Συνεντεύξεις

Γ. Πάππου : «Να δοθεί έμφαση όχι στις περικοπές, αλλά στις ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις»

«Η  νέα κυβέρνηση αναλαμβάνει την χώρα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή. Το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ δύσκολο και επικίνδυνο. Ελπίζουμε και ευχόμαστε  να επιτύχει, για το καλό της χώρας. Ο επιχειρηματικός κόσμος τον οποίο εκπροσωπώ, έχει ταλαιπωρηθεί αφάνταστα τα τελευταία χρόνια από τις πολιτικές λιτότητας που είχαν ως αποτέλεσμα, η οικονομία να βουλιάξει στην ύφεση».

Στην ανάγκη να δημιουργηθούν στην Ελλάδα συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης αναφέρεται μεταξύ  άλλων σε συνέντευξή του στη «δ» ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου.
«Η νέα  κυβέρνηση θα πρέπει να σκύψει το συντομότερο δυνατόν  πάνω από τα προβλήματα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, να άρει τα αντικίνητρα,  να θεσπίσει κίνητρα για την επιβίωση των υπαρχουσών, αλλά και για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Έτσι θα  μπορέσουμε επιτέλους να δουλέψουμε, να παράξουμε και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας . Παράλληλα, πρέπει να γίνει επιτέλους πραγματικότητα το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας», δηλώνει ο κ. Γιάννης Πάππου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΔ τις τελευταίες ημέρες δημιούργησε ελπίδες το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και μπορεί να γίνει μια σημαντική ευκαιρία  αναθέρμανσης της  οικονομίας.
Σε ερώτηση σχετικά με την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές ο κ. Γιάννης Πάππου δηλώνει πως θα πρέπει να διεξαχθούν σε ένα πλαίσιο ρεαλιστικό και για τις δύο πλευρές, με μοναδικό στόχο την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης.
«Να βρεθεί το σωστό μίγμα πολιτικής, να δοθεί έμφαση όχι πια στις περικοπές, αλλά σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας», δηλώνει ο κ. Γιάννης Πάππου.
Η συνέντευξη του κ. Γιάννη Πάππου, αναλυτικά:
 • Η νέα κυβέρνηση ανέλαβε τα καθήκοντάτης. Ποιά είναι τα ζητούμενα του επιχειρηματικού κόσμου της Δωδεκανήσου  από το Οικονομικό Επιτελείο;
Κατ’ αρχήν, πρέπει να σημειώσω ως θετικό το γεγονός ότι η χώρα απέκτησε κυβέρνηση την επόμενη μέρα των εκλογών. Ο φόβος όλων μας ήταν μια παρατεταμένη περίοδος ακυβερνησίας και πολιτικής αστάθειας, που ευτυχώς δεν επαληθεύτηκε. Από εκεί και πέρα όμως, η νέα κυβέρνηση αναλαμβάνει την χώρα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή. Το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ δύσκολο και επικίνδυνο. Ελπίζουμε και ευχόμαστε η κυβέρνηση να επιτύχει, για το καλό της χώρας.
Ο επιχειρηματικός κόσμος τον οποίο εκπροσωπώ, έχει ταλαιπωρηθεί αφάνταστα τα τελευταία χρόνια από τις πολιτικές λιτότητας που είχαν ως αποτέλεσμα, η οικονομία να βουλιάξει στην ύφεση. Η μικρομεσαία επιχείρηση δέχτηκε ισχυρότατο πλήγμα. Η νέα  κυβέρνηση θα πρέπει να σκύψει το συντομότερο δυνατόν  πάνω από τα προβλήματα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, να άρει τα αντικίνητρα,  να θεσπίσει κίνητρα για την επιβίωση των υπαρχουσών, αλλά και για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, ώστε να μπορέσουμε επιτέλους να δουλέψουμε, να παράξουμε και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας . Παράλληλα, πρέπει να γίνει επιτέλους πραγματικότητα το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Είναι αυταπόδεικτο ότι χωρίς παραγωγή, που θα δώσει πραγματικά πλεονάσματα και θέσεις εργασίας, δεν πρόκειται να βγούμε από τον φαύλο κύκλο της κρίσης.
Το πραγματικό διακύβευμα για την αγορά είναι το πώς θα δημιουργηθούν ξανά στην Ελλάδα συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης. Η Επιμελητηριακή Κοινότητα έχει ήδη υποβάλει υπόμνημα στον νέο πρωθυπουργό με τα αιτήματά της που επιγραμματικά είναι:
– Επιτάχυνση και ολοκλήρωση των διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία και στο κράτος. – Διαμόρφωση σαφούς εθνικού σχεδίου ανάπτυξης, με μακρόπνοο προσανατολισμό και σαφείς προτεραιότητες. Αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας. – Απλό, σταθερό και ανταγωνιστικό φορολογικό σύστημα. – Τολμηρό πρόγραμμα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. – Αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ 2014 – 2020. – Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας παραγωγής με μείωση του κόστους της ενέργειας – Περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών και μείωση του κόστους ίδρυσης επιχειρήσεων – Στήριξη της εξαγωγικής δραστηριότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. – Επίσπευση της διοικητικής μεταρρύθμισης.
• Ποιά μέτρα θα πρέπει να εφαρμοσθούν για να  δημιουργηθεί ρευστότητα και να στηριχθούν οι επιχειρήσεις;
Η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, παράλληλα με την μείωση των φορολογικών βαρών είναι όροι απαραίτητοι για την στήριξη των επιχειρήσεων. Εδώ και χρόνια παραμένει ζητούμενο η τόνωση της ρευστότητας από τις Τράπεζες και επανειλημμένως ανακεφαλαιοποιήθηκαν, πάντα στο όνομα της ενίσχυσης της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας. Παρά ταύτα, ζεστό χρήμα στην αγορά δεν έφτασε. Η έλλειψη ρευστότητας και η υπερφορολόγηση μας «στέγνωσαν». Πολλοί ήταν εκείνοι που δεν άντεξαν και οι υπόλοιποι δίνουν καθημερινά άνισο αγώνα επιβίωσης.
Ελπίδες δημιούργησε τις τελευταίες ημέρες το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και μπορεί να γίνει μια σημαντική ευκαιρία  αναθέρμανσης της  οικονομίας.  Τα χρήματα που θα πάρουν οι τράπεζες από τις αγορές ομολόγων θα ήταν ευχής έργο να χρηματοδοτήσουν τον ιδιωτικό τομέα , ο οποίος έχει επωμιστεί σχεδόν ολόκληρο το βάρος της κρίσης.  Παρά τους περιοριστικούς όρους που τίθενται, οι μικρομεσαίοι της αγοράς προσδοκούν χαμηλότερο κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις, πιστεύοντας ότι το  πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική ευκαιρία. Οψόμεθα…
• Ειδικά για τις οφειλές προς το δημόσιο  και τα ασφαλιστικά ταμεία τι μπορεί να γίνει;
Με μια φράση μπορώ να σας πω,  ότι χρειάζονται ουσιαστικές ρυθμίσεις που θα παρέχουν δυνατότητα στις επιχειρήσεις να διευθετήσουν τα συσσωρευμένα χρέη τους προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν την λειτουργία τους, απαλλαγμένες από τα οικονομικά βάρη που τις κρατούν σε κατάσταση ομηρίας. Τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν πληροφορίες και δημοσιεύματα για τα πρώτα νομοσχέδια που θα φέρει προς ψήφιση η νέα κυβέρνηση και αφορούν την ρύθμιση χρεών σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Περιμένουμε να δούμε τις  νέες ρυθμίσεις, σε ποιο βαθμό έχουν συμπεριλάβει προτάσεις που επανειλημμένως έχουν υποβάλει οι παραγωγικοί φορείς της χώρας – και εμείς μεταξύ αυτών – και αναλόγως θα τοποθετηθούμε.

• Γιατί «στέγνωσε» από ρευστό η αγορά της Ρόδου τι είναι αυτό που πάγωσε το καταναλωτικό κοινό;
Το πρόβλημα ρευστότητας είναι έντονο τα τελευταία χρόνια στην τοπική αγορά για λόγους που έχουμε αναλύσει κατ’ επανάληψη. Το τελευταίο διάστημα έγινε ακόμη πιο έντονο, σε αποτέλεσμα ατυχών παρεμβάσεων και δηλώσεων πολιτικών παραγόντων, που με τρόπο απαράδεκτο και προκειμένου να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη, δημιούργησαν ένα κλίμα πανικού, στον κόσμο, επιδεινώνοντας έτσι, ακόμη περισσότερο, ένα ήδη επιβαρυμένο οικονομικό κλίμα. Δυστυχώς, πρέπει να διανύσουμε ακόμη πολύ δρόμο έως ότου κατακτήσουμε  την ενδεδειγμένη από τις περιστάσεις σοβαρότητα,  που απαιτεί η έτσι κι αλλιώς τραυματισμένη και εύθραυστη οικονομία μας.
• Πιστεύετε  πως πρέπει να διασφαλιστεί ξανά και επίσημα πλέον  από τη νέα κυβέρνηση το θέμα της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ;
Θεωρώ πως το θέμα είναι λήξαν οριστικά και αμετάκλητα. Ο νέος πρωθυπουργός, στην ομιλία του στην Ρόδο λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, δεσμεύτηκε ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Άλλωστε, σε ποια βάση θα μπορούσε να επανέλθει; Μέχρι τώρα, η τρόικα ήταν εκείνη που το έφερνε στο τραπέζι. Η νέα κυβέρνηση, τουλάχιστον επί του παρόντος, επιμένει πως δεν αναγνωρίζει πλέον την τρόικα, ούτε τα μνημόνια. Αν είναι πραγματικά συνεπής σ’ αυτά που διακηρύσσει,  τότε το θέμα του ΦΠΑ θα πρέπει να θεωρηθεί  οριστικά λήξαν. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επαναπαυόμαστε. Οι καιροί δεν σηκώνουν εφησυχασμούς.
• Θα εξελιχθούν  τελικά καλά οι διαπραγματεύσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους δανειστές; Τι δεν πρέπει να τεθεί τώρα σε κίνδυνο;
Θέλω να πιστεύω ότι οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν σε ένα πλαίσιο ρεαλιστικό και για τις δύο πλευρές, με μοναδικό στόχο την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης. Θα ήταν ολέθριο να γίνουν σε κλίμα εκβιασμών είτε προς την μια είτε προς την άλλη πλευρά. Θα ήταν επίσης ολέθριο η διαπραγμάτευση να εξελιχθεί σε ένα παιχνίδι επικράτησης έναντι του αντιπάλου, σε ένα παιχνίδι επιβολής και εξουσίας. Είναι γενικά παραδεκτό ότι η Ελλάδα έχει κάνει εντυπωσιακά βήματα σε επίπεδο δημοσιονομικής προσαρμογής, όσο καμία άλλη χώρα παγκοσμίως. Αυτό θα πρέπει να της αναγνωριστεί και να την αφήσουν επιτέλους να ανασάνει, μετά από πέντε χρόνια αφόρητων πιέσεων. Άλλωστε, δημοσιονομική προσαρμογή που δεν βασίζεται στην παραγωγή, παρά μόνο στις συνεχείς περικοπές, δεν μπορεί να έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Η συνέχιση της σκληρής και χωρίς λογική λιτότητας, στραγγαλίζει οποιαδήποτε αναπτυξιακή προσπάθεια. Αυτός ο παραλογισμός πρέπει να σταματήσει. Να βρεθεί το σωστό μίγμα πολιτικής, να δοθεί έμφαση όχι πια στις περικοπές, αλλά σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.
• Τα υπουργεία Τουρισμού και Ναυτιλίας συγχωνεύθηκαν  σε ένα σχήμα υπό την εποπτεία του υπουργού Οικονομίας.  Θα λειτουργήσει εκτιμάτε  σωστά το νέο σχήμα; Θεωρείτε πως το ζήτημα είναι στα υπουργεία ή στα πρόσωπα και τις πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνουν;
Το ζήτημα που βάζετε έχει δύο αναγνώσεις.  Εκ πρώτης όψεως μπορεί να πει κανείς ότι για μια ακόμη φορά υποβαθμίζονται οι τομείς που αποτελούν τη βαριά βιομηχανία της χώρας, τους μοναδικούς που μπορούν να στηρίξουν την εθνική οικονομία. Ναυτιλία και Τουρισμός. Θεωρείται αυτονόητο ότι θα έπρεπε να γίνουν αυτοτελή υπουργεία. Η δεύτερη ανάγνωση; Ακριβώς επειδή Ναυτιλία και Τουρισμός είναι συνυφασμένοι με την οικονομία της χώρας, είναι λογικό να αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες του Υπουργείου Οικονομίας, μαζί με τις Υποδομές και τις Μεταφορές. Και οι δύο ερμηνείες είναι σωστές. Κατά συνέπεια, σημασία έχουν οι πολιτικές και τα πρόσωπα και λιγότερο οι τίτλοι. Ελπίζω και εύχομαι, τόσο ο νέος Υπουργός Οικονομίας όσο και οι τρεις αναπληρωτές υπουργοί, να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν πολιτικές που θα απογειώσουν αυτούς τους κλάδους, ενισχύοντας την οικονομία της χώρας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου