Ειδήσεις

Στο κακουργιοδικείο ο πρώην πρόεδρος της «Αιολικό Πάρκο Α.Ε.»

Η πολύκροτη υπόθεση των καταγγελιών για παρανοµίες µεγέθους στην χωροθέτηση, λειτουργία αλλά και εξασφάλιση επιδότησης για το αιολικό πάρκο της Ρόδου στη θέση «Πιθανίτης», της εταιρείας «Αίολος ΑΕ» θα απασχολήσει το κακουργιοδικείο.
Κατηγορούμενος για νόθευση εγγράφων, με σκοπούμενο όφελος άνω των 150.000 ευρώ σε βάρος του δημοσίου και για ηθική αυτουργία σε κακουργηματική ψευδή βεβαίωση σε βάρος του δημοσίου, με ζημία ύψους 5.282.365 ευρώ είναι ο καταζητούμενος πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας “Αιολικό Πάρκο Ρόδου ΑΕ”.

Συγκατηγορούμενός του, υπόλογος για το αδίκημα της ψευδούς βεβαιώσεως σε βάρος του δημοσίου είναι πρώην δασάρχης.
Το Συμβούλιο Εφετών Δωδεκανήσου έχει απαλλάξει από τις βαρύτατες κατηγορίες της παθητικής δωροδοκίας, της πλαστογραφίας με χρήση, της ψευδούς βεβαιώσεως, της απιστίας σε βάρος του δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, έναν πρώην Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και δύο υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών.
Ο καταζητούµενος πρώην πρόεδρος της εταιρείας ήταν εκείνος που προκάλεσε µε µήνυσή του, την 29η Ιανουαρίου 2008, τη δικαστική έρευνα στην υπόθεση σε βάρος των συγκατηγορούµενών του, τρεις εκ των οποίων έχουν ήδη ασκήσει µηνύσεις, ζητώντας τη δίωξή του για ψευδή καταµήνυση και συκοφαντική δυσφήµιση.
Θυµίζουµε µάλιστα ότι ο πρώην πρόεδρος της εταιρείας, ενώ ήταν καταζητούµενος, είχε προβεί σε καταγγελίες σε εκποµπές του δηµοσιογράφου κ. Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, αφήνοντας αιχµές κατά δικαστικών λειτουργών αλλά και κυβερνητικών παραγόντων!

Εν πάση περιπτώσει το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε να µην γίνει κατηγορία σε βάρος πρώην δασάρχη για τα αδικήµατα της παθητικής δωροδοκίας, µε αξία των ωφεληµάτων άνω των 73.000 ευρώ και µε θιγόµενο το δηµόσιο για ποσό άνω των 150.000 ευρώ, που φέρεται να διεπράχθη στη Ρόδο µεταξύ των ετών 1997 – 2003. Αποφάσισε επίσης να µην γίνει κατηγορία στον ίδιο για το αδίκηµα της πλαστογραφίας µε χρήση σε βάρος του δηµοσίου µε συνολική ζηµία άνω των 150.000 ευρώ, για ψευδή βεβαίωση, για απιστία στην υπηρεσία από την οποία το δηµόσιο υπέστη βλάβη άνω των 150.000 ευρώ και για νοµιµοποίηση εσόδων από εγκληµατικές δραστηριότητες.
Αποφάσισε παραπέρα να µην γίνει κατηγορία για τις ίδιες πράξεις σε βάρος δύο επιτελών του Υπουργείου Οικονοµικών αλλά και σε βάρος πρώην Γενικού Γραµµατέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Τέλος, αποφασίστηκε να µην γίνει κατηγορία για δωροδοκία και στον καταζητούµενο πρώην πρόεδρο της «ΑΙΟΛΟΣ ΑΕ».

Απολογούµενοι και οι τέσσερις δηµόσιοι λειτουργοί είχαν επιτεθεί µε σφοδρότητα κατά του καταγγέλλοντος πρώην προέδρου της εταιρείας «Αιολικό Πάρκο Ρόδου ΑΕ», χαρακτηρίζοντας ψευδείς και συκοφαντικούς τους ισχυρισµούς του. Επεσήµαναν ότι οι καταγγελίες του είχαν γίνει προκειµένου να αποπροσανατολιστεί η δικαστική έρευνα που διενεργείται σε βάρος του για υπεξαιρέσεις “µαµούθ” στην επιχείριση αλλά και για να αντικρούσει αγωγή αποζηµίωσης, που του είχε υποβάλει δικηγόρος.
Ο πρώην δασάρχης κατηγορείται συγκεκριµένα ότι µεθόδευσε την άδεια εγκατάστασης του έργου σε ακίνητο που βρίσκεται εκτός της µισθωµένης από το δηµόσιο έκτασης.

Ενώπιον του ανακριτή υπεραµύνθηκε της αθωότητάς του, παρουσιάζοντας εµφανώς πλαστογραφηµένα σχέδια και τοπογραφικά διαγράµµατα που υπέβαλε στην υπηρεσία του ο καταγγέλλων, κατονοµάζοντάς τον εµµέσως πλην σαφώς ως πλαστογράφο. Τόνισε µάλιστα ότι είχε ο ίδιος εκδώσει έγγραφο στο οποίο επεσήµανε ότι οι ανεµογεννήτριες είχαν στηθεί σε χώρο διαφορετικό από αυτόν που είχε µισθώσει από το δηµόσιο η εταιρεία. Αναφέρθηκε εξάλλου και στην περιουσιακή του κατάσταση, τονίζοντας ότι δεν δικαιολογούνται οι ισχυρισµοί του πρώην προέδρου αφού παρά την µακρά θητεία του στη δηµόσια διοίκηση και την εργασία του επί σειράν ετών ακόµη διαµένει σε διαµέρισµα µε ενοίκιο.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο καταζητούµενος πρώην πρόεδρος της εταιρείας φέρεται σε αδιακρίβωτο χρονικό σηµείο το Δεκέµβριο του 2007 να νόθευσε έγγραφο. Πιο συγκεκριµένα επί αποσπάσµατος κτηµατολογικού χάρτη φέρεται να έθεσε αυθαίρετα και χωρίς δικαίωµα τη σφραγίδα του µηχανικού κ. Μιχάλη Κορδίνα καθώς κατ’ αποµίµηση και την υπογραφή του τελευταίου για να αποκτήσει τη φαινοµενική όψη ενός νομίμως εκδοθέντος τοπογραφικού σχεδιαγράµµατος και να µπορέσει ευχερώς να το χρησιµοποιήσει προσκοµίζοντάς το στη Διεύθυνση Δασών της Νοµαρχίας Δωδεκανήσου προκειµένου να εκδοθεί πράξη χαρακτηρισµού για έκταση που η εταιρεία επρόκειτο να χρησιµοποιήσει µελλοντικά για εγκατάσταση αιολικού πάρκου. Η πράξη χαρακτηρισµού χρειαζόταν για τη χορήγηση των κατά νόµο απαιτούµενων αδειών για τη λειτουργία του αιολικού πάρκου. Φέρεται επιπλέον την 8η Ιανουαρίου 1998 να προκάλεσε στο συγκατηγορούµενό του πρώην δασάρχη την απόφαση να εκτελέσει την άδικη πράξη της ψευδούς βεβαίωσης.

Ο πρώην δασάρχης φέρεται συγκεκριµένα στο κατηγορητήριο να εξέδωσε την υπ’ αρ. 18/8-1-1998 πράξη χαρακτηρισµού τµήµατος της Κ.Μ. 111 γαιών Αγίου Ισιδώρου, εµβαδού 770.000 τ.µ., ως βραχώδους χορτολιβαδικής κατά την έννοια του άρθρου 3 § 3 ν. 998/1979, όπως η έκταση αυτή απεικονίζονταν στο πλαστοϋπογραφηµένο τοπογραφικό σχεδιάγραµµα.

Φέρεται µάλιστα στη σύνταξη και έκδοση της πράξης χαρακτηρισµού να προέβη δίχως να έχει πραγµατοποιήσει επιτόπια αυτοψία του χώρου, γνωρίζοντας ότι το συνηµµένο της αίτησης τοπογραφικό σχεδιάγραµµα δεν ήταν νοµότυπα συνταχθέν και δεν απεικόνιζε την πραγµατικότητα, αφού άλλο σχεδιάγραµµα συνταχθέν τον Ιούνιο του 1995 από τοπογράφο, αφορούσε άλλη περιοχή και όχι αυτήν που απεικονίζονταν στο συγκεκριµένο διάγραµµα. Το γνήσιο σχεδιάγραµµα είχε ήδη κατατεθεί στη Διεύθυνση Δασών πριν τον Δεκέµβριο του 1997 σε άλλες αιτήσεις της εταιρείας και φέρεται να ήταν σε γνώση του.
Σκοπός της ψευδούς βεβαίωσης φέρεται να ήταν η χρησιµοποίησή της για την έκδοση των κατά νόµο αδειών για την εγκατάσταση και λειτουργία αιολικού πάρκου και η εν τέλει υπαγωγή της επένδυσης αυτής στον αναπτυξιακό νόµο. Η υπαγωγή έγινε µε την από 23-4-1999 απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονοµίας και το σκοπούµενο όφελος ανερχόταν στα 5.282.465,15 ευρώ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου