πρέπει να έχουμε τη δημόσια εντολή να επιτύχουμε την ανατροπή αυτού που αναγκαστήκαμε να αποδεχθούμε προχθές. Αλλιώς η προοπτική είναι η ανατροπή της κυβέρνησης»!

Ο Νίκος Χουντής προσπάθησε να βρει έναν τομέα που θα ενώσει όλες τις πτέρυγες: «Να συγκροτήσουμε επιτροπή για το λογιστικό έλεγχο του χρέους και να κάνουμε μια συγκροτημένη πολιτική διεκδίκησης γι’ αυτό. Δεν είναι ώρα για να καταμερίσουμε ευθύνες ή να δούμε ποιος δικαιώνεται και ποιος όχι. Το μεγάλο πρόβλημα, η κρίσιμη διαπραγμάτευση είναι μπροστά μας».

Για να ακολουθήσει ο Νίκος Παππάς που έδωσε έμφαση στις δημοσκοπήσεις που μιλούν για αύξηση της αποδοχής του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τα ποσοστά που έλαβε στις εκλογές, λέγοντας, ότι «η αποδοχή στην τακτική της κυβέρνησης είναι σχεδόν πάνδημη. Οι κριτικές καλοδεχούμενες, αλλά δυστυχώς αναντίστοιχες με το λαϊκό αίσθημα».

Διαμαρτυρόμενος εμφανίστηκε και ο Γιάνης Μηλιός, με αφορμή τον τρόπο υποδοχής του άρθρου του στο διαδίκτυο: «Αυτό που είναι έξω από την κουλτούρα μας είναι η ανθρωποφαγία, οι επιδόσεις στα παραπολιτικά σχόλια, οι δήθεν διαρροές, οι κινήσεις εντυπωσιασμού κενές περιεχομένου. Όλα αυτά που η ιστορία έχει αποδείξει ότι έχουν κοντά ποδάρια», τόνισε.

«Είναι ετεροβαρής η συμφωνία και θα πρέπει να αντικρούσουμε τα αρνητικά σημεία στην πράξη. Με την εφαρμογή του προγράμματος να προετοιμάσουμε τον λαό για τη μεγάλη σύγκρουση του Ιουνίου», είπε ο Αλέκος Καλύβης.

Άλλα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας κατά τις ομιλίες τους, έθεσαν την ανάγκη ύπαρξης ενός εναλλακτικού σχεδίου για τη χώρα, το οποίο θα μπορεί να απειλεί θεμελιώδη συμφέροντα των πιστώσεων και των κυρίαρχων κύκλων της ευρωζώνης. Ζήτησαν επίσης σε κάθε περίπτωση πριν τη λήψη των αποφάσεων να συγκαλούνται τα συλλογικά όργανα του κόμματος, πράγμα που διασφαλίζει τις καλύτερες δυνατές συνθέσεις και αποτελέσματα.

mignatiou.com

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου