Το Λιμενικό Ταμείο απειλεί με απαγόρευση απόπλου σκαφών

Στην απαγόρευση απόπλου των σκαφών ναυτιλιακών εταιρειών που δεν θα τακτοποιήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους, θα προχωρήσει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου.
Αυτό αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Λιμενικού Ταμείου που πραγματοποιήθηκε χθες υπό την προεδρία του αντιπροέδρου κ. Τσαμπίκου Τσακίρη καθώς ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς βρισκόταν στη Μόσχα.
Οι οφειλές των πλοιοκτητών ανέρχονται στο ποσό των 278.931 ευρώ και αφορούν στο χρονικό διάστημα από την 1/1/2012 έως τις 31/12/2012. Έχουν να κάνουν με α) λιμενικά τέλη επιβατών και οχημάτων β) τέλη ελλιμενισμού και γ) ανταλλάγματα από την παραχώρηση λιμενικών χώρων, καταστημάτων και εκδοτηρίων.
“Θα δώσουμε ένα περιθώριο 15 ημερών στους οφειλέτες προκειμένου να προσέλθουν στην υπηρεσία και να τακτοποιήσουν τις υποχρώσεις τους. Αν δεν ανταποκριθούν θα εφαρμοσθεί το μέτρο της απαγόρευσης απόπλου. Χρειαζόμαστε αυτά τα χρήματα για τη λειτουργία της υπηρεσίας και την υλοποίηση έργων”, δήλωσε ο κ. Τσαμπίκος Τσακίρης.
Στη χθεσινή συνεδρίαση πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας οι αλιείς που δραστηριοποιούνται στις Φάνες με επικεφαλής τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου κ. Βασίλη Νικολίτση.
Οι αλιείς ζήτησαν να δοθεί οριστική λύση για να λειτουργήσει το λιμανάκι των Φανών, που έχει γεμίσει για άλλη μια φορά με φύκια και άμμο. Αίτημα των ψαράδων είναι να απομακρυνθεί από την περιοχή η εταιρεία που είχε αναλάβει να κάνει κάποιες εργασίες. Υπογράμμισαν σε δηλώσεις τους πως την οριστική λύση στο πρόβλημα θα δώσει η αλλαγή της εισόδου του μικρού λιμένα.
Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αποφασίστηκε να γίνει σήμερα το πρωί αυτοψία στο αλιευτικό καταφύγιο από κλιμάκιο στο οποίο θα μετέχει ο αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Τσαμπίκος Τσακίρης, ο λιμενάρχης κ. Γιώργος Σεφεριάδης και υπηρεσιακοί παράγοντες.
“Η κατάσταση στο λιμανάκι των Φανών είναι απελπιστική. Ήρθαμε για τρίτη φορά στο Λιμενικό Ταμείο και ζητάμε να γίνει παρέμβαση και να δοθεί οριστική λύση γιατί η είσοδος έχει κλείσει. Μας ικανοποίησε το γεγονός ότι θα πραγματοποιηθεί αύριο αυτοψία και θα ανοιχτεί και πάλι η είσοδος του λιμένα”, δήλωσε ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Φανών κ. Βασίλης Νικολίτσης.
“Πιστεύω πως μέσα σε ενάμισι χρόνο θα ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ και θα ολοκληρωθεί. Έτσι θα λειτουργεί χωρίς προβλήματα το μικρό λιμάνι”, τόνισε ο κ. Νικολίτσης και πρόσθεσε πως παρεμβάσεις είχαν γίνει και πριν λίγες ημέρες στο αλιευτικό καταφύγιο.
“Υπάρχει η προμελέτη και θα προχωρήσουν οι διαδικασίες και για την ολοκλήρωση της οριστικής μελέτης”, τόνισε ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Φανών και πρόσθεσε πως η κατάσταση που επικρατεί στο μικρό λιμάνι δεν δημιουργεί θετικές εικόνες για τους τουρίστες, που κάθε καλοκαίρι φιλοξενούνται σε ξενοδοχειακή μονάδα που λειτουργεί στην περιοχή.
Στην ανάγκη που υπάρχει να λυθεί το πρόβλημα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Σωματείου Αλιέων της περιοχής Φανών κ. Αχμέτ Τσακίρογλου.
“Η κατάσταση που εδώ και δύο χρόνια επικρατεί στο μικρό λιμένα των Φανών μας ταλαιπωρεί. Δεν μπορούμε να εργασθούμε. Είναι ανάγκη να δοθεί οριστική λύση”, δήλωσε ο κ. Τσακίρογλου.
“Εδώ και δυο χρόνια αντιμετωπίζουμε προβλήματα στο λιμανάκι των Φανών. Είναι ανάγκη να γίνουν παρεμβάσεις και να δοθούν λύσεις”, δήλωσε ο κ. Τσαμπίκος Τσακίρης και πρόσθεσε πως σήμερα θα γίνει αυτοψία στο λιμανάκι.
“Πρέπει να γνωρίζετε πως είμαστε στη διαδικασία εξέτασης των προτάσεων που έχουν κατατεθεί για να καταλήξουμε στην οριστική μελέτη. Για την ολοκλήρωση της παρέμβασης θα απαιτηθούν δύο χρόνια. Θα πρέπει όμως να γίνουν παρεμβάσεις για να μπορέσουν να εργασθούν οι αλιείς”, τόνισε ο κ. Τσακίρης.
Ο αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου αναφέρθηκε και στη σύμβαση που είχε συναφθεί παλαιότερα με την εταιρεία «Ωσεάνικ Τεν», του κ. Γ. Κατσαρίδη.
“Έχει δεσμευθεί το ΑΦΜ της εταιρίας. Προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε στοιχεία και να δώσουμε λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Η σύμβαση έχει λήξει από το 2008. Δημιουργήθηκαν υποχρεώσεις και των δύο μερών της σύμβασης. Ο φάκελος δεν έχει κλείσει. Το ζήτημα θα έρθει ξανά προς συζήτηση σε επόμενη συνεδρίαση”, δήλωσε ο κ. Τσακίρης.
Ο αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου αναφέρθηκε και στην κυκλοφοριακή μελέτη που θα καθορίζει τη διέλευση και τη στάθμευση των οχημάτων εντός του τουριστικού λιμένα και της Ακαντιάς.
Είναι πολύ πιθανό να ανοίξει και το θέμα της μεταφοράς των ταξί σε χώρο έξω από το τουριστικό λιμάνι της Ρόδου.
Μέλος της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος πρόκειται να γίνει σύντομα το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου.
Η απόφαση για την ένταξη στην ΕΛΙΜΕ ελήφθη στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου. Αξίζει να σημειωθεί πως με την ένταξή του στην ΕΛΙΜΕ το Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου θα εκπροσωπείται και στην “Επιτροπή Λιμένων Κρουαζιέρας”, που έχει συσταθεί.
Αντιπροσωπεία του διοικητικού συμβουλίου του Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου αναμένεται να λάβει μέρος και στη σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί για την προσεχή Τρίτη, 26 Μαρτίου, στην αίθουσα συσκέψεων του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.
Στη συνάντηση θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι ασφαλείας των λιμενικών εγκαταστάσεων εξαιτίας της εφαρμογής του κώδικα ISPS και θα αναζητηθούν τρόποι αντιμετώπισης.
Θα δώσουν το «παρών» στη συνάντηση στελέχη του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου καθώς και τεχνικοί σύμβουλοι της ΕΛΙΜΕ. “Θα γίνει συζήτηση και για τα λιμενικά τέλη”, τόνισε ο κ. Τσαμπίκος Τσακίρης.
“Μετά την επιστροφή από τον Πειραιά θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη ενόψει της έναρξης της θερινής περιόδου. Με την παρουσία του νέου Λιμενάρχη κ. Γ. Σεφεριάδη θα συζητήσουμε για την εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας το καλοκαίρι αλλά και ζητήματα που έχουν να κάνουν γενικότερα με την λειτουργία του λιμένα”, δήλωσε ο διευθυντής του Λιμενικού Ταμείου κ. Νώντας Αξιώτης.
Θα ακολουθήσει και δεύτερη σύσκεψη που θα έχει ως αντικείμενο τους πλόες που εκτελούνται προς την Τουρκία και την καταβολή ενιαίου τέλους ανά επιβάτη.
Στη σύσκεψη αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο και σε ό,τι αφορά τον τρόπο καθορισμού του ενιαίου τέλους για να σταματήσουν τα προβλήματα.
Καταλυτικός θα είναι ο ρόλος του Λιμεναρχείου που θα χαρακτηρίσει τα σκάφη που εκτελούν τα δρομολόγια είτε ως περιηγητικά είτε ως ποντοπόρα. Η επιλογή αυτή θα οδηγήσει και στον καθορισμό των τελών που πρέπει να καταβάλλουν τα πρακτορεία, που ασχολούνται με τους πλόες προς τη γειτονική χώρα.