Τοπικές Ειδήσεις

Γ. Χατζημάρκος: «Να μάθουν όλοι να κάνουν τα έργα σωστά»

Ο μόνος που εξαιρείται από τους κανόνες είναι ο ελληνικός στρατός • Αναλυτικό ρεπορτάζ της «δ» από την συνεδρίαση

Συνεδρίασε χτες, για δεύτερη ημέρα και δια ζώσης το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου στο περιφερειακό μέγαρο, στην Ρόδο.
Εισηγούμενος το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης:
«Προϋποθέσεις για την έκδοση Αδειών Τομής και Διέλευσης υπόγειων δικτύων στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (Άρθρο 8 Παρ.9 του Παραρτήματος Χ του Ν.4070/12 – Πάροχοι τηλεπικοινωνίας/Άρθρο 47 Παρ.3 α του Ν.2696/99 – Γενική αναφορά/Τεχνική Προδιαγραφή Τ.Π. 1501-05-03- 11-04:2009-Ασφαλτικές στρώσεις κλειστού τύπου)», ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος υπογράμμισε αναλυτικά τα εξής:
«Το πρώτο θέμα είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς. Έχει να κάνει με τις παρεμβάσεις που γίνονται στο οδικό δίκτυο από διάφορους φορείς, και όχι μόνον από εμάς. Κατά 99% των περιπτώσεων, το κλείσιμο των δρόμων είναι τραγικό. Πάντως, την αμέσως επόμενη μέρα. φταίνε οι διαχειριστές. Ο νόμος λέει ότι αυτός που κάνει την παρέμβαση είναι υποχρεωμένος να κάνει και την αντικατάσταση. Φταίμε κι εμείς, πρωτίστως, διότι εμείς ήμασταν (και το λέω αυτό και για τον εαυτό μου) γιατί επιτρέπαμε με την ανοχή μας στους φορείς να κάνουν ό,τι θέλουν στο οδικό δίκτυο», ανέφερε χαρακτηριστικά φέρνοντας διάφορα παραδείγματα σε νησιά της περιοχής ευθύνης της ΠΝΑι.


Και συμπλήρωσε:
«Το επαρχιακό οδικό δίκτυο, ήταν και θα συνεχίσει να είναι η εύκολη λύση για όλους. Από τώρα και πέρα όμως, θα αλλάξει η δική μας στάση και η ανοχή μας. Περάσαμε τα χρόνια της αθωότητας όταν υπήρχαν λεφτά και βεβαίως, οι εργολάβοι έχουν αλλάξει στάση. Σε όλα τα νησιά της ΠΝΑι έχουμε έργα –είτε σε εξέλιξη, είτε σε δημοπρατήσεις, είτε σε διαγωνισμούς κ.λπ.
Από εδώ και στο εξής, η νομοθεσία θα εφαρμοστεί. Είναι όμως και ανήθικο όταν ενώ υπάρχει προϋπολογισμός, μας ζητούν να φτιάξουμε κι άλλα επιπλέον έργα με χρήματα που πρέπει να βρούμε εμείς…» -ξεκαθαρίζοντας πως από εδώ και στο εξής, θα μπαίνουν όλοι στο δίκτυο εφόσον υπολογιστεί το κόστος και καταβληθεί ισόποση εγγυητική για την αποκατάσταση του οδοστρώματος. Όποιος δεν το κάνει, θα εκπίπτει η εγγυητική του ανάλογα με το κόστος που προβλέπει η νομοθεσία και δεν θα εγκαθίσταται. «ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΩΣΤΑ!!!», τόνισε ο περιφερειάρχης.
Ο μόνος που εξαιρείται από αυτούς τους κανόνες, θα είναι ο Ελληνικός Στρατός, επειδή υπάρχουν ειδικοί λόγοι.
Στην τοποθέτησή του, ο κ. Νίκος Λυμπερόπουλος, διευθυντής Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου, προέβη σε διευκρινίσεις σχετικά με τα έργα που εκτελούνται (και θα εκτελεστούν) και τις νέες οδηγίες αλλά και αυστηρούς κανόνες που θα τεθούν από την ΠΝΑι αφού είναι πολύ δύσκολο και κοστοβόρο να αποκαθίστανται οι βλάβες που προκαλούνται –και τα συμπαρομαρτούντα. «Όλα αυτά πρέπει να γίνουν και να τηρηθούν για να μπορέσουμε να έχουμε ένα πιο ασφαλές ειδικό δίκτυο» -ανέφερε.
Ο εκπρόσωπος της παράταξης του κ. Μαν. Γλυνού κ. Τζ. Μακρυωνίτης, τόνισε πως το μεγάλο πρόβλημα είναι η υποστελέχωση των δήμων με συνέπεια να μην μπορεί να προχωρήσει τίποτε με σημείο αιχμής τα έργα υποδομής. «Πρέπει να διεκδικούμε την πραγματική αποκέντρωση στην αυτοδιοίκηση», είπε μεταξύ άλλων.
Στο θέμα συμφώνησε εν μέρει και η κα Μαρία Χατζηγιάννη η οποία επέστησε την προσοχή επίσης στην υποστελέχωση των υπηρεσιών.
«Θετικά βλέπουμε την συγκεκριμένη εισήγηση» ανέφερε και ο κ. Χ. Κόκκινος θέτοντας ως βασική παράμετρο την καλή συνεργασία με τους φορείς και κυρίως τους δήμους επί του θέματος.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Ν. Αττιτής που επίσης συμφώνησε με την πρόταση καθώς και άλλοι περιφερειακοί σύμβουλοι.
Το θέμα εγκρίθηκε ομοφώνως, γεγονός που ανέδειξε το πρόβλημα στο σύνολό του σε όλα τα νησιά –παρά το γεγονός πως η ΠΝΑι δεν έχει πολλές αρμοδιότητες επί του θέματος, αλλά όπως τονίστηκε αναλαμβάνει τις ευθύνες για να μπει ‘τάξη στην αταξία’.
Το Τhe Rhodes Co_Lab και η Κ2
*Πολύς λόγος έγινε στο 8ο θέμα για την Έγκριση σύναψης και Σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Κ2 α.ε. για το έργο: Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη στη νήσο Ρόδο στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας «Τhe Rhodes Co_Lab».
Μιλώντας ο περιφερειάρχης, υπογράμμισε τα εξής:
«Πρόκειται για ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο.
Δούλεψε ο οργανισμός για λογαριασμό μας, κάνοντας την διαβούλευση με όλους τους φορείς που θα παρουσιαστεί σε λίγες μέρες. Έχει ήδη ξεκινήσει η υλοποίησή του. Μέχρι το Μάρτιο θα έχουμε δημοπρατήσει μια δράση για τα βιο-απόβλητα –αυτό εντάσσεται και μέσα στον στόχο του Co-Lab. Οι οργανισμοί που συμμετείχαν ήταν η ΠΝΑι, ΔΡ, Κ2, TUI & TUI Care Foundation που κάνει μελέτες περιβαλλοντικές. Ο καθένας συμμετέχει στο πλάνο αυτό της πενταετίας με το στελεχιακό του δυναμικό και η ΠΝΑι θα στηρίξει την Κ2».
Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, η Λαϊκή Συσπείρωση ψήφισε ΚΑΤΑ, η παράταξη του κ. Γλυνού, ο κ. Χ. Κόκκινος και ο κ. Αττιτής ΛΕΥΚΟ και όλοι οι ανεξάρτητοι, ψήφισαν ΥΠΕΡ. Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
Δίδοντας διευκρινίσεις ο εντεταλμένος κ. Κώστας Χρυσοχοΐδης σχετικά με τον ρόλο της Κ2 και του Co-Lab, είπε τα εξής:
«Πρέπει να βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους. Η ανάπτυξη δεν είναι μονοσήμαντη. Οι κάτοικοι καρπώνονται από την ανάπτυξη αυτή. Ξεκινούν αυτά από την Ρόδο και προωθούνται στα άλλα νησιά. Αυτό που πάμε να κάνουμε με την TUI και με τον Δήμο Ρόδου είναι ένα think tank καινοτόμο και θα συμμετέχει στην αειφορία. Το ΛΕΥΚΟ και το ΠΑΡΩΝ δεν αρμόζει στους προοδευτικούς ανθρώπους…».
«Λυπάμαι γι’ αυτά που άκουσα σήμερα εδώ… Αυτό είναι ‘Do or Die’ και πρέπει να το κάνεις, να προσαρμοστείς στα νέα δεδομένα. Δεν αποφασίζει κανένας μας. Αποφασίζει ο ‘βασιλιάς’ που είναι ο καταναλωτής. 107 σύλλογοι οργανώσεις, φορείς κ.λπ. συμμετέχουν σε αυτά όλοι. Δεν γίνεται τίποτε για έναν ή μόνον για ένα νησί. Θα συμμετέχουν όλα τα (μικρά) νησιά της χώρας. Το Rhodes Co-Lab είναι μοναδικό και δεν χρειάστηκε να κάνουμε πολλά για να πείσουμε τον πρωθυπουργό», απάντησε ο περιφερειάρχης, εξηγώντας πως αυτά που κατάφερε η ΠΝΑι με την Κ2 και με την TUI είναι εξαιρετικά μεγάλα και δεν πρέπει να περιορίζονται σε μεμψιμοιρίες αφού παραμένουν καινοτόμες συμφωνίες και κυρίως σε διεθνές επίπεδο.


ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΡΟΔΟΥ
Εισηγούμενη το θέμα για το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου:
-Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου για το έργο «Ενοικίαση ψύκτη και κατασκευή υποδομών» στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου η κα Χ. Γιασιράνη, Αντιπεριφερειάρχης Υγείας – Πρόνοιας, Κοινωνικής Μέριμνας και Κοινωνικών Παντοπωλείων Δωδεκανήσου, είπε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η ΠΝΑι στηρίζει το ΓΝ Ρόδου καθώς και τα άλλα νοσοκομεία στα νησιά μας. Ερχόμαστε σήμερα, με τις 250.000 να ενισχύσουμε με δύο ψυκτικές μονάδες το Νοσοκομείο για την καλύτερη υποστήριξη ενόψει του καλοκαιριού (και να προλάβουμε δυσάρεστα γεγονότα όπως είδαμε πέρσι). Αυτό έρχεται να γίνει υποστηρικτικά προς το ΓΝ Ρόδου αφού η ΠΝΑι τα μελετά και τα εντάσσει σε ενεργειακά προγράμματα.
Στην τοποθέτησή του ο διοικητής του ΓΝ Ρόδου κ. Σ. Τσαντής ο οποίος ήταν παρών, τόνισε τα εξής:
«Όταν ήρθα βρήκα ένα νοσοκομείο χωρίς ψυκτικούς πύργους ενώ η μοναδική εταιρεία είχε αφαιρέσει τις μονάδες λόγω οικονομικών διαφορών. Καταφέραμε και φέραμε την εταιρεία.
Θεωρούμε εκ των ων ουκ άνευ να βρεθεί λύση. Πρέπει να τα ενοικιάσουμε προσωρινά. Θα είναι 4 μικρές και 2 μεγάλες μονάδες. Ο δικός μας πρ/μός δεν μας επιτρέπει να το κάνουμε αφού θα χρειαστεί να πάμε μέχρι τον Ιούνιο γι’ αυτό και ζητήσαμε την ευγενική βοήθεια της ΠΝΑι. Έχουμε πάρει διαβεβαίωση να μην γίνουν ενστάσεις για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις. Αν αγοράζαμε νέους πύργους, θα θέλαμε 1,5 εκ. ευρώ για τον κάθε πύργο γι’ αυτό και επιλέξαμε να ενοικιάσουμε».
Το θέμα εγκρίθηκε ΟΜΟΦΩΝΩΣ καθώς όλες οι παρατάξεις συμφώνησαν να στηριχτεί το ΓΝ Ρόδου.
Το 2ο θέμα που αφορούσε επίσης στο ΓΝ Ρόδου: Ακύρωση της υπ’ αριθμ. 422/20222 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής και Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου «ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ» για το έργο «Αναβάθμιση εγκαταστάσεων των μονάδων τεχνητού νεφρού και περιτοναϊκής κάθαρσης του Γ.Ν. Ρόδου» που εισηγήθηκε και πάλι η κα Γιασιράνη, τονίζοντας ότι η ΠΝΑι στηρίζει το ΓΝ Ρόδου με όλες τις δυνάμεις της.
Μιλώντας ο διοικητής κ. Τσαντής ανέφερε τα εξής: «Ό,τι έχει καταφέρει το ΓΝ Ρόδου το έχει καταφέρει με το υφιστάμενο προσωπικό. Άρα καλά πάμε. Για το θέμα του τεχνητού νεφρού, είχαμε κολλήσει στην Αποκεντρωμένη ενώ ήμασταν έτοιμοι. Πάντως θα το υλοποιήσουμε εντός του χρονοδιαγράμματος», είπε ο κ. Τσαντής.
Μιλώντας ο περιφερειάρχης, εξήρε την λειτουργία του διοικητή και τόνισε πως ‘δεν έχει αλλάξει η συμπεριφορά και η στάση της ΠΝΑι απέναντι στο Νοσοκομείο.
«Ένα ακτινοθεραπευτικό κέντρο είναι ένα μικρό νοσοκομείο από μόνο του. Δεν ξέρω πόσο εύκολα μπορείς να αποτιμήσεις την δυσκολία ενός ασθενούς να μείνει ή να φύγει. Η κοινωνική βιωσιμότητα θα είναι πολύ καλύτερα εάν υπάρχει. Προς το παρόν, μας καλύπτει η Αθήνα και το Παγνή (Ηράκλειο). Η σχέση κόστους – οφέλους δεν μπορεί να αποτιμηθεί. Είναι κοινωνικό το ζήτημα…», τόνισε ο διοικητής.
Το θέμα εγκρίθηκε ΟΜΟΦΩΝΩΣ αφού λες οι παρατάξεις ψήφισαν ΥΠΕΡ.
ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΟΙ ΤΟΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΑΛΗΝΟΣ
Η ‘Έγκριση Οικονομικού Απολογισμού 2022 και Οικονομικού Προϋπολογισμού 2023 της ΑΜΚΕ «ΓΑΛΗΝΟΣ», έγινε σημείο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην εισηγήτρια κα Ευρυδίκη Νάκη, πρόεδρο ΑΜΚΕ «ΓΑΛΗΝΟΣ» και τον σύμβουλο κ. Εμμανουήλ Σαρικά, ο οποίος διερωτήθη για ποιον λόγο δεν έγιναν περισσότερες επισκέψεις και γιατί δεν ανεβαίνουν οι αμοιβές των γιατρών. Η κα Νάκη του απάντησε σε πολύ αυστηρό τόνο υπενθυμίζοντάς του, πως είναι και ο ίδιος μέλος του δ.σ. της ‘ΓΑΛΗΝΟΣ’ και γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει.
Στην συζήτηση που ακολούθησε, τα ‘αίματα…. άναψαν’ κυριολεκτικά, με τον Γιώργο Χατζημάρκο να παρεμβαίνει λέγοντας «Δεν θα κάνετε το περιφερειακό συμβούλιο … ‘υπόνομο’ και δεν θα βγάλετε εδώ μέσα τα απωθημένα σας. Να τελειώνει το παραμύθι!».
Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με πολλές αντιρρήσεις από μερίδα των συμβούλων.
Σημειώνεται πως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΓΑΛΗΝΟΣ», εταιρεία που στους σκοπούς της είναι η προαγωγή της Υγείας, Μέριμνας και Αλληλεγγύης των κατοίκων της Δωδεκανήσου, χρηματοδοτεί ιατρικές αποστολές στα νησιά του νομού μας, σύμφωνα με τις ανάγκες που υπάρχουν στο κάθε νησί.
Το επόμενο περιφερειακό συμβούλιο θα διεξαχθεί προς το τέλος Φεβρουαρίου (και πάλι διά ζώσης).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου