Ρεπορτάζ

Οδεύει προς τη Βουλή το Ν/Σ για τον Καλλικράτη

Eντονη ανησυχία και προβληματισμό έχουν προκαλέσει στους φορείς της περιοχής οι πληροφορίες που φέρουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να προχωρά τελικά στην διάσπαση των μεγάλων νησιωτικών ΟΤΑ.
Ομιλώντας στους δημοσιογράφους χθες ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μάνος Κόνσολας δήλωσε πως το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.
Για «κινήσεις απαράδεκτες» έκανε λόγο σε συνέντευξη τύπου χθες, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς.

Να σημειωθεί πως συνομιλώντας με φορείς της περιοχής, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ο κ. Κουσουρνάς ξεκαθάρισε πως αν ο ενιαίος Δήμος Ρόδου διασπαστεί σε τρεις ή τέσσερις δεν θα είναι υποψήφιος.
«Αν διασπαστεί ο Δήμος Ρόδου δεν θα είμαι υποψήφιος. Αν μείνει ως έχει τότε θα ανακοινώσω τις αποφάσεις μου τον επόμενο μήνα», δήλωσε στους συνομιλητές του ο κ. Κουσουρνάς.

«Έχω και εγώ πληροφορίες που δείχνουν πως υπάρχει κινητικότητα για το θέμα. Υπάρχει και μια αντιφατικότητα. Εκφράζω πικρία και αγανάκτηση για το θέμα αυτό που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με προχειρότητα τρεις μήνες πριν από τις εκλογές», δήλωσε ο κ. Κουσουρνάς και πρόσθεσε πως οι αυτοδιοικητικοί οδηγούνται σε εκλογές και δεν γνωρίζουν ακόμη αν θα σπάσει ο Δήμος ή όχι.
«Είναι θέμα απόφασης της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής και της Εθνικής Αντιπροσωπείας η διάσπαση των νησιωτικών Δήμων. Μετά από επικοινωνία που είχα με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γ. Μιχελάκη και τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα πληροφορήθηκα πως το σχέδιο οριστικοποιήθηκε μετά την έγκρισή του από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους και θα έρθει στη Βουλή. Έχουν περιληφθεί και τα άρθρα για την διάσπαση των ΟΤΑ», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μάνος Κόνσολας και πρόσθεσε πως το νομοσχέδιο θα πρέπει να έρθει αυτούσιο στη Βουλή για να ληφθεί η απόφαση.

Σε ερώτηση αν ζητήθηκε η άποψη των βουλευτών ο κ. Κόνσολας επανέλαβε πως θα πρέπει να γίνει συζήτηση στη Βουλή για να αποκαλυφθεί και ποιοι υπηρετούν σκοπιμότητες.
«Δεν έγινε ουδεμία ερώτηση στους βουλευτές. Φαντάζομαι πως κανείς δεν έχει ενημέρωση. Εκτιμώ πως το σχέδιο θα έπρεπε να έρθει αυτούσιο στη Βουλή και να ληφθεί η απόφαση αφού έχει διαρρεύσει ήδη στον τύπο. Θα καταθέσουν προτάσεις οι βουλευτές και θα αποκαλυφθεί ποιοι υπηρετούν τον Καλλικράτη και ποιοι υπηρετούν σκοπιμότητες. Το να σχεδιάζουμε ή να αυτοσχεδιάζουμε είναι κάτι που ανήκει σε άλλες εποχές», δήλωσε ο κ. Κόνσολας.

Σε ερώτηση αν έχει απαλειφθεί από το νομοσχέδιο το άρθρο 26 για τη διάσπαση των νησιωτικών ΟΤΑ, ο κ. Κόνσολας δήλωσε:
«Το άρθρο 26 δεν έχει απαλειφθεί από το νομοσχέδιο. Ανακλήθηκε προφορικά από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη. Για αυτό θα συζητήσουμε. Η πρόταση του ΥΠΕΣ αφορά τη διάσπαση του ενιαίου Δήμου Ρόδου σε τέσσερις ΟΤΑ. Δεν είναι δυνατό ο υφυπουργός να δηλώνει στο νησί μας πως δεν θα γίνει κάτι και μετά να ανακοινώνεται διάσπαση. Αυτές οι παθογένειες θα πρέπει να σταματήσουν. Το νομοσχέδιο να έρθει αυτούσιο στη Βουλή για να αποφασίσουμε».

Σε ερώτηση αν έχει δυσαρεστηθεί από την τακτική που ακολούθησε το υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Κόνσολας δήλωσε:
«Έχω εκφράσει τις απόψεις μου και δεν κρύβομαι. Ο Καλλικράτης πρέπει να επανασχεδιαστεί συνολικά. Τη στιγμή που άνοιξε η συζήτηση για τη διάσπαση δήλωσα πως το σχέδιο δεν λειτουργεί. Έχω καταθέσει υπόμνημα. Έπρεπε να κατατεθεί στη Βουλή τον περασμένο χρόνο. Αναφέρω πως έχει συσταθεί 18μελής επιτροπή που θα ασχοληθεί με τα ζητήματα αυτά».

Τα άλλα θέματα
Με αφορμή τον απολογισμό που έκανε ο κ. Τσουκαλάς, ο δήμαρχος δήλωσε πως το αποτέλεσμα της προσπάθειας δείχνει πως είναι άξιος να συνεχίσει.
Ο κ. Κουσουρνάς ανακοίνωσε πως στο τέλος του έτους θα έχουν τελειώσει οι επισκευές στη νέα πτέρυγα του νοσοκομείου Ρόδου, που έχει παραχωρηθεί στο Δήμο. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν σύντομα. Στους χώρους αυτούς θα στεγαστούν οι Τεχνικές και Οικονομικές Υπηρεσίες, η Πολεοδομία και η υπηρεσία του Δημοτικού Φόρου .
Ο κ. Κουσουρνάς ανακοίνωσε πως η συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Μιχελάκη για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που ανέκυψε με τους 57 εργαζόμενους της πρώην ΔΕΥΑΙ θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου, στις 15.00.

«Δεν αλλάζει ο Καλλικράτης – δεν σπάνε οι Δήμοι»
Στις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ απέδωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης την κυβερνητική απόφαση να μη γίνουν αλλαγές στον Καλλικράτη σε σχέση με τα όρια των δήμων. Σύμφωνα με όσα είπε σε συνέντευξή του στο Star, δεν πρόκειται να «σπάσουν» δήμοι, όχι τουλάχιστον πριν από τις εκλογές του Μαΐου. Και αυτό γιατί, όπως εξήγησε, μια τέτοια αλλαγή δεν θα περνούσε από τη Βουλή, λόγω της κατηγορηματικής αντίθεσης του ΠΑΣΟΚ που έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει μια τέτοια νομοθετική ρύθμιση. Ο κ. Μιχελάκης υπερασπίστηκε πάντως την ανάγκη να γίνουν αλλαγές στον Καλλικράτη, αναφερόμενος ειδικά στο παράδειγμα της Λέσβου όπου 13 δήμοι έγιναν ένας, το οποίο θεωρεί ως κατεξοχήν περίπτωση ανορθολογισμού.

Aμέσα στη Βουλή θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση (τροπολογία) για να πραγματοποιηθεί ο β’ γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές στις 25 Μαΐου και όχι α’ γύρος όπως ζητούν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ και πολλοί δήμαρχοι. Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης μιλώντας στο Star ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση αλλαγής του κυβερνητικού σχεδιασμού σε σχέση με τις ημερομηνίες και υποστήριξε ότι ο «Καλλικράτης» σε σχέση με τη συγκεκριμένη πρόβλεψη έχει «ασάφειες», ενώ επέμεινε ότι ούτε το οικονομικό κόστος θα είναι μεγαλύτερο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου